Bereiding

  1. Doe 250 g bloem en ½ el zout in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes van ongeveer ½ cm. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot een kruimelig geheel. Voeg 1 ei en 2 el ijskoud water toe. Kneed het geheel in ca. 5 minuten tot een mooi samenhangend deeg. Dek het deeg af met vershoudfolie en leg ca. 6 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch 200°C/ hetelucht 180°C). Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit in de vorm van de bakvorm. Leg het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak het deeg ca. 35 minuten blind in de oven.
  3. Schil de witte asperges en verwijder de kontjes. Verwijder ook de kontjes van de groene asperges en blancheer alle asperges ca. 6 minuten in kokend water met wat zout. Spoel de asperges goed met koud water en dep ze droog met wat keukenpapier. Neem de deegbodem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Verdeel de groene en witte asperges om en om over het deeg.
  4. Meng de overige eieren, de kookroom en de peterselie door elkaar en breng goed op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de asperges. Bestrooi het geheel met de gruyère en bak de tartelette ca. 20 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Per portie: ca. 678 kcal
24 g eiwit | 42 g vet | 50 g koolhydraten

Receptuur: Sjoerd Kleijn  Foto’s: Willem van Santen  Styling: alexstyling