Advertentie
Of je nou wel of niet in de boodschap van Popeye gelooft, tegen de ijzerbom zeggen we geen nee. Maar wist je dat gekookte spinazie nog beter voor je is dan verse? Spinazie bevat veel foliumzuur en vitamine A. Van het laatste krijg je veel meer binnen als je de groente eerst kort kookt. Daarom delen wij hoe je het beste spinazie kan koken, inclusief heerlijke recepten.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Spinazie koken: hoe lang?
Spinazie koken is gelukkig heel erg simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een pan water aan de kook brengen, hier de spinazie aan toe te voegen een een kooktijd van vier tot zes minuten aanhouden.
Bladspinazie vs. diepvries spinazie koken
Bij spinazie koken is er natuurlijk wel een verschil tussen bladspinazie en spinazie uit de diepvries. Voor de laatste variant kun je namelijk het beste de kooktijd op de verpakking aanhouden.
Spinazie opnieuw opwarmen
Het gerucht gaat dat spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk zou zijn. Spinazie bevat namelijk de stof nitraat, die door verhitting mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn. Veel mensen voorkomen daarom het opnieuw opwarmen van de groente maar dat is nergens voor nodig.
Volgens het Voedingscentrum is de hoeveelheid nitrieten dat je via voeding kan opnemen erg laag en hoef je nergens voor te vrezen als je geen zwakke gezondheid hebt of zwanger bent.
Recepten met spinazie
Aan heerlijke recepten met spinazie is er geen gebrek. Wat denk jij bijvoorbeeld van een kleurrijke pannenkoek, eggs florentine of romige pasta?
1. Gepocheerde eggs florentine met spinazie
Niet alleen als avondeten, ook als uitgebreide lunch in het weekend zijn deze gepocheerde eieren met je favoriete groente fantastisch. Een beter begin van je dag bestaat haast niet.
2. Pasta met worstjes en spinazie
Zo simpel als dat dit recept klinkt is het ook. Maar zonder in te leveren op smaak, want wat is deze pasta lekker zeg! Hier maak je het hele gezin blij mee.
> naar het recept: pasta met worstjes en spinazie
3. Super spinaziepannenkoeken
Snoepen én toch ook wat extra groenten binnenkrijgen? Dan zijn deze pannenkoeken van Jamie Oliver precies wat je zoekt. Alleen al door de knalgroene kleur vinden kinderen ze fantastisch.
> naar het recept: super spinaziepannenkoeken
Lees ook:
Onze tips
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.