Kippenbouillon recept
Eenvoudig
20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Aan de slag, we gaan zelf kippenbouillon maken met dit recept. Doe de karkassen in een grote pan en giet er 5 liter koud water bij. Breng het geheel rustig aan de kook. Schuim het oppervlak af met een schuimspaan en zet het vuur laag, zodat het water alleen heel rustig borrelt.
Voeg na ca. 10 minuten de rest van de ingrediënten toe en zorg dat alles onderstaat. Wacht tot het water weer begint te borrelen en laat de bouillon op deze temperatuur onafgedekt heel rustig trekken. Zorg dat de bouillon niet hard gaat koken, af en toe een luchtbel naar boven zien drijven is voldoende. Schuim de bouillon regelmatig af indien nodig. Laat ca. 3 uur trekken, maar langer mag zeker ook.
Zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek in een schone pan. Zet de bouillon eventueel opnieuw op het vuur en laat tot ongeveer de helft inkoken tot fond of tot 1/10 van zijn oorspronkelijke hoeveelheid (glace). Zo krijgt de bouillon een meer geconcentreerde smaak en heb je minder ruimte nodig om hem te bewaren.
Laat de bouillon afkoelen en zet hem eventueel een paar uur (of een nacht) in de koelkast, dan kun je makkelijk al het vet van het oppervlak verwijderen. Nu is je bouillon klaar voor gebruik. Bewaar de bouillon tot 3 dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer.