
Spinazie is hartstikke gezond, behalve als je het twee keer verhit. Want door het opnieuw opwarmen van spinazie zouden er allemaal giftstoffen ontstaan. Maar is dat gevaar eigenlijk wel waar of is het verhaal inmiddels achterhaald? Je leest het hier.
Lees verder na de advertentie
Spinazie opwarmen
Spinazie is een veelzijdige groente die je eenvoudig kunt toevoegen aan de meest uiteenlopende gerechten. Denk aan soepen, pasta’s en zelfs stoofschotels. Omdat wij zo gek zijn op deze alleskunner, voegen wij het liefst zo veel mogelijk van de bladgroente aan onze gerechten toe. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Maar omdat onze ogen vaak groter zijn dan onze maag, blijft er zo nu en dan wat over. Kan je deze restjes met spinazie opnieuw opwarmen of is dat gevaarlijk? Lees snel verder om erachter te komen hoe het zit!
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?
Voor wie nog nooit is gewaarschuwd voor de gevaren van het opnieuw opwarmen van spinazie, leggen we dit eerst even uit. Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend. Daarom zijn veel mensen bang voor het opnieuw opwarmen van spinazie. Je wilt natuurlijk geen giftige stoffen binnenkrijgen.
Gelukkig is het opnieuw opwarmen van spinazie niet gevaarlijk volgens het Voedingscentrum. Dat komt doordat de hoeveelheid nitrieten dat je via voeding kan opnemen erg laag is. Je moet wel heel erg veel spinazie eten om de grens te overschrijden.
Daarbij moet is wel de kanttekening dat hoe kleiner je bent, hoe minder je mag consumeren. Vooral bij baby’s onder de zes maanden is het goed om in gedachten te houden dat te veel nitraat schadelijk is. Ook mensen met een zwakke gezondheid of zwangere vrouwen worden afgeraden om spinazie tweemaal te verhitten.
Hoe moet je spinazie bewaren en opnieuw opwarmen?
Om je spinazie gezond en lekker voor de tweede keer te eten, is het belangrijk dat je de restjes op de juiste manier bewaart en verhit. Het Voedingscentrum raadt aan om de spinazie na de eerste bereiding snel te laten afkoelen. Zet je restje daarna gelijk in de koelkast bij 4 Ā°C en laat het vooral niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Zo krijgen de bacteriĆ«n die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
In de koelkast blijft je restje twee dagen houdbaar. Wil je zeker weten dat de spinazie nog goed is? Kijk dan goed naar de bladeren. Wanneer deze verkleuren, slap worden of gaan geuren, weet je dat het foute boel is. Je kunt het dan beter weggooien.
Recepten met spinazie
Heb jij nog wat van deze bladgroente in de koelkast liggen en wil je dit in lekkere recepten verwerken? Laat je dan inspireren door deze drie heerlijke gerechten of onze recepten met spinazie.

Spinaziegnocchi
Wist je dat je van overgebleven spinazie heel goed gnocchi kan maken? Zo krijgen de Italiaanse deegkussentjes niet alleen een groen tintje maar ook net wat meer smaak. Zo krijg je eenvoudig jeĀ veggiesĀ binnen.

Roggebroodtoast met schelvis en spinazie
Deze gezonde lunch heb je supersnel gemaakt. De spinazie is immers al gegaard en ook een eitje is zo gekookt. Gezond was nog nooit zo makkelijk!

Spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo
Wie restjes heeft, kan altijd soep maken. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept? De smaakmaker is de knapperige chorizo, al had je dat zelf waarschijnlijk ook wel bedacht…
Onze tips

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.