Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Hollandaise saus

Hollandaise saus

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten voor 350 g
1

Ingrediënten

Voor de castric

Hollandaise saus is een basisrecept die iedereen zou moeten kunnen maken: als aspergesaus, bij een eitje of over de vis. Voor de grietfilet met asperges is deze hollandaisesaus een onmisbare toevoeging. Het is de ultieme aspergesaus en niet moeilijk om te maken. Alles wat je voor de hollandaise saus nodig hebt, is geduld en doorzettingsvermogen bij het kloppen.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediëntenvoor de castricin een pannetje en breng aan de kook. Laat inkoken tot er ca. van het vocht over is. Schenk de castric door een zeefje en houd apart. Je kunt dit in een afgesloten flesje bewaren als je het nog een keer nodig hebt. 

  2. Smelt de boter rustig op laag vuur of in de magnetron.  

  3. Meng in een pan met dikke bodem of stalen kom de eidooiers met 5 el van de castric. Overgebleven castric kun je prima in een flesje bewaren voor een andere keer. Zet de pan op laag vuur of de kom op een bainmarie. Klop het mengsel en verwarm het tegelijkertijd, tot het stevig en schuimig wordt. De eidooier moet wel garen, maar let op dat het niet te heet wordt, dan krijg je roerei.

  4. Neem van het vuur en klop geleidelijk de gesmolten boter erdoorheen tot je een glanzende saus hebt. Breng op smaak met zout, cayennepeper en eventueel wat citroensap als de hollandaise saus niet genoeg zuur heeft. Serveer direct.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)

Hollandaise saus

Al doet de naam anders vermoeden, hollandaise saus komt oorspronkelijk uit de Franse keuken. Het is een van de meest klassieke sauzen en wordt met castric gemaakt. Dat is een mengsel van water, azijn en specerijen. Kun je castric maken? Dan draai jij je hand niet om voor een heerlijke hollandaise saus.

Botersaus bij asperges

Traditioneel worden asperges met ham en ei gegeten, maar de klassieke hollandaisesaus of bearnaisesaus mag daarbij niet ontbreken. Dus ga je asperges koken? Vergeet dan zeker de botersaus niet. Het maakt alle asperges recepten helemaal af!

Aspergesaus maken

De Hollandaise wordt ook wel aspergesaus genoemd omdat de lobbige, luchtige en fluweelzachte structuur heerlijk samen gaat met het witte goud. De zachte en romige smaak maakt het een heerlijke toevoeging. Wil je de aspergesaus maken? Dan hoef je alleen maar de stappen van het recept op te volgen.

Tip

De truc zit ‘m in de eidooiers luchtig kloppen. Neem daar de tijd voor… het is de moeite meer dan waard!

Aspergesaus zonder pakjes

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je helemaal geen pakjes en zakjes nodig om zelf aspergesaus te maken. Met het bovenstaande recept maak jij aspergesaus zonder pakjes. Bang dat de saus te dun is of gaat schiften? Maak je bij dat laatste zeker geen zorgen: dat is snel opgelost. Voeg gewoon een beetje warm water toe en blijf goed kloppen. Zo is de saus snel naar wens!