Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van

Advertentie

Het hoofgerecht is meestal het belangrijkste deel van de maaltijd, dus lekker moet het zeker zijn. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres voor snelle hoofgerechten, gezonde hoofdgerechten, vegetarische hoofdgerechten en luxe hoofdgerechten voor feestdagen, zoals kerst en Pasen. Hier vind je gegarandeerd nieuwe klassiekers om aan je culinaire repertoire toe te voegen!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoofdgerechten met vis

Zet je graag een stukje vis als hoofdgerecht op tafel? Dan zijn deze recepten precies wat je zoekt.

Vistaco's
Eenvoudig
35 min

Vistaco’s

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom  
Gemiddeld
45 min

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom  

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie
Eenvoudig
15 min

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie

garnalen
Eenvoudig
20 min

Garnalen ‘Spetsiota’

Garnalencurry
Eenvoudig
70 min

Garnalencurry

Filotaart met zalm en boerenkool
Eenvoudig
40 min

Filotaart met zalm en boerenkool

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo
Eenvoudig
50 min

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes
Eenvoudig
35 min

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes

Linzensalade met tonijn
Eenvoudig
15 min

Linzensalade met tonijn

Bubbelwafels
Eenvoudig
15 min

Bubbelwafels

Venkelworst-smashburgers
Eenvoudig
30 min

Venkelworst-smashburgers met rucola-rode-uisalsa

Gadogado-slabootjes
Eenvoudig
20 min

Gadogado slabootjes

Klepon-vegan roomkaas tartelettes
Gemiddeld
65 min

Klepon vegan roomkaastartelettes

Pittige saucijzenbloemen
Eenvoudig
50 min

Pittige saucijzenbloemen

Planken met een Indische twist: Pavlovameringues
Eenvoudig
90 min

Pavlovameringues

sloveens brood
45 min

Sloveens brood (pogača)

Churros
Eenvoudig
45 min

Churros

Francesinha
Eenvoudig
45 min

Francesinha

bitterballen
Gemiddeld
30 min

Bitterballen

Salade met scampi en mango
Eenvoudig
30 min

Salade met scampi en mango

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis
Eenvoudig
45 min

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis

Gekonfijte venkel met Puy-linzen
Eenvoudig
170 min

Gekonfijte venkel met Puy-linzen

Caesarsalade
Eenvoudig
30 min

Caesarsalade

Pittige noedelsalade met garnalen
Eenvoudig
20 min

Pittige noedelsalade met garnalen

Dawet
Eenvoudig
45 min

Dawet

geroosterde spicy wortels & hazelnoten en limabonenpuree
Eenvoudig
70 min

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

venkel burrata, tuinbonen & granaatappel
Eenvoudig
2 min

Venkel met burrata, tuinbonen & granaatappel

krokant gebakken ravioli met zure room
Eenvoudig
20 min

Krokant gebakken ravioli met zure room dip

Kurkuma-aubergines met yoghurt
Eenvoudig
30 min

Kurkuma-aubergines met yoghurt, chiliboter-cashewnoten & koriander

Misoboter-noedels me tomaat & lente-ui
Eenvoudig
20 min

Misoboter-noedels met tomaat & lente-ui

Crying tiger-salade
Eenvoudig
25 min

Crying tiger-salade

Thaise rode curry
Eenvoudig
35 min

Thaise rode curry

Geglaceerde eend met pommes paolo
Uitdagend
210 min

Geglaceerde eend met pommes paolo

cannelloni
Gemiddeld
75 min

Cannelloni met ricotta

Gesmoorde cannellinibonen
Eenvoudig
30 min

Gesmoorde cannellinibonen met Oost-Indische kers

Krokante wedge salad
Eenvoudig
25 min

Krokante wedge salad

Tinto de verano-granita
Eenvoudig
5 min

Tinto de verano-granita

Gebakken polenta met miso en paprika
Eenvoudig
45 min

Gebakken polenta met miso en paprika

Zuid-Afrikaanse malvacakerol
Gemiddeld
50 min

Zuid-Afrikaanse malvacakerol

Bloemige summer rolls
Eenvoudig
55 min

Bloemige summer rolls

Smoky makreel
Eenvoudig
30 min

Smoky makreel

Cuopp fritto di mare
Gemiddeld
30 min

Cuoppo fritto di mare

Schnitzel met zoetzure salade en friet
Eenvoudig
30 min

Schnitzel met zoetzure salade en friet

Treslechescake met slagroom
Eenvoudig
50 min

Treslechescake met slagroom

Gildas
Eenvoudig
10 min

Gilda’s

Rigatoni met broccoli-kaassaus
Eenvoudig
25 min

Rigatoni met broccoli-kaassaus

Broodje bakkerstartaar
Eenvoudig
15 min

Broodje bakkerstartaar

Sandwiches: broodje Bologna
Eenvoudig
10 min

Broodje Bologna

Broodje Parijs
Eenvoudig
10 min

Broodje Parijs

Broodje Londen
Eenvoudig
10 min

Broodje Londen

Zomer in Zwedenwraps
Eenvoudig
10 min

Zomer in Zwedenwraps

Doogh-ijsjes
Eenvoudig
5 min

Doogh-ijsjes

Madeleines met earl grey en yoghurt
Eenvoudig
30 min

Madeleines met earl grey en yoghurt

Fatteh met knapperige pita en kikkererwten
Eenvoudig
50 min

Fatteh met knapperige pita en kikkererwten

lijnzaadcrackers met dip
Eenvoudig
45 min

Lijnzaadcrackers met doperwtenyoghurtdip

Pasta met gekaramelliseerde venkel en chili-citruskruim
Eenvoudig
65 min

Pasta met gekaramelliseerde venkel en chili-citruskruim

Courgettecake met limoen en pistache
Eenvoudig
80 min

Courgettecake met limoen en pistache

Caesarsalade met garnalen
Eenvoudig
35 min

Caesarsalade met garnalen

Tosti met basilicum, taleggio en ingelegde walnoten
Eenvoudig
25 min

Tosti met basilicum, taleggio en ingelegde walnoten

Sambal goreng tempeh
Eenvoudig
20 min

Sambal goreng tempeh

Noedels met aubergine en tofu
Eenvoudig
30 min

Noedels met aubergine en tofu

Salade van garnalen en veel groen
Eenvoudig
25 min

Salade van garnalen en veel groen

Wokbijbel: buikspek met Thais basilicum
Eenvoudig
20 min

Buikspek met Thais basilicum

Aubergine met varkensgehakt
Eenvoudig
20 min

Aubergine met varkensgehakt

vlierbloesem is hot, vlierbloesemsiroop recept
Eenvoudig

Zelf maken: vlierbloesemsiroop

Jambalaya met gerookte paprika garnalen en worst
Eenvoudig
60 min

Jambalaya met gerookte paprika, garnalen en worst

Gebakken rijst met champignons en kimchi
Eenvoudig
25 min

Gebakken rijst met champignons en kimchi

Roodlofsalade met appel en gekaramelliseerde walnoten
Eenvoudig
25 min

Roodlofsalade met appel en gekaramelliseerde walnoten

fattoush
Eenvoudig
10 min

Fattoush: Libanese salade

Taco's met gegrilde bavette
Eenvoudig
55 min

Taco’s met gegrilde bavette

Romige cannellinibonen met lamsboutsteak
Eenvoudig
25 min

Romige cannellinibonen met lamsboutsteak

Gnocchi met waterkers-knoflookpesto
Eenvoudig
70 min

Gnocchi met waterkers-knoflookpesto

Matchafudge met zeezout
Eenvoudig
15 min

Matchafudge met zeezout

Pittige popcorn met chili, limoen en honing
Eenvoudig
10 min

Pittige popcorn met chili, limoen en honing

zalmbonbons
Gemiddeld
50 min

Zalmbonbons

gegrilde bavette recept
Gemiddeld
80 min

Gegrilde bavette

beer can chicken
Gemiddeld
120 min

Beer can chicken met witbier en geroosterde groenten

Empanada's met rundergehakt, olijven en rozijnen
Gemiddeld
85 min

Empanada’s met rundergehakt, olijven en rozijnen

Pavlova met meloen, limoen en karamelroom
Eenvoudig
120 min

Pavlova met meloen, limoen en karamelroom

Gefrituurde olijven met ricottaenpepers
Gemiddeld
45 min

Gefrituurde olijven met ricotta en pepers

Tonijn tataki
Eenvoudig
30 min

Tonijn tataki

Koeksandwiches met aardbeienmousse
Eenvoudig
55 min

Koeksandwiches met aardbeienmousse

thumbnail voor Wafels met gefrituurde kip
Gemiddeld
70 min

Wafels met gefrituurde kip

Makkelijke empanada's met tonijn en zongedroogde tomaat
Eenvoudig
30 min

Makkelijke empanada’s met tonijn en zongedroogde tomaat

Profiteroles met oranjebloesemcrème en chocoladeganache
Gemiddeld
90 min

Profiteroles met oranjebloesemcrème en chocoladeganache

Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas
Eenvoudig
50 min

Geroosterde wortel met wortelloofpesto en geitenkaas

Lamsnek met koffierub en geblakerde-lente-uimayo
Gemiddeld
55 min

Lamsnek met koffierub en geblakerde-lente-uimayo

De perfecte burger
Gemiddeld
30 min

De perfecte burger

Empanadas met ham kaas en ui
Gemiddeld
80 min

Empanada’s met ham, kaas en ui

Chocolade-tahinpudding met gezouten room
Eenvoudig
25 min

Chocolade-tahinpudding met gezouten room

Mini Pommes Anna
Gemiddeld
135 min

Mini Pommes Anna

Lady D’s amaro sour
Eenvoudig
5 min

Lady D’s amaro sour

Zoete mincemeatsamosa’s
Gemiddeld
120 min

Zoete mincemeatsamosa’s

Lentestamppotje met asperges
Eenvoudig
25 min

Lentestamppotje met asperges en spek

Zoete empanadas met vanille en jam
Gemiddeld
60 min

Zoete empanada’s met vanille en jam

Mokkataart met espressoganache en gezouten karamel
Gemiddeld
120 min

Mokkataart met espressoganache en gezouten karamel

Chocolade-affogato
Eenvoudig
5 min

Chocolade-affogato

IJs van drie soorten room met limoenaardbeien
Eenvoudig
30 min

IJs van drie soorten room met limoenaardbeien

Artisjoksalade
Eenvoudig
25 min

Artisjoksalade met cherrytomaten en kikkererwten

Roti
Eenvoudig
45 min

Roti

Kruidige pilav met paneer en bloemkool

Kruidige pilav met paneer en bloemkool

Deze kruidige pilav is echt een smaakbommetje met geroosterde bloemkool, Indiase paneer en verse kruiden.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 kleine bloemkool (in roosjes en de stronk gehakt en de bladeren heel)
225 g paneer (in blokjes van 2 cm)
2 el zonnebloemolie
75 g + 1 el kruidenpasta (bijv. Belazu Shawarma Paste bij de kookwinkel)
zout en peper
300 g basmatirijst
1 rode ui (in dunne plakjes)
3 laurierblaadjes
700 ml groentebouillon
75 g rozijnen
25 g amandelschaafsel
een klein bosje koriander (fijngehakt en optioneel)

Bereiding

  1. Doe de bloemkoolroosjes, de -stronk, de -bladeren, de paneer, de helft van de zonnebloemolie en 75 g kruidenpasta in een grote kom en breng goed op smaak met zout en peper. Meng met je handen goed door elkaar en zorg dat de bloemkool en de paneer goed zijn bedekt met de kruidenpasta. Laat een nacht in de koelkast marineren.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Spoel de rijst goed tot het water helder is en laat in een kom koud water wellen. Doe de gemarineerde bloemkool en paneer in een braadslee. Neem de bloemkoolbladeren uit de braadslee en houd apart. Rooster de bloemkool ca. 20 minuten in de oven, voeg de bladeren toe en rooster nog ca. 20 minuten tot de bloemkool goudgeel en gaar is. Neem uit de oven en doe alles in een kom.

  3. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en de laurierblaadjes ca. 5 minuten erin, tot de ui wat zachter is. Voeg 1 el kruidenpasta toe en bak nog ca. 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en breng rustig aan de kook. Giet de rijst af en doe hem in een braadslee. Schenk het bouillonmengsel erbij en roer de rozijnen erdoorheen. Breng goed op smaak met zout en peper. Dek af en bak ca. 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en roer de rijst los met een vork. Bestrooi met de geroosterde bloemkool en paneer en het amandelschaafsel en zet nog ca. 5 minuten in de oven om alles goed te verhitten. Bestrooi met de koriander en serveer.

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Ailsa Brown Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Myles Williamson

Wat is een gezond hoofdgerecht?

Helaas is wat lekker is niet altijd gezond. Gelukkig kun je heel goed lekker én gezond eten. Probeer de volgende tips voor een gezonde maaltijd in je hoofd te houden bij het kiezen van een hoofdgerecht.

Lekker vers

Kies voor verse producten. Een kant-en-klare vegaburger of visstick is natuurlijk lekker makkelijk, maar een gezondere optie zijn vaak producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zo als verse kipfilet (liefst biologisch) en verse groenten.

Ga voor minder of kleinere porties vlees en vis. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar te veel vlees of vis kan averechts werken voor je gezondheid.

Gevarieerd eten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar gevarieerd eten is dan ook echt belangrijk. Zo krijgt je lichaam namelijk alle voedingsstoffen nodig die het nodig heeft. Essentieel voor een gezond hoofdgerecht dus!

Ten slotte kun je veel ingrediënten vervangen door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren pandanrijst in plaats van witte rijst, of maak eens volkoren spaghetti in plaats van witte. Zo krijg je extra vezels binnen, die helpen je lichaam gezond te houden.

Hoofdgerecht voorbereiden

Ga je een etentje met vrienden of familie organiseren? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je bij je gasten aan tafel kunt zitten, in plaats van dat je de hele avond in de keuken moet staan. Een goede voorbereiding bespaart je op de avond zelf dus een hele hoop stress. Maar hoe pak je dat aan?

Oude bekenden

Allereerst is het handig om een hoofdgerecht te maken dat je al kent. Zo kun je beter inschatten hoe lang het bereiden van het recept duurt en kom je bij het serveren niet voor onaangename smaakverrassingen te staan. Ga dus voor een bekend succesrecept.

Sommige hoofdgerechten zijn natuurlijk makkelijker vooraf te maken dan andere. Een roerbakgerecht of risotto kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk voorbereiden als een stoofschotel of een lasagne. Kies dus voor een hoofdgerecht dat je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven of even hoeft op te warmen in een pan.

Mise en place

Bereid zo veel mogelijk ingrediënten alvast voor: snijd de groenten, meet alle ingrediënten af in schaaltjes en rasp de kaas. Zo hoef jij ’s avonds het hoofdgerecht alleen nog maar af te maken.

Of kies meteen een hoofdgerecht

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!