Advertentie
We zijn op weg naar oma Jetty, een van de oma’s die soep ontvangt en ook haar eigen recept deelde. Dankbaar geniet ze van haar soep maar nóg meer van het praatje met de vrijwilligers. Wij schuiven een middag bij haar aan om te praten over Oma’s Soep en we gaan samen haar eigen befaamde minestronesoep maken.
Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Oma Jetty
In de stromende regen bellen we aan. Nummer 101, benedenhuis. Na vijf minuten – we hebben geduld, we bellen immers aan bij een oude vrouw – gaat de deur open. Er staat een man, vijftiger, in de deuropening. “Hallo, we zijn op zoek naar oma Jetty”, zeg ik, alsof heel Amsterdam oma Jetty kent. ‘Die woont hier niet’, zegt de man, en hij sluit de deur weer. Een beetje verdwaasd kijken we om ons heen, de straat door, tot we aan de overkant een gordijntje opzijgeschoven zien worden. Een nette dame op leeftijd, met de vriendelijkste lach van Amsterdam, kijkt om het hoekje, haar voordeur staat al open. Dat moet oma Jetty zijn. We steken de straat over en stappen haar woning binnen.
Oneindig veel soep
Het is alsof we een museum binnenkomen. Het tapijt op de vloer, de meubels, de schilderijtjes en lijstjes aan de muur en de sprei op bed; alles is op elkaar afgestemd. Donkere, warme tinten, veel rood. Oma Jetty merkt onze bewondering voor haar huis op en vertelt trots dat ze er al drieëntachtig jaar woont. ‘Ik ben nu achtentachtig, wat een leeftijd hè?’. Drieëntachtig jaar in hetzelfde huis, wat een herinneringen moeten hier liggen, denk ik bij mezelf. Ik vraag haar hoeveel soep er al is gekookt in dit huis. “Ach, oneindig veel!”, schaterlacht ze me toe. Oma Jetty groeide op met haar beide ouders en twee broers. Het was een fijne jeugd, een hecht gezin. Haar vader was slager, maar het koken leerde ze van haar moeder. Voornamelijk Hollandse kost, stamppot en natuurlijk soep. “Maar het recept voor mijn minestronesoep heb ik geleerd van mijn Italiaanse ex-man”, voegt ze er snel aan toe. Ze was niet lang met hem samen en denkt er met gemengde gevoelens aan terug. “Maar hij gaf me wel het mooiste wat ik heb; mijn zoon.”
Terwijl ze ons met trots vertelt over haar zoon, schoondochter en kleinzoon – er komen zelfs foto’s op tafel – nemen we plaats aan de keukentafel om de voorbereidingen voor de soep te treffen. Ik krijg een snijplank en een mesje en begin met snipperen van de ui. Ik vraag haar of ze haar zoon en kleinzoon vaak ziet. “Niet zo vaak als ik zou willen maar ons contact is heel goed. Tijdens de zware lockdown rond de vorige jaarwisseling vorig jaar had ik het moeilijk. Ik had ze al zo lang niet gezien en ik kón niet meer. Toen heb ik de telefoon gepakt en gezegd ‘ik houd het niet meer, ik wil jullie nu zien!’.” Binnen tien minuten stond haar zoon op de stoep. Het was in diezelfde tijd dat oma Jetty kennis maakte met Oma’s Soep. “Op een dag stond er een heel vriendelijk meisje voor mijn deur met soep, Sophie.”
Oma’s Soep
Oma Jetty heeft warme herinneringen aan de eerste ontmoeting met Sophie en ziet haar nog geregeld. Soms komt Sophie soep brengen, maar soms komt ze ook gewoon voor een praatje. “Ik heb afgelopen zomer zelfs een keer met haar op het terras gezeten”, roept oma Jetty me vrolijk toe vanuit de keuken. Inmiddels is ook Martijn Canters, een van de oprichters van Oma’s Soep, aangeschoven aan de keukentafel. Hij vertelt hoe belangrijk deze connecties zijn voor ouderen. “Sommige ouderen maken alleen gebruik van de soep, maar de meesten hebben toch wel belang bij een praatje of een telefoontje.” Oma’s Soep is in 2017 opgericht vanuit de wens om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. “Een vriend van mij, Max Kranendijk, is Oma’s Soep begonnen. In de beginjaren draaide het vooral om het samen koken. Dan waren er kookdagen waarop er soep werd gekookt met de ouderen, die dan vervolgens in een kleine winkel in de buurt verkocht worden. Eigenlijk is het concept sinds de coronacrisis veranderd.”
Soep van oma, voor oma
Omdat het door corona niet meer mogelijk was om samen te koken, werd er besloten om de soepen in een productiekeuken te laten maken en ze vervolgens bij de ouderen rond te brengen. “Een ploeg van vrijwilligers ging langs de deuren met een tasje met daarin soep en een kaartje met een telefoonnummer erop. Daarop nodigden we de mensen uit om te bellen als ze behoefte hadden aan een praatje of een kopje thee.” Martijn kan zich niet precies meer herinneren hoe ze bij oma Jetty terecht zijn gekomen. “De meeste ouderen kennen we via buurthuizen of huisartsen. Maar soms worden we ook gewoon getipt. Inmiddels brengen we bij zo’n 150 ouderen in Amsterdam soep rond.” Maar Oma’s Soep blijft niet beperkt tot Amsterdam, voegt Martijn snel toe. “We zijn al actief in tien steden.”
De lekkerste
Oma’s soep is de lekkerste, dat weet iedereen. En daarom willen Martijn en Max hun soepen bij zoveel mogelijk mensen op tafel krijgen. “Vorig jaar deden we mee aan een pitch van de Albert Heijn en die hebben we gewonnen. Sindsdien liggen onze soepen in hun winkels. Het assortiment breiden we overigens steeds verder uit, we hebben nu ook stoofpotjes en stamppotten in de winkels liggen.” Alle receptuur van deze maaltijden komen van de oma’s, al valt het nog niet mee om altijd een favoriet recept te kiezen. “Sommige soeprecepten zijn al jarenlang in de familie en zijn meestal heel lekker, maar spreken niet per se een heel groot publiek aan. Daarom kiezen we meestal toch voor de wat voor de hand liggende recepten zoals tomatensoep, snert en linzensoep. Die laatste is overigens mijn favoriet”, vertrouwt Martijn mij toe. “En die van mij ook!”, vult oma Jetty aan als ze aan tafel komt staan. De specialere soeprecepten werden verzameld in het kookboek Oma’s soep, waar ook Jetty’s soeprecept een plaatsje kreeg.
Pan met geschiedenis
De bouillon van mergpijpjes is klaar en ook de groenten zijn mooi zacht geworden. Tijd voor magie! Uit haar pannenverzameling haalt oma Jetty een hele grote gietijzeren pan tevoorschijn. Het is zo’n pan die vroeger ook in echte soepkeukens werd gebruikt. Grote handvaten, overal deuken. Dit is een pan met geschiedenis. “Ik heb hem nog van mijn moeder, kun je nagaan hoe oud deze pan al is.” Oma Jetty glundert als ze erover vertelt. We gieten alles over in de grote pan en voegen als laatste de tomaten uit blik toe. “Kan ik nu nog even mijn kopje thee met honing opdrinken, want daar kom ik helemaal niet aan toe met al die gezelligheid om me heen”, zucht oma Jetty vrolijk.
Het is zichtbaar hoe goed deze dag oma Jetty doet. Ze overgiet ons met complimenten en ze praat honderduit. Ik kan ineens helemaal begrijpen waarom het werk van Martijn zo dankbaar is om te doen. Het liefst zouden hij en z’n team zoveel mogelijk eenzame ouderen opbeuren, in zoveel mogelijk steden. “Het koken in de productiekeuken en de verkoop in de winkels zijn commerciële zaken die nodig zijn om nog meer ouderen te kunnen helpen. Van ieder verkocht product gaat er een bedrag naar de stichting waar weer kookdagen met ouderen van georganiseerd kunnen worden.” Martijn hoopt dat die kookdagen er in de toekomst weer zullen komen, als corona achter de rug is.
Een lepel liefde
Er klinkt gerinkel uit de keuken, het komt uit de servieskast. Het mooiste servies komt op tafel voor ons. Martijn schenkt de minestronesoep in kommen en serveert het op tafel. “Een klein kommetje voor mij’, zegt oma Jetty, “ik eet vanavond waarschijnlijk nog een portie!”, grinnikt ze. Door alle liefde die ik vandaag van oma Jetty heb ontvangen en de mooie gesprekken die ik met haar heb gevoerd, smaakt de soep zoals een soep van een oma hoort te smaken: vol liefde op iedere lepel. Martijn en ik laten de complimenten over tafel vliegen om oma Jetty nog wat extra te laten glunderen. Een glimlach die, zo hoop ik, nog een paar dagen op haar gezicht te zien zal blijven.
Italiaanse minestronesoep van oma Jetty
Heb je door dit verhaal trek gekregen en wil je zelf de soep van oma Jetty eten? Dat kan! Bij hoge uitzondering deelt ze haar recept met je. Maak je dan wel een kommetje voor je oma?
> naar het recept: Italiaanse minestronesoep van oma Jetty
Lees ook: Op stap met Oma Kathusa voor het boek “Oma’s stamp- & stoofpotjes”
Onze tips
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Turkse recepten: een enorme smaaksensatie
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.