Advertentie
Spinazie opwarmen
Spinazie is een veelzijdige groente die eenvoudig toe is te voegen aan de meest uiteenlopende gerechten. Denk aan soepen, pasta’s en zelfs stoofschotels. Omdat wij zo gek zijn op deze alleskunner voegen wij het liefst zo veel mogelijk van de bladgroente aan onze gerechten toe. Dat is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.
Maar omdat onze ogen vaak groter zijn dan onze maag, blijft er vaak wat over. Kan je deze restjes met spinazie opnieuw opwarmen of is dat gevaarlijk? Lees snel verder om erachter te komen hoe het zit!
Meer handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:
Spinazie opwarmen: gevaarlijk?
Voor wie nog nooit is gewaarschuwd voor de gevaren van het opnieuw opwarmen van spinazie, het zit als volgt. Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten.
En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend. Daarom zijn veel mensen bang voor het opnieuw opwarmen van spinazie. Je wilt natuurlijk geen giftige stoffen binnenkrijgen.
Kan je spinazie opnieuw opwarmen?
Gelukkig is het opnieuw opwarmen van spinazie niet gevaarlijk volgens het Voedingscentrum. Dat komt doordat de hoeveelheid nitrieten dat je via voeding kan opnemen erg laag is. Je moet wel heel erg veel spinazie eten om de grens te overschrijden. Dus wie niet spinazie eet zoals Popeye, hoeft niet te vrezen. Enkel grote hoeveelheden nitraten zijn gevaarlijk voor de mens.
Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening geplaatst worden dat hoe kleiner je bent, hoe minder je mag consumeren. Vooral bij baby’s onder de zes maanden is het goed om in gedachten te houden dat te veel nitraat schadelijk is. Ook mensen met een zwakke gezondheid of zwangere vrouwen worden afgeraden om spinazie tweemaal te verhitten.
Spinazie twee keer opwarmen
Spinazie opnieuw opwarmen is in principe dus niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk dat je restjes spinazie op de juiste manier bewaart en verhit. Het Voedingscentrum raad aan om de spinazie na de eerste bereiding snel te laten afkoelen.
Is de spinazie goed afgekoeld? Zet het dan gelijk in de koelkast bij 4 °C en laat het vooral niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Zo krijgen de bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
In de koelkast blijven de restjes vervolgens twee dagen houdbaar. Wil je zeker weten dat de spinazie nog goed is? Kijk dan goed naar de bladeren. Wanneer deze verkleuren, slap worden of gaan geuren, weet je dat het foute boel is. Je kan het dan beter weggooien.
Recepten met spinazie
Heb jij nog wat van deze bladgroente in de koelkast liggen en wil je dit in lekkere recepten verwerken? Laat je dan inspireren door deze drie heerlijke gerechten of ons lijstje vol recepten met spinazie.
Spinaziegnocchi
Wist je dat je van overgebleven spinazie heel goed gnocchi kan maken? Zo krijgen de Italiaanse deegkussentjes niet alleen een groen tintje maar ook net wat meer smaak. Zo krijg je eenvoudig je veggies binnen.
Roggebroodtoast met schelvis en spinazie
Deze gezonde lunch heb je supersnel gemaakt. De spinazie is immers al gegaard en ook een eitje is zo gekookt. Gezond was nog nooit zo makkelijk!
Spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo
Wie restjes heeft, kan altijd soep maken. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept? De smaakmaker is de knapperige chorizo, al had je dat zelf waarschijnlijk ook wel bedacht…
Lees ook: 5x lekkere recepten met spinazie
Onze tips
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Broccoli koken in 5 eenvoudige stappen
Een scheutje wodka in de pastasaus: dit is waarom je dat wil
Dit is de beste manier om perziken te bewaren
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.