Bereiding

Groene asperges en een gepocheerd ei zijn een klassieke combinatie, maar zo ontzettend lekker.

  1. Breng de bouillon met ½ citroen in een pan aan de kook. Zet het vuur lager en houd warm. Verhit een ruime pan met dikke bodem en smelt er 2 el boter in. Fruit er de ui op laag vuur in ca. 5 minuten glazig in. Zet het vuur hoger, voeg de risottorijst toe en bak enkele minuten verder. Zorg dat alle rijstkorrels goed bedekt zijn met een laagje boter en een beetje glazig worden, zonder dat de ui of rijst verbrandt. Blus af met de witte wijn als de rijst goed heet is. Laat de wijn inkoken tot de rijst er weer droog uitziet.
  2. Voeg nu zoveel hete bouillon toe dat de rijst net onderstaat. Blijf goed roeren met een houten lepel en voeg telkens meer bouillon toe als de vorige portie bijna opgenomen is, de rijst mag nooit helemaal droogstaan. Herhaal dit 18-20 minuten tot de rijst beetgaar is. Verhit na ca. 10 minuten een grillpan op hoog vuur. Meng de asperges met de olie en gril ze ca. 8 minuten rondom in de hete grillpan.
  3. Breng een pan met 1 l water en de azijn aan de kook om de eieren in te pocheren**. Breek de eieren in afzonderlijke kopjes. Zet het vuur laag zodat het water net niet meer kookt. Laat de eieren voorzichtig langs de rand van de pan in het hete water glijden. Pocheer de eieren 3-4 minuten.
  4. Proef of de rijst gaar is, de korrels moeten mooi opgezwollen zijn maar vanbinnen nog net een stevige bite hebben. Neem de rijst van het vuur en laat hem 2 minuten rusten. Klop 50 g koude boter en de feta krachtig door de risotto. Het moet een smeuïg geheel zijn dat mooi ‘golft’ in de pan. Breng de risotto op smaak met zout, peper en wat geraspte schil van de andere citroenhelft. Verdeel de risotto direct over ondiepe borden en schep er de asperges op. Leg op ieder bord een gepocheerd ei. Maak af met wat extra versgeraspte citroenschil en de pompoenpitten.

Per portie: ca. 600 kcal
19 g eiwit | 31 g vet | 58 g koolhydraten

*Wil je koken zonder vlees en vis én zonder dierlijk stremsel? Kies dan bij de feta voor een vegetarische variant waarbij microbieel stremsel is gebruikt.
**Op deze manier eieren pocheren lukt alleen met heel verse eieren. Als alternatief kun je ook de eieren zacht koken en voorzichtig pellen.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen