Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
paarse asperges

Zo kun je het beste asperges koken

Advertentie

Hoera, het is weer aspergetijd! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je asperges ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over asperges koken!

Asperges koken

Het aspergeseizoen is eindelijk weer begonnen. Maar na een jaar wachten tot dit moment, kun je best eens zijn vergeten hoe je het beste asperges kunt koken en klaarmaken. Daarom delen wij de beste tips én recepten.

Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Asperges klaarmaken

Voordat je asperges kunt gaan koken, moet je ze eerst klaarmaken. Dit doe je door ze af te spoelen onder koud water. Snijd vervolgens ongeveer 1-2 cm van de onderkant af en leg de asperges een half uur in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Is het half uur voorbij? Pak ze dan uit het water en schil de asperges vervolgens met een dunschiller of speciaal aspergemes vanaf de kop naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven. De overgebleven schillen kun je gebruiken om soep van te maken. Soep van aspergeschillen is de perfecte basis voor andere soepen en sauzen.

Hoelang asperges koken?

Nu de asperges klaar zijn om te koken, moet je de juiste kooktijd weten. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Hoelang je asperges moet koken, is namelijk afhankelijk van de dikte van de asperges. De ene keer volstaat slechts vijf minuten, de andere keer tien minuten. Dunne asperges koken nu eenmaal sneller dan dikke asperges. Je kunt het beste de groenten goed in de gaten houden en af en toe kijken of ze klaar zijn. Wil je checken of je asperges gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn de asperges gaar en klaar om op te eten. Haal ze uit het water met een tang of een schuimspaan en laat ze uitlekken op een keukenpapier.

Asperges bereiden

Je kunt asperges het beste koken in ruim water met een beetje zout. Gebruik hiervoor een grote pan of een speciale aspergepan. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als de koppen van de asperges er net iets bovenuit steken. De kooktijd van asperges is dus vijf tot tien minuten, afhankelijk van de dikte van de stengels.

Traditioneel worden asperges gegeten met ham en ei, maar ze zijn ook lekker in combinatie met een klassieke hollandaisesaus of bearnaisesaus. Een klein snufje nootmuskaat mag ook niet ontbreken. Of wat denk je van aspergesoep maken of de onderstaande recepten met asperges?

Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Wil je asperges op de klassieke manier koken? Dan is dit een heel fijn recept. Het is een traditionele combinatie: asperges, ham en eieren. En niet zonder reden, het smaakt fantastisch. Zeker in combinatie met de verrassende hazelnootsaus.

> naar het recept: witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes

Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas

Niet voor niets was dit ooit hét coverrecept van Foodies Proef de lente, want deze aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas is om je vingers bij af te likken. Je kunt witte asperges, groene asperges of beide gebruiken.

> naar het recept: aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas

aspergesalade

Toast met witte asperges en zalm

Asperges op een broodje zie je niet zo vaak. Zonde, want het is ontzettend smaakvol en laat zien dat je veel meer kan met het witte goud dan de klassieke combinaties die we allemaal wel kennen. Verras met de paasbrunch met dit recept met asperges.

> naar het recept: toast met witte asperges en zalm 

Toast met witte asperges en zalm

Lees ook: Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!