
Hele kip uit de oven
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 175Ā°C). Was de kip goed aan de binnen- en buitenkant en dep hem droog met keukenpapier. Maak het vel los door met een paar vingers onder het vel van de halsopening te steken en voorzichtig richting de buikopening te schuiven. Maak hierbij het vel los van het vlees. Zorg er ook voor dat het vel niet scheurt.
Schuif eventuele vulling voorzichtig tussen het vel en het vlees.
Verdeel de vulling met de handen gelijkmatig over het borstvlees.
Bind de vleugels en de poten aan elkaar om te voorkomen dat ze sneller bruin worden dan het borstvlees. Buig de vleugels naar boven richting de rug. Bind de onderkant van de poten aan elkaar vast met keukengaren.
Span het keukengaren langs de zijkant van de poten en de vleugels. Bind nogmaals strak vast.
Leg de kip in een braadslee of ovenschaal en bak hem in ca. 1 uur en 30 minuten gaar in de oven. Snijd na het braden (dit kan ook voor het braden) eerst de poten rondom het gewricht los. Hiervoor kun je ook eventueel een wildschaar gebruiken. Draai de poot zodat het gewricht loslaat. Snijd met een mes het gewricht door, maar doe dit pas als deze al uit zichzelf loslaat.
Snijd bij grotere poten ook het kniegewricht door. Snijd aan dezelfde kant ook de vleugel los van het gewricht met een mes. Herhaal met de andere helft van de kip.
Snijd het borstvlees (de kipfilet) los door met het mes langs het borstbeen te snijden.
Hele kip uit de oven
Ondanks dat het er misschien spectaculair uitziet, is het helemaal niet moeilijk om een hele kip uit de oven te bereiden. Sterker nog, met dit recept ben je zo klaar Ć©n doet de oven het meeste werk.
Je kunt er voor kiezen om de kip te vullen, al is naturel ook erg lekker. Op smaak brengen doe je gemakkelijk met wat zout en peper. Leg om de kip bijvoorbeeld nog wat smaakmakers zoals uit, knoflook, wortel en prei – en je brengt de hele kip uit de oven al op smaak.
Benieuwd naar nog meer bereidingen voor een hele kip? Hieronder delen we de beste tips & tricks voor een hele kip op de BBQ, in de airfryer en in de slowcooker.
Hele kip op de BBQ
Een paar drumsticks op de barbecue grillen lukt iedereen, maar een hele kip op de BBQ is andere koek. Met dit stappenplan lukt het je, inclusief knapperig vel, malse, sappige filets en die volle, rokerige smaak.
Hele kip uit de airfryer
Je verwacht het misschien niet, maar juist de airfryer is bij uitstek geschikt om een hele kip te bereiden. Probeer maar eens met dit recept:

Geroosterde kip met frietjes uit de airfryer
Als er iets is dat echt in een airfryer moet worden klaargemaakt, is het wel kip. Op deze manier krijg je heerlijk mals vlees met een krokante korst. In dit recept serveer je er knapperige zelfgemaakte friet bij, maar je kunt ook kiezen voor de gemakkelijke manier met friet uit de vriezer.
Hele kip uit de slowcooker
Het grote voordeel van een slowcooker is dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Je vult de slowcooker met alle ingrediĆ«nten, zet ‘m op de juiste stand en wacht tot ‘ie klaar is. Probeer maar eens met dit recept:

Hele kip uit de slowcooker
Je gasten zullen denken dat je uren in de keuken hebt gestaan als je deze hele kip op tafel zet. Niets is minder waar. Jouw geheim? Een goede slowcooker!