Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Oma Kathusa

Op stap met Oma Kathusa voor het boek “Oma’s stamp- & stoofpotjes”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Onlangs was de lancering van het nieuwe kookboek "Oma’s stamp- en stoofpotjes". Uiteraard geheel in stijl, het boek werd samen met oma's, opa's en studenten gevierd tijdens Oma's Festival. Bas ging met Oma Kathusa aan de arm naar het festival toe.

Oma’s stamp- & stoofpotjes

In “Oma’s stamp- & stoofpotjes” delen de leukste oma’s en opa’s hun persoonlijke verhalen en natuurlijk authentieke recepten. Waar in het vorige boek “Oma’s soep” nog soepen de show stelen, spelen in “Oma’s stamp- en stoofpotjes” oer-Hollandse stamppotten en ook stoofpotten de hoofdrol. Want wie is er nu niet dol op de stamppot van oma of opa? Het kookboek staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa’s jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl. Elke stamppot en ook stoofpot zit boordevol smaak en is perfect voor een koude winterdag. Daarom is dit misschien wel hét perfecte kookboek voor iedereen die gek is op stamppot en stoofpot.

Daarnaast gaat er  ook nog eens van elk verkocht boek één euro naar stichting Oma’s Soep. Stichting Oma’s Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen. Bas nam samen met Oma Kathusa een kijkje bij Oma’s Festival waar het boek officieel gelanceerd werd.

Uit het boek

Oma’s stamp- & stoofpotjes

€ 21,99
oma's stamp- en stoofpotjes

Oma’s Festival

Op de vooravond van de Nationale Week tegen Eenzaamheid verzamelden honderden vrijwilligers, ouderen, ambassadeurs en vrienden zich in Club Atelier in Amsterdam om daar samen met de ouderen feest te vieren. Ik ben ook uitgenodigd, en terwijl ik het terrein van de club oploop verbaas ik me over de toffe initiatieven die ik zie. Er is een heuse rollatorrace gaande, je kunt met verse slagroomtaarten gooien naar “oude taarten” en er staat natuurlijk een borrel klaar.

Eenmaal binnen zijn er nog veel meer activiteiten te vinden voor jong en oud. Wat dacht je bijvoorbeeld van Oma’s Ballenbak, Oma’s Speeddate en een Gebit-Garderobe. Natuurlijk mag de bingo niet ontbreken, gepresenteerd door René Watzema.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hartverwarmend

Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten bij Oma’s Festival, maar na een eerste rondje krijg ik een goede indruk. Kort samengevat; hartverwarmend. Overal zie ik jonge studenten die samen met oma’s en opa’s de leukste activiteiten ondernemen. Iedereen lijkt het naar de zin te hebben, niemand wordt vergeten of overgeslagen. Elke student – allemaal vrijwilligers overigens – doen meer dan hun best om het alle opa’s en oma’s naar de zin te maken. Tijdens de speeddates worden studenten gekoppeld aan opa’s en oma’s, vanaf een afstandje zie ik de mooiste oprechte gesprekken ontstaan.

Oma Kathusa

Zelf wil ik natuurlijk de complete ervaring, ik mag dan ook op stap met Oma Kathusa. Ze maakte een aantal heerlijke recepten voor in het boek “Oma’s stamp- en stoofpotjes”, waaronder de blote billetjes in het gras met rookworst. Terwijl we aan elkaar voorgesteld worden bekijkt Oma Kathusa me van top tot teen en glimlacht warm en vriendelijk. We lopen een rondje door Club Atelier voordat we plaatsnemen op een bank in een wat rustiger hoekje zodat we even kunnen praten.

Oma Kathusa had toen haar kinderen opgroeiden al snel door dat ze alle vier knappe koppen waren. Omdat er vroeger maar één universiteit was in Suriname, en hier alleen kinderen van rijke ouders naartoe gingen, is ze op haar 31e samen met haar gezin naar Nederland verhuisd. Hier kregen haar kinderen een beurs en konden ze studeren. Oma Kathusa heeft op verschillende plekken in Nederland gewoond, maar ze woont nu alweer zestien jaar in een vrolijk huis in Amsterdam.

Oma Kathusa & Bas

Seniorenclub

“Soms ga ik wel drie keer per week naar de seniorenclub”, vertelt Oma Kathusa. “We kletsen honderduit, over van alles en nog wat.” Als ik vraag waar ze trots op is antwoordt ze zonder twijfel: “Ondanks dat ik al 87 ben rijd ik nog steeds auto. Toen ik nog in Suriname woonde kon je gewoon de weg op zonder rijbewijs, dus toen ik in Nederland kwam wonen had ik niet verwacht dat je rijbewijs halen hier zo moeilijk zou zijn. Toch is dat iets waar ik nu nog dagelijks plezier van heb.”

Vervolgens vraag ik naar de recepten van Oma Kathusa in “Oma’s stamp- en stoofpotjes”. Ze vertelt trots over haar recept voor blote billetjes in het gras: “Dit recept mocht absoluut niet ontbreken in een boek over stamp- en stoofpotjes. Onvoorstelbaar dat niet iedereen dit recept kent, mijn kinderen waren er vroeger dol op.” In het boek staan nog meer recepten van haar, zo mag je wat mij betreft de spruitjesstamppot met chorizo niet overslaan. Een simpele stamppot die door de juiste combinatie van smaken waarschijnlijk je nieuwe favoriete winterkost wordt.

De bingo

Na een tijdje over en weer gepraat te hebben valt het me op dat Oma Kathusa af en toe opzij kijkt. In mijn ooghoek zie ik de levendige bingo, ongetwijfeld de populairste activiteit van het hele festival. “Als ze met een nieuwe ronde van start gaan wil ik graag meedoen”, zegt Oma Kathusa als ze me ziet kijken. Natuurlijk, denk ik bij mezelf, de bingo mag je niet mislopen op zo’n feestelijke dag als vandaag. Om te voorkomen dat Oma Kathusa de bingo mist stel ik haar nog een vraag: wat is haar belangrijkste tip voor in de keuken? Oma Kathusa denkt even na en antwoordt vastbesloten: “Ik heb altijd de radio aanstaan als ik kook. Dat maakt het veel gezelliger in de keuken! Soms een praatprogramma en soms muziek, het is maar net waar ik zin in heb.”

Ik bedank Oma Kathusa voor haar tijd, ondanks dat de bingo lonkt had ik nog uren met haar kunnen praten over het leven, haar recepten en haar wijsheden. Ik gun iedereen een oma zoals Oma Kathusa. Maar goed, het is nu toch echt tijd voor de bingo. Ik sta op en loop met Oma Kathusa aan mijn arm richting de bingotafel. We zijn precies op tijd, er gaat net een nieuwe ronde van start én er is nog een plekje vrij aan de tafel. Stralend neemt Oma Kathusa plaats aan de tafel, ze gaat er vol voor. Ik had het kunnen weten, natuurlijk win ik het niet van de bingo…

Oma Kathusa met Oma's stamp- & stoofpotjes

Lancering van Oma’s stamp- en stoofpotjes

Niet veel later wordt het nieuwe boek “Oma’s stamp- en stoofpotjes” feestelijk gelanceerd. Jong en oud proost op het nieuwe boek, de sfeer is ontzettend goed. Oma’s en opa’s staan te dansen hun kleinkinderen en alle aanwezige studenten, het feest gaat los met verschillende DJ’s. Misschien is het een utopie, maar even besef ik hoe mooi de wereld kan zijn als er meer van dit soort initiatieven zouden bestaan of als elke stad haar eigen Oma’s Festival zou hebben.

Recepten uit Oma’s stamp- en stoofpotjes

Natuurlijk mag een recept van Oma Kathusa niet ontbreken, daarnaast delen we nog twee heerlijke recepten uit het boek “Oma’s stamp- & stoofpotjes”.

Blote billetjes in het gras met rookworst

Blote billetjes in het gras is een recept dat volgens Oma Kathusa absoluut niet kan ontbreken in een kookboek over stamp- en stoofpotjes. Ze was dan ook erg verbaasd toen bleek dat niet iedereen dit gerecht kent. Gelukkig kan nu iedereen genieten van Oma Kathusa’s ‘blote billetjes’.

> naar het recept: blote billetjes in het gras met rookworst

Blote billetjes in het gras met rookworst

Rodekoolstamppot

Oma Jetty komt uit een gezin met alleen maar mannen. Als klein meisje hielp ze haar moeder altijd met koken. Iedere winter kwam de moeder van Oma Jetty weer met nieuwe stamppotvarianten. ‘Mijn moeder zette mij dan op een stoel en dan mocht ik de stamppot stampen.

> naar het recept: rodekoolstamppot

Rodekoolstamppot

Hutspot met speklapjes

Oma Cairo is geboren in Suriname en later naar Nederland verhuisd. Ze vindt de Nederlandse keuken heerlijk en maakt dan ook regelmatig oer-Hollandse gerechten zoals stamppotten. Omdat ze niet zo van pittig houdt, bevalt de Nederlandse keuken haar prima.

> naar het recept: hutspot met speklapjes

Hutspot met speklapjes

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!