Advertentie
Bij jij je standaard bammetje met kaas ook zat? Lees dan snel verder, want wij hebben tien gezonde recepten verzameld om lekker mee te lunchen. Maar pas op: je tafelgenoten zullen gegarandeerd jaloers zijn!
Gezonde lunch recepten
Ben je het beu om steeds weer dezelfde saaie lunch te eten? Doe jezelf dan een plezier en maak eens een van onze heerlijke recepten. Want je kan zo veel meer dan een broodje gezond maken. Wat denk je bijvoorbeeld van wafels, soep of salade? Of je nu op kantoor bent of thuis werkt, deze gerechten zijn gemakkelijk te maken en zorgen voor een energieke middag. Kortom: deze gezonde lunch recepten wil je niet missen!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver
Pannenkoeken als lunch? Jazeker! Deze groene pannenkoeken zijn verrassend genoeg en daarmee een voedzame maaltijd. Zeker wanneer je wat extra groenten als vulling toevoegt. Wat denk je van wat avocado en tomaat?
Stokbrood met avocado en gerookte zalm
Iedereen weet dat avocado en gerookte zalm een top combinatie zijn. De smaken passen goed bij elkaar, ze bevatten beiden veel gezonde vetten en zijn dus hartstikke gezond. Wanneer je dit gouden duo combineert, krijg je een heerlijke gezonde lunch zoals dit stokbrood:
Omelet met bospaddenstoelen en kruiden
De perfecte omelet bakken is makkelijker gezegd dan gedaan. Een smeuïge binnenkant, knapperige buitenkant en goudgele kleur krijg je niet altijd. Maar met dit fijne recept lukt het je vast en zeker!
Desemtoast met boontjes en geitenkaas
Wanneer je zelf brood bakt, is het al gauw een stuk gezonder dan wanneer je het uit de supermarkt koopt. Het grote voordeel is dat het goed vult en je verder niet veel nodig hebt. Met wat boontjes en geitenkaas zet je eenvoudig en snel een gezonde lunch op tafel.
Courgettesoep met munt
Met deze frisse soep verlang je al snel naar het voorjaar. Maar het hoeft echt geen lente te zijn om courgettesoep te maken. Dit fijne recept kan het hele jaar door, zo lekker vinden wij ‘m.
Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème
Wafels ongezond? Niet altijd. Deze luchtige wafels maak je namelijk van boekweit en dat is een stuk voedzamer dan tarwemeel. En met een topping van vers fruit kun je haast niet anders dan goed bezig zijn, toch?
Broodje gegrilde venkel met ingemaakte pepers en amandelen
Een broodje met gegrilde venkel klinkt misschien wat gek maar na de eerste hap besef je pas hoe onweerstaanbaar lekker dit is. Zeker als je de venkel ook nog eens grilt op de BBQ. De ingemaakte pepers mogen natuurlijk niet ontbreken om het broodje een beetje pit te geven.
Linzensalade met gemarineerde feta en munt
Met een frisse salade zit je altijd goed. Wanneer je deze linzensalade de avond van te voren maakt, kun je het de volgende dag eenvoudig mee naar kantoor nemen. Bewaar de dressing dan wel apart zodat de groenten niet slap worden.
Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella
Beleg je broodje focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is lekker én gezond. Gooi de stronk van de broccoli daarna zeker niet weg, deze zit namelijk vol vezels en vitaminen.
Salade met bonen, balsamico-uien en krokante kappertjes
We eten graag gezonde salades als lunch, maar dan moeten ze wel vol met smaak zitten. Deze salade heeft meer dan genoeg smaak, alleen al door de balsamico-uien en de krokante kappertjes.
Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver
Pannenkoeken als lunch? Jazeker! Deze groene pannenkoeken zijn verrassend genoeg en daarmee een voedzame maaltijd. Zeker wanneer je wat extra groenten als vulling toevoegt. Wat denk je van wat avocado en tomaat?
Ingrediënten
- 1 avocado (rijp)
- 350 g verschillend gekleurde kerstomaatje (rijp)
- 100 g babyspinazie
- 3 lente-uitjes
- 0,5 bos verse koriander (15 g)
- 1 limoen
- extra vergine olijfolie
- 1 ei (groot)
- 1 mok zelfrijzend bakmeel
- 1 mok melk (halfvol)
- olijfolie
- 300 g hüttenkäse
- chilisaus (heet)
Bereiding
Halveer, schil en ontpit de avocado, en snijd hem in dunne plakjes. Snijd de kerstomaatjes in kwarten en doe ze met de plakjes avocado en een kwart van de spinazie in een slakom. Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in dunne ringetjes, strooi ze samen met de geplukte korianderblaadjes in de kom en knijp de limoen erboven uit. Voeg 1 eetlepel extra vergine olijfolie toe, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, en zet opzij.
Breek het ei in een blender, voeg het bakmeel, de melk, de rest van de spinazie en een snufje zeezout en zwarte peper toe, en mix tot een glad beslag. Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur, vet hem in met een beetje olijfolie, giet er een dun laagje beslag in en kantel de pan om het over het hele oppervlak uit te laten vloeien. Bak de pannenkoeken maar 2 minuten aan één kant, of tot de onderkant goudbruin is, en leg ze op een stapel op een bord.
Beleg de pannenkoeken met kloddertjes hüttenkäse, de avocadosalade en een paar scheutjes chilisaus. Heerlijk met partjes limoen om uit te knijpen en, als je zin hebt, een gebakken eitje.
© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus
Lees ook:
Onze tips
3-gangendiner voor thuis: inspiratie en recepten
Taco, tortilla, tostada, burrito en meer: wat is het verschil?
Dit zijn dé gerechten voor een Amerikaanse Thanksgiving
Dit is waarom je vroeg moet beginnen met het bakken van je Christmas cake
Kerstdesserts: de lekkerste nagerechten voor de feestdagen
Hoofdgerecht kerst: van vlees tot vis en vegetarisch
Kerstmenu: 11x inspiratie en ideeën voor een heerlijk kerstdiner
Kerstontbijt: heerlijke recepten voor een feestelijk start
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.