Advertentie
Het warme weer zorgt voor heerlijk sappig fruit en knapperige groenten. Tenminste, als je ze goed bewaart… Want groente en fruit vers houden in de zomer kan soms best lastig zijn. Daarom delen wij tips!
Geniet jij in de zomer ook zo van sappige aardbeien, knapperige komkommers en tropisch fruit? Dan wil je er vast zo lang mogelijk van genieten. Helaas is dat met warm weer niet eenvoudig omdat eten dan sneller bederft. Gelukkig zijn er enkele handige tips om groente en fruit vers te houden tijdens de zomermaanden.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Groente en fruit vers houden in de zomer
De warme temperaturen zorgen niet alleen voor heerlijke seizoensproducten, maar helaas ook voor bederf. Daarom is het slim om een aantal tips in je achterhoofd te houden bij het kiezen en bewaren van groente en fruit in de zomer. Zo is het belangrijk om bij aankoop zorgvuldig te letten welke producten je koopt.
Vermijd bijvoorbeeld overrijpe exemplaren, omdat deze nog sneller zullen bederven. Koop in plaats daarvan groente en fruit die stevig aanvoelen en er fris uitzien. Zijn ze al een beetje gebutst of beschadigd? Dan kun je beter andere exemplaren kiezen.
Slim bewaren
Naast slim inkopen, moet je het ook zorgvuldig bewaren. Zo is de temperatuur een cruciale factor bij het vers houden van groente en fruit. Want hoe warmer het wordt, hoe sneller het bederft. Groente doet het over het algemeen goed bij een koelkasttemperatuur van ongeveer 4°C, terwijl fruit het beste bewaard kan worden bij iets hogere temperaturen, rond de 10°C.
Fruit bewaar je dus bij voorkeur buiten de koelkast. Zoals de naam al doet vermoeden is de fruitschaal de ideale plek. Zorg er daarbij wel voor dat je niet alle soorten zomaar bij elkaar bewaart. Sommige fruitsoorten, zoals appels, peren en bananen, produceren het rijpingshormoon ethyleen, dat het rijpingsproces van andere groente en fruit kan beïnvloeden.
Bewaar deze vruchten dus apart van ethyleengevoelige producten, zoals sla, komkommer en bessen, om overrijping en bederf te voorkomen.
Fruitvliegjes voorkomen
Naast bederf, zijn fruitvliegjes een veelvoorkomend probleem. Niet gek, want deze leggen het liefst hun eitjes op rijp fruit. Dit moet je ten allen tijden voorkomen want ze groeien vliegensvlug (snap je ‘m?) en voordat je het weet heb je en plaag. Fruitvliegen voorkomen is dus beter dan genezen, dus de beste tip om fruitvliegjes te verjagen is om te zorgen voor een onaantrekkelijke omgeving voor fruitvliegjes.
Zolang er in huis geen voedselbronnen te vinden zijn zullen ze niet snel je keuken binnendringen. Dek je fruitschaal daarom altijd af met een vliegenkap.
Snel verwerken
De bovenstaande tips zijn natuurlijk hartstikke handig om groente en fruit langer vers te houden in de zomer, maar nog slimmer is om het gelijk op te eten. Zo uit het vuistje of in een van deze zomerse gerechten:
Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
Wanneer het zó heet is dat je er niet aan moet denken boven de hete pannen te moeten staan, dan is dit dé salade die er altijd in gaat. Licht, verfrissend, met een pitje en vooral lekker snel op tafel.
Salade van gegrild steenfruit met blauwe kaas en dragon
Steenvruchten zijn een van de cadeautjes van de zomer. Vruchten als pruimen, abrikozen en perziken zijn op hun best en heerlijk zoet en sappig. Perfect om deze salade mee te maken:
Lees ook:
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.