Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Haal het varkensvlees ongeveer 3 uur van te voren uit de koeling. Ontdoe de tamme kastanjes van hun stekelige bolster en snijd de bovenkant kruiselings in. Leg de kastanjes op een bakplaat en rooster deze ca. 12 minuten of totdat de schil openstaat. Haal de kastanjes uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel de pompoen, de rode ui, de knoflook en de citroen over de bakplaat. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met de za’atar. Bak ca. 15 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn.
  2. Haal de groenten uit de oven en doe ze in een kom. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Knijp de citroenhelften boven de groenten uit. Haal de knoflookteentjes uit een van de  knoflookhelften en hak ze fijn. Schep de gehakte knoflook, de pruimen en de kastanjes door het groentemengsel en breng op smaak met zeezout en peper. Laat de groenten nu afkoelen. Rol het varkensvlees uit en zorg ervoor dat het eventuele vet grotendeels aan de buitenkant zit. Schep het afgekoelde groentemengsel op het vlees. Rol het vlees nu over de lange zijde strak op. Bind elke 2 cm een stukje keukengaren om de varkensrollade.
  3. Verwarm een casserole of braadslede op het vuur. Schenk wat olijfolie in de pan en doe er 1 klontje boter bij. Braad de rollade rondom goudbruin aan. Plaats de braadpan nu voor ca. 20 minuten in de oven op  kerntemperatuur van 60°C graden voor medium en 70°C graden voor gaar.
  4. Halveer de krieltjes, kook deze in ongeveer 5 minuten net gaar en giet af. Haal de braadpan uit de oven en haal de rollade uit de pan. Leg op een bord en bedek met een stukje aluminium folie.
  5. Zet de pan met alle braadrestanten op het vuur en doe er nog een klontje boter bij. Leg de salieblaadjes erbij en bak deze voor ca. 2 minuten in de boter. Haal de helft van de salieblaadjes eruit en leg even apart. Doe de gekookte krieltjes in de pan en bak deze in korte tijd goudbruin. Breng op smaak met zeezout. Leg de varkensrollade op een schaal en leg de apart gehouden salieblaadjes erbovenop. Serveer de rollade met de in salieboter gebakken krieltjes.

Ellen: “Vraag je slager om het vlees zo te snijden dat je het direct kan vullen en oprollen, easy does it.”

*Tip: Tamme kastanjes raap je zelf of koop je in toko’s. Ook kun je ze eventueel vervangen door pecannoten of walnoten.
Dit recept maakte onze foodies friend Ellen van Duijn van Made by Ellen. 
© Receptuur en foodstyling: Ellen van Duijn