Bereiding

* De originele paccheri alla gricia bestaat alleen uit pasta, wangspek, pecorino romano en zwarte peper. Deze versie met frisgroene tuinbonen is een variatie op het originele gerecht.
** Dubbel doppen wil zeggen dat je de bonen niet alleen uit de peul dopt, maar na het koken ook uit hun vlies duwt. Dan zijn de tuinbonen dubbel gedopt.

  1. Kook de paccheri in een ruime pan met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dop de tuinbonen uit de schil en kook ze in een pan met water en een beetje zout in 3-4 minuten gaar.
  2. Rasp de pecorino. Bak de guanciale in een droge pan. Guanciale bestaat bijna helemaal uit vet, bak het spek dus niet knapperig. Het spek moet ongeveer 3 mm dik gesneden zijn en blijft ook na het bakken zacht. Voeg na ca. 4 minuten een beetje water toe aan de pan. Giet de paccheri af en doe hem bij het spek in de pan. Kook het geheel samen door en haal de pan van het vuur. Breng het geheel op smaak met pecorino.
  3. Giet de tuinbonen af en dop ze dubbel**.
  4. Dien de paccheri alla gricia op met de tuinbonen. Breng op smaak met peper. Zout toevoegen is niet nodig, het spek geeft voldoende smaak.

Foto’s: foodies