Hutspot met speklapjes
Eenvoudig4 personen50 minuten bereiden120 minuten wachten
Oma Cairo is geboren in Suriname en later naar Nederland verhuisd. Ze vindt de Nederlandse keuken heerlijk en maakt dan ook regelmatig oer-Hollandse gerechten zoals stamppotten. Omdat ze niet zo van pittig houdt, bevalt de Nederlandse keuken haar prima.
Ingrediënten
- 250 g speklapjes
- 3 el sojasaus
- 2 el roomboter
- 1 kg kruimige aardappels (geschild en in blokjes)
- 700 g winterpeen (geschild en in blokjes)
- 5 middelgrote uien (gesnipperd)
- 2 tl gemalen nootmuskaat
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- Garnering:
- krulpeterselie (grof gehakt)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Marineer de speklapjes 2 uur van tevoren in de sojasaus met wat versgemalen zwarte peper.
- Smelt 1 eetlepel roomboter in een braadpan op middelhoog vuur en bak de gemarineerde speklapjes aan beiden zijden in ongeveer 10 minuten bruin. Keer de speklapjes regelmatig om.
- Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook. Voeg de aardappels, winterpeen en uien toe en kook in 20 minuten gaar.
- Giet de aardappels, winterpeen en uien af. Voeg 1 eetlepel roomboter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Verdeel de hutspot over de borden en serveer met de speklapjes en de jus uit de braadpan. Garneer met verse peterselie.

Uit het boek
Oma’s stamp- & stoofpotjes