Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Zo kun je groente en fruit vers houden in de zomer

Zo kun je groente en fruit vers houden in de zomer

Advertentie

Het warme weer zorgt voor heerlijk sappig fruit en knapperige groenten. Tenminste, als je ze goed bewaart... Want groente en fruit vers houden in de zomer kan soms best lastig zijn. Daarom delen wij tips!

Geniet jij in de zomer ook zo van sappige aardbeien, knapperige komkommers en tropisch fruit? Dan wil je er vast zo lang mogelijk van genieten. Helaas is dat met warm weer niet eenvoudig omdat eten dan sneller bederft. Gelukkig zijn er enkele handige tips om groente en fruit vers te houden tijdens de zomermaanden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groente en fruit vers houden in de zomer

De warme temperaturen zorgen niet alleen voor heerlijke seizoensproducten, maar helaas ook voor bederf. Daarom is het slim om een aantal tips in je achterhoofd te houden bij het kiezen en bewaren van groente en fruit in de zomer. Zo is het belangrijk om bij aankoop zorgvuldig te letten welke producten je koopt. Vermijd bijvoorbeeld overrijpe exemplaren, omdat deze nog sneller zullen bederven. Koop in plaats daarvan groente en fruit die stevig aanvoelen en er fris uitzien. Zijn ze al een beetje gebutst of beschadigd? Dan kun je beter andere exemplaren kiezen.

Slim bewaren

Naast slim inkopen, moet je het ook zorgvuldig bewaren. Zo is de temperatuur een cruciale factor bij het vers houden van groente en fruit. Want hoe warmer het wordt, hoe sneller het bederft. Groente doet het over het algemeen goed bij een koelkasttemperatuur van ongeveer 4°C, terwijl fruit het beste bewaard kan worden bij iets hogere temperaturen, rond de 10°C. Fruit bewaar je dus bij voorkeur buiten de koelkast. Zoals de naam al doet vermoeden is de fruitschaal de ideale plek. Zorg er daarbij wel voor dat je niet alle soorten zomaar bij elkaar bewaart. Sommige fruitsoorten, zoals appels, peren en bananen, produceren het rijpingshormoon ethyleen, dat het rijpingsproces van andere groente en fruit kan beïnvloeden. Bewaar deze vruchten dus apart van ethyleengevoelige producten, zoals sla, komkommer en bessen, om overrijping en bederf te voorkomen.

Fruitvliegjes voorkomen

Naast bederf, zijn fruitvliegjes een veelvoorkomend probleem. Niet gek, want deze leggen het liefst hun eitjes op rijp fruit. Dit moet je ten allen tijden voorkomen want ze groeien vliegensvlug (snap je ‘m?) en voordat je het weet heb je en plaag. Fruitvliegen voorkomen is dus beter dan genezen, dus de beste tip om fruitvliegjes te verjagen is om te zorgen voor een onaantrekkelijke omgeving voor fruitvliegjes. Zolang er in huis geen voedselbronnen te vinden zijn zullen ze niet snel je keuken binnendringen. Dek je fruitschaal daarom altijd af met een vliegenkap.

Snel verwerken

De bovenstaande tips zijn natuurlijk hartstikke handig om groente en fruit langer vers te houden in de zomer, maar nog slimmer is om het gelijk op te eten. Zo uit het vuistje of in een van deze zomerse gerechten:

Hittegolfsalade met meloen en komkommer

Wanneer het zó heet is dat je er niet aan moet denken boven de hete pannen te moeten staan, dan is dit dé salade die er altijd in gaat. Licht, verfrissend, met een pitje en vooral lekker snel op tafel.

> naar het recept: hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui

Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui

Salade van gegrild steenfruit met blauwe kaas en dragon

Steenvruchten zijn een van de cadeautjes van de zomer. Vruchten als pruimen, abrikozen en perziken zijn op hun best en heerlijk zoet en sappig. Perfect om deze salade mee te maken:

> naar het recept: salade van gegrild steenfruit met blauwe kaas en dragon

groente en fruit vers houden zomer

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!