Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Broodje Gezond

Broodje gezond: zo kun je het zelf maken voor de lunch

Advertentie

Vraag een Nederlander naar zijn favoriete lunch en de meesten zullen een broodje gezond antwoorden. Je kan het belegde broodje afhalen bij de meeste bakkers, lunchrooms of kantines of het broodje gezond thuis maken. Wij vertellen je hoe!

Broodje gezond

Het broodje gezond is een typisch Nederlands lunchrecept bestaande uit een broodje belegd met ham, kaas, ei en rauwkost. Er is geen vaststaande receptuur en daardoor zijn er heel wat variaties van het broodje gezond in omloop. Bijvoorbeeld in de vorm van een baguette, stokbrood, pistolet of zacht bolletje. Jij kiest gewoon wat jij lekker vindt!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Broodje gezond maken

De basis van het klassieke broodje gezond is simpel: ham, kaas, gekookt ei, rauwkost zoals sla, rucola, tomaat en komkommer en eventueel een lekker sausje.

Om een broodje gezond te maken snijd je het broodje naar keuze open, besmeer je het brood met boter en/of een saus naar keuze zoals mayonaise en daarop leg je het beleg. Vervolgens klap je het broodje dicht en het genieten kan beginnen.

Het is duidelijk dat een broodje gezond maken hartstikke simpel is, maar dat maakt dit lunchgerecht nou ook net zo lekker. Het klassieke broodje is heerlijk in zijn simpelheid.

Gezonde lunch broodjes

Een broodje gezond is typisch Nederlands maar wist je dat ze in andere landen soortgelijke lunchgerechten eten? Zo zijn ze in Verenigde Staten fan van de BLT- of clubsandwich en kan je in het Verenigd Koninkrijk een broodje gezond bestellen onder de naam health sandwich.

Toch verschillen deze belegde broodjes wel van de klassieker die wij kennen. Zo bevat een BLT-sandwich ook uitgebakken spek en de clubsandwich kip. De Britse health sandwich komt nog het meest overeen, al voegen ze hier Cheddar in plaats van Goudse kaas toe.

Ter inspiratie delen wij de recepten van een paar heerlijke lunchgerechten!

BLT met ei en chili-cocktailsaus

BLT met ei en chili-cocktailsaus

BLT staat voor ‘bacon, lettuce, tomato’. Knapperig uitgebakken spek, frisse sla en verse tomaat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze sandwich, maar ook hierbij kun je met de smaakmakers en saus variëren.

Naar het recept
Goedgevuld broodje ei met mayo

Goedgevuld broodje ei met zelfgemaakte mayo

Geen fan van ham en kaas? Een broodje ei is in zijn simpelheid juist ook heel lekker. Vergeet dan niet een flinke lik mayo toe te voegen. De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken!

Naar het recept
Broodje Beemster kaas met radijspickles

Broodje Beemster kaas met radijspickles

Geef je broodje kaas een upgrade door zelfgemaakte radijspickles toe te voegen. Deze smaken zoetzuur en geven het broodje net dat beetje extra. Ook lekker op je broodje gezond!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!