Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Kjufte met friet, feta, romige tomaten-knoflooksaus en gepekelde groente

Köfte met friet, feta, romige tomaten-knoflooksaus en gepekelde groente

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 7 uur wachttijdca. 7 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor de köfte

Voor de tomaten-knoflooksaus

Voor de friet

Om te serveren

Bereiding

  1. Kneed een dag van tevoren de beide soorten gehakt, de ui, het paneermeel, de eieren, de knoflook, de vegetakruiden, het bakpoeder en 1 tl peper een paar minuten door elkaar. Dek af en plaats een nacht in de koelkast.

  2. Verhit de volgende dag voor de tomaten-knoflooksaus de olie in een brede pan op middelhoog vuur. Bak de tomatenpuree ca. 3 minuten al roerend in de hete olie. Draai het vuur middellaag, voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. Roer de bloem 1 el per keer erdoorheen, tot je een stijve pasta hebt. Herhaal met 400 ml koud water en roer er een beetje per keer doorheen tot je een dikke, romige saus hebt. Roer de chilivlokken erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Houd apart.

  3. Snijd voor de friet de aardappels in repen van 1 cm breed en dep ze droog met keukenpapier. Vul een diepe pan tot ⅓ met olie en verhit tot 140⁰C, of tot een stukje brood er in 8 seconden bruin in wordt. Bak de friet in porties ca. 10 minuten, neem uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken.

  4. Neem het gehaktmengsel uit de koelkast, weeg af en verdeel in ongeveer 24 gelijke balletjes. Knijp per keer 1 balletje in je hand om er een stevig geheel van te maken en rol in een langwerpige vorm. Druk alle zijden ondertussen een beetje plat. Verhit de olie in een brede pan op middelhoog vuur. Doe de bloem in een brede, ondiepe kom en rol elke köfte erdoorheen. Schud overtollige bloem eraf tot de köfte licht bedekt is met bloem. Bak in porties ca. 8 minuten en draai de köfte regelmatig om. Neem de köfte wanneer ze krokant zijn met een schuimspaan uit de pan. Verhit de olie voor de friet tot 180⁰C als alle köfte gebakken zijn. Bak de friet nog ca. 4 minuten en laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zout en oregano.

  5. Warm de tomatensaus al roerend op laag vuur op. Schenk de helft van de saus op een grote serveerschaal en strijk glad met een spatel. Leg de helft van de friet erop, verkruimel de helft van de feta eroverheen en herhaal met de rest van de friet en de feta. Leg de köfte erbovenop en lepel de rest van de saus en de gepekelde groenten ertussen. Je kunt het gerecht zo eten, of het in pita’s scheppen of er een groene salade bij serveren.

Per portie: 683 kcal | 50 g koolhydraten | 37 g eiwit | 36 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Zorawar Kalra, Spasia Dinkovski, Tomer Amedi, John Chantarasak en Sofian Msetfi Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Wei Tang Foodstyling: Livia Abraham

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)