Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Peultjes koken: tips + recepten

Peultjes koken: tips + recepten

Advertentie

Peulen gekocht? Tijd om er wat mee te maken! Deze knapperige peulvrucht komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je peultjes het beste koken en bereiden? Wij vertellen je er alles over, van recepten tot de juiste kooktijd!

Peultjes koken

Peultjes koken lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je ze koken om de peulen perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst schoonmaken en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen. Wij vertellen je alles over peulen koken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peultjes klaarmaken

Voordat je kunt beginnen met peultjes koken, moet je ze eerst klaarmaken. Dit doe je door ze grondig te wassen onder koud stromend water om het eventuele vuil te verwijderen. Snijd vervolgens de uiteinden van de peultjes af, waarbij je het steeltje en eventuele taaie draden verwijdert.

Kooktijd: hoe lang peultjes koken?

Zodra je dit hebt gedaan, kun je ze gaan koken. Je kunt hiervoor een kooktijd van vijf tot zeven minuten aanhouden, afhankelijk van de grootte van de peultjes. Je kunt checken of ze gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Gaat dit eenvoudig? Dan zijn ze goed gaar.

Peulen bereiden

Naast koken, kan je peulen ook stomen of roerbakken. Stomen is de meest gezonde manier om peulen te bereiden. Plaats een stoommandje in een pan met een kleine hoeveelheid water en breng het water aan de kook. Voeg de peultjes toe aan het stoommandje en stoom ze gedurende ongeveer vijf minuten, of tot ze knapperig en gaar zijn. Om peulen te roerbakken verhit je wat olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg hier de peultjes toe en roerbak ze gedurende drie tot vier minuten, of tot ze beetgaar zijn.

Recepten met peultjes

Heb je trek gekregen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met peultjes:

Salade met peultjes en munt

Je verwacht het misschien niet maar peultjes passen perfect in een salade. Door hun knapperige structuur zijn ze de ideale basis en goed te combineren met frisse smaakmakers zoals munt en citroen.

> naar het recept: salade met peultjes en munt

recepten met peultjes

Limoenrijst met gepocheerde kip

Dat de groente goed samengaat met frisse smaken, bewijst dit gerecht wel. De limoenrijst past niet alleen goed bij de gepocheerde kip, maar ook bij de smaakvolle groenten. Een licht én gezond maaltje dat je elke dag op tafel wil zetten.

> naar het recept: limoenrijst met gepocheerde kip

Limoenrijst met gepocheerde kip

Tikka Masala-soep met gemarineerde peulen

Een tikkeltje spannender is peulen marineren. Dit doe je in een mengsel van gembersiroop, limoensap, ingelegde citroen, sjalotjes, chilivlokken en sesamzaad. Heerlijk als topping bij deze smaakvolle soep.

> naar het recept: Tikka Masala-bloemkoolsoep met gemarineerde peulen en gerookte makreel

Tikka Masala-bloemkoolsoep

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!