Advertentie
Hoera, het is weer aspergetijd! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je asperges ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over asperges koken!
Asperges koken
Het aspergeseizoen is eindelijk weer begonnen. Maar na een jaar wachten tot dit moment, kun je best eens zijn vergeten hoe je het beste asperges kunt koken en klaarmaken. Daarom delen wij de beste tips én recepten.
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Asperges schoonmaken
Voordat je asperges kunt gaan koken, moet je ze eerst klaarmaken. Dit doe je als volgt:
- Spoel de asperges af onder koud water.
- Snijd ongeveer 1-2 cm van de onderkant af en leg de asperges een half uur in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen.
- Is het half uur voorbij? Pak ze dan uit het water en schil de asperges vervolgens met een dunschiller of speciaal aspergemes vanaf de kop naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven.
Hoelang asperges koken?
Nu de asperges klaar zijn om te koken, moet je de juiste kooktijd weten. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Hoelang je asperges moet koken, is namelijk afhankelijk van de dikte van de asperges. De ene keer volstaat slechts vijf minuten, de andere keer tien minuten. Dunne asperges koken nu eenmaal sneller dan dikke asperges. Je kunt het beste de groenten goed in de gaten houden en af en toe kijken of ze klaar zijn. Wil je checken of je asperges gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn de asperges gaar en klaar om op te eten. Haal ze uit het water met een tang of een schuimspaan en laat ze uitlekken op een keukenpapier.
Wil asperges invriezen? Dan moet je het witte goud ook eerst kort koken voordat je ze in de vriezer stopt. Daarna blijven ze ingevroren ongeveer 1 jaar houdbaar.
Ben je trouwens meer fan van groene asperges? Lees dan alles over hoe je het beste groene asperges kunt koken.
Asperges koken in de aspergepan
Je kunt asperges het beste koken in ruim water met een beetje zout. Gebruik hiervoor een grote pan of een speciale aspergepan. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als de koppen van de asperges er net iets bovenuit steken. De kooktijd van asperges is dus vijf tot tien minuten, afhankelijk van de dikte van de stengels.
Asperges koken in gewone pan
Heb je geen aspergepan? Dan kun je de stengels ook in een gewone pan koken. Kies wel altijd voor een kookpan met een grote diameter zodat de asperges er volledig in kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat de koppen er bovenuit steken en daardoor niet garen.
Hoeveel asperges per persoon?
Nu je weet hoe je asperges kan koken, wil je vast gelijk aan de slag. Maar van hoeveel asperges per persoon moet je uitgaan? Dat is afhankelijk of je rekent met geschilde of ongeschilde asperges en of je het als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht serveert.
Wanneer je de groenten als voorgerecht of bijgerecht serveert, kun je het beste uitgaan van 4 tot 6 asperges per persoon. Dit komt neer op zo’n 150-200 gram per persoon.
Serveer je het als hoofdgerecht? Dan mag je wat meer asperges koken. De meeste mensen eten ongeveer 500 gram van de groenten per persoon, als er niks anders bij geserveerd wordt. Kies je voor een gerecht met vlees of vis erbij? Ga dan uit van 300-400 gram asperges per persoon.
Recepten met asperges
Traditioneel worden asperges gegeten met ham en ei, maar ze zijn ook lekker in combinatie met een klassieke hollandaisesaus of bearnaisesaus. Een klein snufje nootmuskaat mag ook niet ontbreken. Of wat denk je van aspergesoep maken of de onderstaande recepten met asperges?
Witte asperges met hazelnootsaus, ham, ei en krieltjes
Wil je asperges op de klassieke manier koken? Dan is dit een heel fijn recept. Het is een traditionele combinatie: asperges, ham en eieren. En niet zonder reden, het smaakt fantastisch. Zeker in combinatie met de verrassende hazelnootsaus.
Aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas en sjalottendressing
Niet voor niets was dit ooit hét coverrecept van Foodies Proef de lente, want deze aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas is om je vingers bij af te likken. Je kunt witte asperges, groene asperges of beide gebruiken.
Toast met witte asperges en zalm
Asperges op een broodje zie je niet zo vaak. Zonde, want het is ontzettend smaakvol en laat zien dat je veel meer kan met het witte goud dan de klassieke combinaties die we allemaal wel kennen. Verras met de paasbrunch met dit recept met asperges.
Onze tips
Asperges invriezen en bewaren: tips om er langer van te kunnen genieten
7x de lekkerste recepten met groene asperges
5x het lekkerste asperge recept
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges
Aspergesoep van schillen: zo maak je het!
Asperges koken: tips en recepten voor het voorjaar
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.