Eten als je ziek bent
Ben je ziek of voel jij je gewoonweg niet zo fit? Dan is het slim om een beetje te letten op wat je eet. Want met de juiste voeding kan jij je lichaam geven wat het nodig heeft. Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat elk lichaam anders is. Zo reageert het ene lichaam heel goed op bepaalde voedingsmiddelen en een ander juist niet. Daarnaast is ook niet elke ziekte hetzelfde en richten wij ons in dit artikel vooral op het aansterken bij mildere klachten zoals bijvoorbeeld griep. Luister vooral altijd naar je eigen lichaam en doe wat voor jou goed voelt. Twijfel je? Dan kan je voor de zekerheid altijd het beste een arts raadplegen. Wij zijn natuurlijk geen experts op medisch gebied.
Wil je ook iedere week gezonde recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat eet je als je ziek bent?
Wie ziek is, heeft vaak niet veel trek. Probeer toch altijd wat te eten zodat je lichaam kan aansterken. Begin gewoon met kleine porties en eet steeds een beetje meer. Het is daarbij aan te raden om te kiezen voor lichte maaltijden en juist zware (en vette) maaltijden te vermijden. Gezonde maaltijden met veel groenten en fruit zijn altijd goed. Groente en fruit zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en helpen daarmee bij het bestrijden van infecties en het herstellen van het lichaam. Kies bij voorkeur voor rijp fruit en gekookte groenten, die zijn het makkelijkst te verteren. Je kan de groenten zo eten of verwerken in een puree of soep. Op die manier krijg je vaak wat extra vitamines binnen en bij soep zelfs wat vocht. Win-win! Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet? Probeer dan een schaaltje yoghurt te eten of maak een van onze smoothie recepten.
Drinken als je ziek bent
Als je ziek bent is het belangrijk om te kiezen voor de juiste voeding. Met gezonde en voedzame keuzes kan jij je lichaam de energie en voedingstoffen geven die het nodig heeft om te herstellen. Maar naast eten is ook drinken heel belangrijk als je ziek bent. Want wie niet fit is, moet erop letten dat ‘ie voldoende vocht binnenkrijgt. Niet alleen omdat je snel uitgedroogd kan raken maar ook omdat voldoende drinken helpt om verkoudheid en griepsymptomen te verminderen. Drink dus vooral voldoende water, thee of bouillon. Alcohol en cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola wil je als je ziek bent juist vermijden omdat deze dehydraterend werken.
Gezonde recepten om te eten als je ziek bent:
Ondanks dat je misschien niet ontzettend veel trek hebt, is het toch verstandig om zo gezond mogelijk te eten als je ziek bent. Probeer maar eens met onderstaande recepten.
Citroen-kippensoep
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten. Kippensoep heeft zelfs extra voordelen doordat de soep een speciaal stofje bevat. Uit onderzoek blijkt dat deze stof het immuunsysteem helpt versterken en ervoor zorgt dat verkoudheid en griep ons lichaam verlaten. Daarbij helpt kippensoep om luchtwegen open te zetten en dat is wel zo fijn als je verkouden bent. Wanneer wij zelf kippenbouillon maken is dit ons favoriete recept. Licht, lekker, romig én zo op tafel.
> naar het recept: citroen-kippensoep
Groentebouillon met bonen, tofu en miso
Eet je geen vlees? Dan is deze groentebouillon met tofu een goed alternatief. Tofu is namelijk rijk aan eiwitten en helpt daardoor je spieren en weefsel te herstellen. Daarnaast bevat ook deze soep voldoende vocht en smeert het fijn de keel. Ook de toegevoegde bonen en miso zijn supergezond. In Japan beginnen ze niet voor niets elke dag met een kommetje misosoep. Het is namelijk goed voor je darmflora en spijsvertering.
> naar het recept: groentebouillon met bonen, tofu en miso
Eten als je ziek bent: yayla çorbasi
Yayla çorbasi is een Turkse soep die wordt gemaakt van yoghurt, kruiden en rijst. Deze soep wordt in Turkije traditioneel gegeten als je ziek bent omdat de ingrediënten je helpen aan te sterken. Yoghurt bevat bijvoorbeeld veel eiwitten en is een goede bron van probiotica. Dit helpt de darmflora verbeteren en de groei van schadelijke bacteriën tegengaan. Ook de toevoeging van rijst is fijn. Dit is licht verteerbaar en zo krijg je eenvoudig toch wat koolhydraten binnen die je energie geven.
> naar het recept: yayla çorbasi
Groene shakshuka
Groene groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Ook bevatten ze veel antioxidanten die cellen helpen te beschermen tegen schade en ontstekingen helpen te bestrijden. Deze groene shakshuka maken we met spinazie. Dat is niet voor niets want deze bladgroente is rijk aan vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Stoffen die kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken. Voeg daar wat verse kruiden en eieren aan toe en je hebt een maaltijd om beter van te worden. Eieren bevatten namelijk de benodigde eiwitten om aan te sterken en van de meeste verse kruiden wordt geloofd dat ze een heilzame werking hebben.
> naar het recept: groene shakshuka
Avocado met gerookte zalm en ei
Deze maaltijd bevat alleen maar goede ingrediënten: avocado, zalm, eieren, specerijen en geroosterd brood. Alles wat je wil om aan te sterken! Avocado’s en zalm bevatten namelijk heel veel goede onverzadigde vetten die hartstikke gezond zijn. Daarbij zorgen de vetten voor de nodige energie en dat is wel zo fijn als je niet zo fit bent. Ook aan eiwitten is er geen gebrek: zowel zalm als ei bevatten voldoende. Het geroosterde brood zou je eventueel weg kunnen laten maar deze koolhydraatbron is makkelijk te verteren en geeft je net wat extra energie.
> naar het recept: gebakken avocado met gerookte zalm en ei
Gezonde gember-kurkuma juice
In de thee, als shotje of als puree – je ziet gember haast overal en in alle vormen. Dit sap is fijn om te drinken wanneer je niet zo fit bent. Want gember bevat ontzettend veel vitamines en mineralen. Om er maar een paar te noemen: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Maar ook de toevoeging van kurkuma is niet verkeerd. Onderzoek toont aan dat deze specerij een ontstekingsremmende werking heeft en maag-darmklachten kan verminderen. Vergeet alleen niet om een snufje zwarte peper toe te voegen. Dit helpt de werkzame stoffen van kurkuma beter op te nemen en zwarte peper helpt om het taaie slijm te verminderen dat je bij verkoudheid vaak krijgt. Zelf gembershots maken is dus een ontzettend goed idee!
> naar het recept: gember-kurkuma juice