Advertentie
Vraag een Nederlander naar zijn favoriete lunch en de meesten zullen een broodje gezond antwoorden. Je kan het belegde broodje afhalen bij de meeste bakkers, lunchrooms of kantines of het broodje gezond thuis maken. Wij vertellen je hoe!
Broodje gezond
Het broodje gezond is een typisch Nederlands lunchrecept bestaande uit een broodje belegd met ham, kaas, ei en rauwkost. Er is geen vaststaande receptuur en daardoor zijn er heel wat variaties van het broodje gezond in omloop. Bijvoorbeeld in de vorm van een baguette, stokbrood, pistolet of zacht bolletje. Jij kiest gewoon wat jij lekker vindt!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Broodje gezond maken
De basis van het klassieke broodje gezond is simpel: ham, kaas, gekookt ei, rauwkost zoals sla, rucola, tomaat en komkommer en eventueel een lekker sausje.
Om een broodje gezond te maken snijd je het broodje naar keuze open, besmeer je het brood met boter en/of een saus naar keuze zoals mayonaise en daarop leg je het beleg. Vervolgens klap je het broodje dicht en het genieten kan beginnen.
Het is duidelijk dat een broodje gezond maken hartstikke simpel is, maar dat maakt dit lunchgerecht nou ook net zo lekker. Het klassieke broodje is heerlijk in zijn simpelheid.
Gezonde lunch broodjes
Een broodje gezond is typisch Nederlands maar wist je dat ze in andere landen soortgelijke lunchgerechten eten? Zo zijn ze in Verenigde Staten fan van de BLT- of clubsandwich en kan je in het Verenigd Koninkrijk een broodje gezond bestellen onder de naam health sandwich.
Toch verschillen deze belegde broodjes wel van de klassieker die wij kennen. Zo bevat een BLT-sandwich ook uitgebakken spek en de clubsandwich kip. De Britse health sandwich komt nog het meest overeen, al voegen ze hier Cheddar in plaats van Goudse kaas toe.
Ter inspiratie delen wij de recepten van een paar heerlijke lunchgerechten!
BLT met ei en chili-cocktailsaus
BLT staat voor ‘bacon, lettuce, tomato’. Knapperig uitgebakken spek, frisse sla en verse tomaat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze sandwich, maar ook hierbij kun je met de smaakmakers en saus variëren.
Goedgevuld broodje ei met zelfgemaakte mayo
Geen fan van ham en kaas? Een broodje ei is in zijn simpelheid juist ook heel lekker. Vergeet dan niet een flinke lik mayo toe te voegen. De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken!
Broodje Beemster kaas met radijspickles
Geef je broodje kaas een upgrade door zelfgemaakte radijspickles toe te voegen. Deze smaken zoetzuur en geven het broodje net dat beetje extra. Ook lekker op je broodje gezond!
Lees ook: 3x thuiswerklunches waar je collega’s jaloers van worden
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.