Abonneren
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
cover met spaanse gazpacho in kom
Cover voor Peultjes klaarmaken, koken en bereiden: zo doe je dat

Peultjes klaarmaken, koken en bereiden: zo doe je dat

Peulen gekocht? Tijd om er wat mee te maken! Deze knapperige peulvrucht komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je peultjes het beste koken en bereiden? Wij vertellen je er alles over, van recepten tot de juiste kooktijd!

Peultjes koken

Lees verder na de advertentie

Peultjes koken lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je ze koken om de peulen perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst schoonmaken en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen. Wij vertellen je alles over peulen koken.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peultjes klaarmaken

Tip!

Voordat je kunt beginnen met peultjes koken, moet je ze eerst klaarmaken. Dit doe je door ze grondig te wassen onder koud stromend water om het eventuele vuil te verwijderen. Snijd vervolgens de uiteinden van de peultjes af, waarbij je het steeltje en eventuele taaie draden verwijdert.

Kooktijd: hoe lang peultjes koken?

Zodra je dit hebt gedaan, kun je ze gaan koken. Je kunt hiervoor een kooktijd van 5 tot 7 minuten aanhouden, afhankelijk van de grootte van de peultjes. Je kunt checken of ze gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Gaat dit eenvoudig? Dan zijn ze goed gaar.

Peulen bereiden

Naast koken, kan je peulen ook stomen of roerbakken. Stomen is de meest gezonde manier om peulen te bereiden. Plaats een stoommandje in een pan met een kleine hoeveelheid water en breng het water aan de kook. Voeg de peultjes toe aan het stoommandje en stoom ze gedurende ongeveer vijf minuten, of tot ze knapperig en gaar zijn. Om peulen te roerbakken verhit je wat olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg hier de peultjes toe en roerbak ze gedurende drie tot vier minuten, of tot ze beetgaar zijn.

Recepten met peultjes

Heb je trek gekregen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan deze recepten met peultjes

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!