
Oma’s soep
Lees verder na de advertentie
Ik ga zo een bewering doen waar velen van jullie het waarschijnlijk oneens mee zullen zijn, maar de soep van mijn oma is het allerlekkerste. Het gaat om haar Drentse bonensoep, gevuld met bruine bonen, ui, prei en – hoe kan het ook anders – Drentse droge worst. En véél droge worst, want als oma ergens een hekel aan had was het wel dat geprik in de pan, het vechten om het laatste stukje worst. Bij oma kreeg iedereen genoeg, zoals het oma’s betaamt. Ik praat in de verleden tijd, want mijn oma leeft al twaalf jaar niet meer. Toch is mijn herinnering aan haar levendig, en dan vooral aan haar bonensoep. Een paar jaar na haar dood vond mijn moeder in haar ouderlijk huis een verfrommeld memoblaadje. Volgekrabbeld met codetaal. Na gedegen onderzoek, samen met mijn opa, kwam er een conclusie: dit móést wel haar recept voor bonensoep zijn. Met de basis – mijn oma deed niet aan hoeveelheden – ging mijn moeder aan de slag. Inmiddels smaakt mama’s soep zoals oma’s soep, al vindt mijn vader dat er standaard te weinig worst in zit. Ach, misschien moeten we oma ook wel helemaal niet willen overtreffen. Voor mij blijft oma’s soep de lekkerste soep.
Een goede tweede plaats gaat naar Oma Jetty, bij wie ik op bezoek ging om te praten over het initiatief Oma’s Soep. Hier lees je alles over in Foodies Warme Winterkost. Samen maakten we haar Italiaanse minestronesoep. Pure winterkost. Net als de andere gerechten uit Foodies Warme Winterkost overigens. Warm je op aan onze mosterdmaaltijden, shepherd’s pie of de bonensoep van mijn oma, waarvan ik het recept met hoge uitzondering met jullie deel. Mijn oma’s soep is de beste, maar oordeel vooral zelf.
Bruine-bonensoep van Yvonne’s oma
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Yvonne: “Deze Drentse bonensoep van mijn oma vind ik het allerlekkerste. Gevuld met bruine bonen, ui, prei en – hoe kan het ook anders – Drentse droge worst.”
> naar het recept voor bruine-bonensoep van Yvonne’s oma
Onze tips

Bootje varen op Koningsdag? Neem deze hapjes mee!

Eten verkopen op de vrijmarkt? Dit werkt altijd

10+ zoete aardbeien recepten voor de zomer

11x oranje snacks om van te smullen

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.