Advertentie
Vergeet de shakes en supplementen, met gezonde voeding krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen. Dat bewijzen deze eiwitrijke recepten voor de lunch en het avondeten wel!
Eiwitrijke recepten: waar moet je op letten?
Peulvruchten, biefstuk en cottage cheese: wat hebben al deze producten met elkaar gemeen? Ze zitten boordevol eiwitten! Daarom staan ze bij fitboys en -girls vaak op het menu want deze voedingsstof zorgt voor spieropbouw. Dat is niet alleen handig voor wie veel sport, maar dat maakt het ook goed om te eten als je ziek bent of al heel wat jaartjes op de teller hebt staan. Eiwitten zijn belangrijk voor onder andere het behoud van sterke botten en spieren, ze zorgen voor energie en geven vaak een vullend gevoel.
Er zijn dus verschillende redenen om eiwitrijke maaltijden te maken. Maar wanneer zijn deze protëine recepten nou eiwitrijk te noemen? Volgens het Voedingscentrum moeten eiwitrijke recepten meer dan 25 gram eiwit per maaltijd bevatten. Dit kan in de vorm van graanproducten, peulvruchten, vleesvervangers, noten, zaden, pitten, zuivel, eieren, vis, vlees of gevogelte.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Eiwitrijke lunch
Wie midden op de dag veel eiwitten eet, heeft langere tijd een vol gevoel. Doe dus je voordeel met deze lunchrecepten:
Avocadospread met munt en blauwe bessen op knäckebröd
Je verwacht het misschien niet maar deze avocado toast zit vol met je favoriete voedingsstof. Dat komt doordat we de vrucht met hütekase mengen.
Omelet met gerookte kip en salsa
De naam eiwitten verraadt al dat eieren er boordevol mee zitten. Combineer ze in een omeletje met gerookte kip en salsa.
Cottagecheesepancakes
Met slechts een paar ingrediënten maak je superlekkere – en vullende pannenkoeken. Dankzij de cottage cheese en eieren krijg je een goede dosis eiwitten binnen.
Eiwitrijk avondeten
Wil jij avondeten met veel eiwitten? Maak dan eens wat anders dan de standaard rijst met kip en broccoli, en probeer deze geweldige gerechten:
Traybake met zalm, zoete aardappel en sesam
Snel, makkelijk én simpel. Dit is ons betreft het ideale gezonde avondmaal. Je krijgt per portie 41 gram eiwitten binnen!
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de zoete aardappels op een bakplaat met de olie, zout en peper. Rooster ca. 20 minuten in de oven. Voeg de cherrytomaten aan het takje en de bimi toe en meng ze door de zoete aardappels. Rooster ca. 15 minuten verder tot de tomaatjes bijna openbarsten.
Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg de zalmfilets op de bakplaat. Bestrijk met 1 el tahin en bestrooi met de sesamzaadjes. Rooster nog 8-10 minuten in de oven tot de zalm gaar is. Roer 2 el tahin met een scheutje koud water los en druppel dit voor het serveren over de groenten.
© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Liberty Mendez Foto’s: Tom Regester Foodstyling: Amy Stephenson Styling: Luis Pera
Salade met komijn-biefstukreepjes
Gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker! Maak dus gerust extra veel, dan heb je morgen ook nog een vullende lunch…
Groene tortilla met gerookte zalm
Eieren én zalm? Dit gerecht kan niet anders dan een succes zijn. Zeker wanneer je weet dat deze tortilla wel 62 gram eiwit bevat.
Onze tips
De perfecte omelet bakken? Zo doe je dat!
Deze 5 ingrediënten zijn goed voor je weerstand
Gezonde lunch: 10x heerlijke recepten
Recepten met ei: 7x onze favoriete klassiekers
Dit is waarom het ei het meest bijzondere voedingsmiddel is
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.