
Zijn de asperges in het seizoen? Aan de slag! Wij vertellen je hoe je het witte goud het beste kunt koken en bereiden, inclusief recepten natuurlijk!
Lees verder na de advertentie
Witte asperges koken
Wanneer witte asperges in het seizoen zijn, kunnen wij ons geluk niet op. Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Na zo’n tijd kun je best eens vergeten zijn hoe je het beste witte asperges kunt koken en klaarmaken. Daarom delen wij de beste tips én recepten.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Asperges schoonmaken
Voordat je asperges kunt gaan koken, moet je ze eerst schoonmaken. Dit doe je als volgt:
- Spoel de asperges af onder koud water;
- Snijd ongeveer 1-2 cm van de onderkant af en leg de asperges een half uur in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen;
- Is het half uur voorbij? Pak ze dan uit het water en schil de asperges vervolgens met een dunschiller of een speciaal aspergemes vanaf de kop naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven.
De overgebleven schillen kun je gebruiken om soep van te maken. Soep van aspergeschillen is de perfecte basis voor andere soepen en sauzen.
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).
Hoelang moeten witte asperges koken?
Asperges koken gaat niet altijd op dezelfde manier; de bereidingstijd hangt af van de dikte van de asperges. De ene keer volstaat slechts vijf minuten, de andere keer moeten ze weer tien minuten. Dunne asperges zijn nu eenmaal sneller gaar dan dikke, omdat ze kleiner zijn.
Wil je checken of je asperges gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn de asperges gaar en klaar om op te eten. Haal ze uit het water met een tang of een schuimspaan en laat ze uitlekken op een keukenpapier.
Asperges koken in een aspergepan
Je kunt asperges het beste koken in ruim water met een beetje zout. Het makkelijkst is om hiervoor een speciale aspergepan te gebruiken. Dit is een hoge, smalle pan waar je de asperges als het ware rechtop in kunt zetten. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als de koppen van de asperges er net iets bovenuit steken. De kooktijd van asperges is dus vijf tot tien minuten, afhankelijk van de dikte van de stengels.
Asperges koken in gewone pan
Heb je geen aspergepan? Dan kun je de stengels ook in een gewone pan koken. Kies wel altijd voor een kookpan met een grote diameter zodat de asperges er volledig in kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat de koppen er bovenuit steken en daardoor niet garen (deze zijn vaak het lekkerst!).
Hoeveel asperges per persoon?
Nu je weet hoe je asperges kunt koken, wil je vast gelijk aan de slag. Maar hoeveel asperges moet je eigenlijk rekenen per persoon? Dat is afhankelijk of je rekent met geschilde of ongeschilde asperges en of je het als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht serveert. We gaan hier uit van asperges met een gemiddelde grootte:
- Voorgerecht of bijgerecht: ga uit van 2-3 asperges per persoon. Dit komt neer op zo’n 150-200 gram per persoon;
- Hoofdgerecht: de meeste mensen eten ongeveer 6-8 asperges per 500 gram per persoon, wanneer er enkel asperges geserveerd worden. Kies je voor een gerecht met vlees of vis erbij? Ga dan uit van 300-400 gram asperges per persoon, dit komt neer op 4-6 asperges.
Recepten met asperges
Traditioneel worden asperges gegeten met ham en ei, maar ze zijn ook lekker in combinatie met een klassieke hollandaisesaus of bearnaisesaus. Daarbij mag een klein snufje nootmuskaat natuurlijk niet ontbreken. Of wat denk je van aspergesoep of een van de onderstaande recepten met asperges?

Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes
Wil je asperges op de klassieke manier koken? Dan is dit een heel fijn recept. Het is een traditionele combinatie: asperges, ham en eieren. En niet zonder reden, het smaakt fantastisch. Zeker in combinatie met de verrassende hazelnootsaus.

Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas en sjalottendressing
Niet voor niets was dit ooit hét coverrecept van Foodies Proef de lente, want deze aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas is om je vingers bij af te likken. Je kunt witte asperges, groene asperges of beide gebruiken.

Toast met witte asperges en zalm
Asperges op een broodje zie je niet zo vaak. Zonde, want het is ontzettend smaakvol en laat zien dat je veel meer kan met het witte goud dan de klassieke combinaties die we allemaal wel kennen. Verras met de paasbrunch met dit recept met asperges.

Asperges met biefstuk en hasselback potatoes
We serveren het witte goud met biefstuk en hasselback patatoes. Wel zo feestelijk. Van zo’n heerlijk hoofdgerecht met asperges wordt toch iedereen blij?
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Asperges bewaren: in de koelkast of invriezen?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Recepten met witte asperges: het goud op je bord

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Avocado snijden? Zo doe je dat supersnel en veilig

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.