
Vraag een Nederlander naar zijn favoriete lunch en de meesten zullen een broodje gezond antwoorden. Je kan het belegde broodje afhalen bij de meeste bakkers, lunchrooms of kantines of het broodje gezond thuis maken. Wij vertellen je hoe!
Lees verder na de advertentie
Broodje gezond
Het broodje gezond is een typisch Nederlands lunchrecept bestaande uit een broodje belegd met ham, kaas, ei en rauwkost. Er is geen vaststaande receptuur en daardoor zijn er heel wat variaties van het broodje gezond in omloop. Bijvoorbeeld in de vorm van een baguette, stokbrood, pistolet of zacht bolletje. Jij kiest gewoon wat jij lekker vindt!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Broodje gezond maken
De basis van het klassieke broodje gezond is simpel: ham, kaas, gekookt ei, rauwkost zoals sla, rucola, tomaat en komkommer en eventueel een lekker sausje.
Om een broodje gezond te maken snijd je het broodje naar keuze open, besmeer je het brood met boter en/of een saus naar keuze zoals mayonaise en daarop leg je het beleg. Vervolgens klap je het broodje dicht en het genieten kan beginnen.
Het is duidelijk dat een broodje gezond maken hartstikke simpel is, maar dat maakt dit lunchgerecht nou ook net zo lekker. Het klassieke broodje is heerlijk in zijn simpelheid.
Gezonde lunch broodjes
Een broodje gezond is typisch Nederlands maar wist je dat ze in andere landen soortgelijke lunchgerechten eten? Zo zijn ze in Verenigde Staten fan van de BLT- of clubsandwich en kan je in het Verenigd Koninkrijk een broodje gezond bestellen onder de naam health sandwich.
Toch verschillen deze belegde broodjes wel van de klassieker die wij kennen. Zo bevat een BLT-sandwich ook uitgebakken spek en de clubsandwich kip. De Britse health sandwich komt nog het meest overeen, al voegen ze hier Cheddar in plaats van Goudse kaas toe.
Ter inspiratie delen wij de recepten van een paar heerlijke lunchgerechten!

Goedgevuld broodje ei met zelfgemaakte mayo
Geen fan van ham en kaas? Een broodje ei is in zijn simpelheid juist ook heel lekker. Vergeet dan niet een flinke lik mayo toe te voegen. De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken!

BLT met ei en chili-cocktailsaus
BLT staat voor ‘bacon, lettuce, tomato’. Knapperig uitgebakken spek, frisse sla en verse tomaat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze sandwich, maar ook hierbij kun je met de smaakmakers en saus variëren.

Broodje Beemster kaas met radijspickles
Geef je broodje kaas een upgrade door zelfgemaakte radijspickles toe te voegen. Deze smaken zoetzuur en geven het broodje net dat beetje extra. Ook lekker op je broodje gezond!
Lees ook: 3x thuiswerklunches waar je collega’s jaloers van worden
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Goedgevuld broodje ei met zelfgemaakte mayo
Wat zou een lekker broodje ei zijn zonder een likje goede mayo? De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten
- 8 eieren
- 75 g zilveruitjes (fijngehakt)
- 75 g augurken (fijngehakt)
- 1 sjalot (gesnipperd)
- 1/4 tl versgemalen witte peper
- 12 dikke sneetjes wit vloerbrood
- 40 g tuinkers (of evt. andere kiemgroente of sla)
- 40 g crackers (met zeezout in stukjes)
De mayo
- 1 eidooier
- 1 tl mosterd (evt. Engelse)
- zout en peper
- 75 ml zonnebloemolie
- 50 ml walnootolie
- 1 1/2 el vocht van de augurkjes
Bereiding
Kook de eieren ca. 8 minuten op laag vuur. Giet af en spoel onder koud stromend water tot ze helemaal afgekoeld zijn. Pel de eieren en snijd ze in stukken.
Klop voor de mayo met een staafmixer de eidooier kort met de mosterd en wat zout en peper. Klop opnieuw en druppel beetje bij beetje de zonnebloem- en walnootolie erbij tot het geheel goed bindt en er een dikke saus ontstaat. Roer het vocht van de augurkjes erdoorheen. Schep de mayo in een kom en roer de zilveruitjes, de augurk, de sjalot en de witte peper erdoorheen. Meng voorzichtig met de stukken gekookt ei.
Beleg de helft van het brood met de eieren met mayo, de tuinkers en de crackers en leg de overige sneetjes brood erop.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe, Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.