Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
kippenbouillon maken recept

Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat

Advertentie

Een heerlijke zelfgemaakte kippenbouillon is helemaal niet moeilijk om te maken. Je stopt alle ingrediënten in een grote soeppan en laat alles een paar uurtjes trekken, that's it! Klinkt als een goed plan? Lees dan snel verder wat je er allemaal voor nodig hebt.

Zelf kippenbouillon maken

Zeker in de herfst is er haast niets lekkerder dan een warme kom soep. Veel soepen gebruiken bouillon als basis. Deze kunt je zo kopen in de winkel, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Zelf kippenbouillon maken is namelijk helemaal niet moeilijk, en ook nog eens ontzettend lekker en voedzaam. Wist je dat het zelfs ideaal is om te eten als je ziek bent?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ingrediënten voor ca. 4 liter bouillon:

  • 2 kg kipkarkassen (rauw of van een geroosterde kip) of verse kipdelen met bot (vleugels en/of nekken)
  • 1 bol knoflook (ongepeld, horizontaal gehalveerd)
  • 2 preien (schoongemaakt en in grove stukken)
  • 3 wortels (schoongemaakt en in grove stukken)
  • 5 stengels bleekselderij (schoongemaakt en in grove stukken)
  • 2 uien (gepeld en doormidden gesneden)
  • 1 el zwarte-peperkorrels
  • stukje foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 6 takjes peterselie
  • 6 takjes lavas

Zelf kippenbouillon maken: recept

  1. Aan de slag, we gaan zelf kippenbouillon maken met dit recept. Doe de karkassen in een grote pan en giet er 5 liter koud water bij. Breng het geheel rustig aan de kook. Schuim het oppervlak af met een schuimspaan en zet het vuur laag, zodat het water alleen heel rustig borrelt.
  2. Voeg na ca. 10 minuten de rest van de ingrediënten toe en zorg dat alles onderstaat. Wacht tot het water weer begint te borrelen en laat de bouillon op deze temperatuur onafgedekt heel rustig trekken. Zorg dat de bouillon niet hard gaat koken, af en toe een luchtbel naar boven zien drijven is voldoende. Schuim de bouillon regelmatig af indien nodig. Laat ca. 3 uur trekken, maar langer mag zeker ook.
  3. Zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek in een schone pan. Zet de bouillon eventueel opnieuw op het vuur en laat tot ongeveer de helft inkoken tot fond of tot 1⁄10 van zijn oorspronkelijke hoeveelheid (glace). Zo krijgt de bouillon een meer geconcentreerde smaak en heb je minder ruimte nodig om hem te bewaren.
  4. Laat de bouillon afkoelen en zet hem eventueel een paar uur (of een nacht) in de koelkast, dan kun je makkelijk al het vet van het oppervlak verwijderen. Nu is je bouillon klaar voor gebruik. Bewaar de bouillon tot 3 dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer.

Variatie met pit

  • Chinese kippenbouillon: voeg 1 hele rode peper, stuk gember, 1 steranijs, een scheut sojasaus en een scheut shaoxing-rijstwijn toe.

Pro tips voor een perfecte bouillon

  • Heb je een slowcooker? Deze is ideaal voor het maken van bouillon, omdat deze voor een constante temperatuur zorgt van net onder het kookpunt. Zo kun je je bouillon lekker lang laten trekken zonder ernaar om toe kijken. Laat de bouillon 8-10 uur trekken op LOW.
  • Zet de bouillon na het zeven en ontvetten weer op het vuur en laat ongeveer tot ⅓ inkoken. Op die manier krijg je een krachtige, geconcentreerde bouillon oftewel fond. Deze neemt minder ruimte in beslag in je vriezer of koelkast wat wel zo handig is. Je kunt de fond ook invriezen in ijsblokjesvorm en gebruiken in diverse recepten in plaats van kippenbouillonblokjes. Leng de fond tijdens het koken weer aan met water. Gebruik tijdens het trekken van de bouillon wel minder of geen zout, anders kan je fond veel te zout worden.
  • Voeg een scheutje azijn toe tijdens het trekken. Azijn geeft je bouillon een complexere smaak en de zuren helpen het kraakbeen en ander bindweefsel in de botten af te breken, zodat er meer gelatine vrijkomt.
  • Gebruik voor het maken van bouillon rauw kippenkarkas, de botten en de huid van geroosterde kip of kipdelen met huid en bot zoals vleugels. De botten en het vet zijn essentieel voor de smaak van je bouillon, het vlees is minder belangrijk.
  • Verwijder niet de huid voor het trekken van de bouillon, want het vet in de huid geeft smaak af aan de bouillon. Het vet kun je na het afkoelen makkelijk wegschrapen van de bouillon.
  • Je kunt kippenbouillon ook van een hele kip maken. Laat de kip afkoelen en trek het vlees met een vork van de huid en botten. Voeg het vlees en fijngesneden soepgroenten toe aan de bouillon voor een lekkere kippensoep of gebruik het in een ander recept.

Wat kun je doen met zelfgemaakte kippenbouillon?

Zelfgemaakte kippenbouillon is een perfecte basis voor diverse soepen en sauzen. Gebruik ‘m bijvoorbeeld in een van onderstaande recepten:

paddenstoelensoep recept

Paddenstoelensoep met gepickelde paddenstoelen

Deze paddenstoelensoep past perfect bij regenachtige dagen in de herfst. Maak zelf de kippenbouillon en tover vervolgens deze heerlijke soep op tafel.

Naar het recept
citroensoep

Citroensoep

Misschien klinkt citroensoep niet direct heel uitnodigend, maar probeer het eens uit. Natuurlijk proef je de zure smaak van citroen, maar in combinatie met de overige ingrediënten is deze soep volledig in balans. Niettemin door de zelfgemaakte kippenbouillon natuurlijk!

Naar het recept
Risi e bisi

Risi e bisi

Veel Italianen beschouwen risi e bisi als een soep, vandaar de extra schep kippenbouillon in dit heerlijke recept.

Naar het recept
thaise noodlecurry met kabeljauw

Thaise noodlecurry met kabeljauw

Hou je van de smaken van de Aziatische keuken? Maak dan eens deze Thaise noodlecurry met verse kabeljauw. De basis van deze soep laat zich wel raden; dat is natuurlijk de zelfgemaakte kippenbouillon.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!