Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
seizoensgroenten maart

Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?

Advertentie

Spinazie is hartstikke gezond, behalve als je het twee keer verhit. Want door het opnieuw opwarmen van spinazie zouden er allemaal giftstoffen ontstaan. Maar is dat gevaar eigenlijk wel feitelijk juist of is het verhaal inmiddels achterhaald?

Spinazie opwarmen

Spinazie is een veelzijdige groente die eenvoudig toe is te voegen aan de meest uiteenlopende gerechten. Denk aan soepen, pasta’s en zelfs stoofschotels. Omdat wij zo gek zijn op deze alleskunner voegen wij het liefst zo veel mogelijk van de bladgroente aan onze gerechten toe. Dat is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.

Maar omdat onze ogen vaak groter zijn dan onze maag, blijft er vaak wat over. Kan je deze restjes met spinazie opnieuw opwarmen of is dat gevaarlijk? Lees snel verder om erachter te komen hoe het zit!

Meer handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spinazie opwarmen: gevaarlijk?

Voor wie nog nooit is gewaarschuwd voor de gevaren van het opnieuw opwarmen van spinazie, het zit als volgt. Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten.

En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend. Daarom zijn veel mensen bang voor het opnieuw opwarmen van spinazie. Je wilt natuurlijk geen giftige stoffen binnenkrijgen.

Kan je spinazie opnieuw opwarmen?

Gelukkig is het opnieuw opwarmen van spinazie niet gevaarlijk volgens het Voedingscentrum. Dat komt doordat de hoeveelheid nitrieten dat je via voeding kan opnemen erg laag is. Je moet wel heel erg veel spinazie eten om de grens te overschrijden. Dus wie niet spinazie eet zoals Popeye, hoeft niet te vrezen. Enkel grote hoeveelheden nitraten zijn gevaarlijk voor de mens.

Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening geplaatst worden dat hoe kleiner je bent, hoe minder je mag consumeren. Vooral bij baby’s onder de zes maanden is het goed om in gedachten te houden dat te veel nitraat schadelijk is. Ook mensen met een zwakke gezondheid of zwangere vrouwen worden afgeraden om spinazie tweemaal te verhitten.

Spinazie twee keer opwarmen

Spinazie opnieuw opwarmen is in principe dus niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk dat je restjes spinazie op de juiste manier bewaart en verhit. Het Voedingscentrum raad aan om de spinazie na de eerste bereiding snel te laten afkoelen.

Is de spinazie goed afgekoeld? Zet het dan gelijk in de koelkast bij 4 °C en laat het vooral niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Zo krijgen de bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.

In de koelkast blijven de restjes vervolgens twee dagen houdbaar. Wil je zeker weten dat de spinazie nog goed is? Kijk dan goed naar de bladeren. Wanneer deze verkleuren, slap worden of gaan geuren, weet je dat het foute boel is. Je kan het dan beter weggooien.

Recepten met spinazie

Heb jij nog wat van deze bladgroente in de koelkast liggen en wil je dit in lekkere recepten verwerken? Laat je dan inspireren door deze drie heerlijke gerechten of ons lijstje vol recepten met spinazie.

Spinaziegnocchi

Spinaziegnocchi

Wist je dat je van overgebleven spinazie heel goed gnocchi kan maken? Zo krijgen de Italiaanse deegkussentjes niet alleen een groen tintje maar ook net wat meer smaak. Zo krijg je eenvoudig je veggies binnen.

Naar het recept
Roggebroodtoast met schelvis en spinazie

Roggebroodtoast met schelvis en spinazie

Deze gezonde lunch heb je supersnel gemaakt. De spinazie is immers al gegaard en ook een eitje is zo gekookt. Gezond was nog nooit zo makkelijk!

Naar het recept
Spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo

Spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo

Wie restjes heeft, kan altijd soep maken. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept? De smaakmaker is de knapperige chorizo, al had je dat zelf waarschijnlijk ook wel bedacht…

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!