Advertentie
Peultjes koken
Peultjes koken lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je ze koken om de peulen perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst schoonmaken en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen. Wij vertellen je alles over peulen koken.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Peultjes klaarmaken
Voordat je kunt beginnen met peultjes koken, moet je ze eerst klaarmaken. Dit doe je door ze grondig te wassen onder koud stromend water om het eventuele vuil te verwijderen. Snijd vervolgens de uiteinden van de peultjes af, waarbij je het steeltje en eventuele taaie draden verwijdert.
Kooktijd: hoe lang peultjes koken?
Zodra je dit hebt gedaan, kun je ze gaan koken. Je kunt hiervoor een kooktijd van vijf tot zeven minuten aanhouden, afhankelijk van de grootte van de peultjes. Je kunt checken of ze gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Gaat dit eenvoudig? Dan zijn ze goed gaar.
Peulen bereiden
Naast koken, kan je peulen ook stomen of roerbakken. Stomen is de meest gezonde manier om peulen te bereiden. Plaats een stoommandje in een pan met een kleine hoeveelheid water en breng het water aan de kook. Voeg de peultjes toe aan het stoommandje en stoom ze gedurende ongeveer vijf minuten, of tot ze knapperig en gaar zijn. Om peulen te roerbakken verhit je wat olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg hier de peultjes toe en roerbak ze gedurende drie tot vier minuten, of tot ze beetgaar zijn.
Recepten met peultjes
Heb je trek gekregen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met peultjes:
Salade met peultjes en munt
Je verwacht het misschien niet maar peultjes passen perfect in een salade. Door hun knapperige structuur zijn ze de ideale basis en goed te combineren met frisse smaakmakers zoals munt en citroen.
> naar het recept: salade met peultjes en munt
Limoenrijst met gepocheerde kip
Dat de groente goed samengaat met frisse smaken, bewijst dit gerecht wel. De limoenrijst past niet alleen goed bij de gepocheerde kip, maar ook bij de smaakvolle groenten. Een licht én gezond maaltje dat je elke dag op tafel wil zetten.
> naar het recept: limoenrijst met gepocheerde kip
Tikka Masala-soep met gemarineerde peulen
Een tikkeltje spannender is peulen marineren. Dit doe je in een mengsel van gembersiroop, limoensap, ingelegde citroen, sjalotjes, chilivlokken en sesamzaad. Heerlijk als topping bij deze smaakvolle soep.
> naar het recept: Tikka Masala-bloemkoolsoep met gemarineerde peulen en gerookte makreel
Lees ook:
Zo kun je groente en fruit vers houden in de zomer
Heilige boontjes: alles over peulvruchten
25+ avondeten recepten voor elke dag
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.