Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
eieren koken

Hoelang eieren koken: van zachtgekookt tot hardgekookt

Advertentie

Eieren koken klinkt zo simpel, maar je moet wel net weten hoe het moet. Want hoelang moet een ei koken om deze tot in de perfectie te garen? En moet het water al borrelen voordat je de eieren erin stopt of juist niet? Wij leggen het je uit!

Alles over eieren koken

Al lijkt eieren koken zo makkelijk, je moet de kunst wel onder de knie hebben. Het komt namelijk maar al te vaak voor dat je eitje niet eindigt zoals je van tevoren bedacht hebt.

Weinig is er zo vervelend als er bij het pellen achter komen dat je ei niet hardgekookt maar zacht is. Dat zorgt niet alleen voor vieze vingers maar ook voor flink wat teleurstelling omdat je ontbijtje niet zoals verwacht is.

Daarom delen wij hoe je het beste je eieren kan koken, zodat je nooit meer de mist in gaat.

Ook elke week gratis kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ei koken

Voordat we je kunnen uitleggen hoelang je eieren moet koken, is het belangrijk om te weten dat de kooktijd afhankelijk is van de grootte van je ei.

Eieren zijn in verschillende maten te koop. Zo kun je voor witte of bruine eieren kiezen en worden ze op basis van de gewichtsklasse aangeduid met S (small), M (medium), L (large) en XL (extra large).

Hoe groter het ei, hoe langer deze moet koken. Dat lijkt logisch maar het is wel iets wat je moet onthouden. Bekijk dus eerst de grootte van het ei voordat je deze gaat koken. Kleine eieren kan je bijvoorbeeld gerust een minuut korter koken en grote eieren juist een minuut langer.

Hoe lang ei koken?

Maar wat is dan de standaard kooktijd van een ei? Bij gemiddelde eieren met de maat M (medium) kan je van de volgende kooktijden uitgaan:

  • Zachtgekookt ei: 3 minuten
  • Halfzacht ei: 4-5 minuten
  • Hardgekookt ei: ca. 7 minuten

Hoelang je eieren moet koken, is dus niet alleen afhankelijk van de maat van het ei maar ook van de gewenste gaarheid. De ene keer wil je misschien een zachtgekookt eitje, de andere keer een hardgekookt ei. Het is maar net waar je op dat moment trek in hebt of waar het recept om vraagt.

Het beste kan je van tevoren eerst een gaatje in de schaal prikken met een eierprikker om te voorkomen dat het ei tijdens het koken leegloopt. Vervolgens doe je de eieren in de pan, voeg je net zoveel koud water toe totdat de eieren half onderstaan.

Het opzetten van een pan met koud water heeft als voordeel dat de schaal van eieren minder snel zal barsten doordat het water geleidelijk opwarmt. Vervolgens breng je de eieren met deksel op de pan aan de kook en zet je de kookwekker op de gewenste kooktijd. Pruttelt het water? Dan is het tijd om het vuur wat lager te zetten, anders kook je de eieren al gauw kapot.

Eieren laten schrikken

Heb je de eieren gekookt? Dan doe je er goed aan om ze nog kort te laten schrikken. Hiervoor hoef je niet heel hard boe te roepen maar de eieren kort af te spoelen onder koud water. Heb je slechts één ei gekookt? Dan is een paar seconden voldoende. Wanneer je meerdere eieren tegelijkertijd kookt, doe je er verstandig aan om de eieren een paar minuten in koud water te laten rusten. Door het schrikken van de eieren stop je het garingsproces. Hierdoor wordt je ei niet te gaar en is de schaal makkelijker eraf te pellen.

Recepten met gekookte eieren

Nu je weet hoe je eieren tot in de perfectie moet koken, heb je vast trek gekregen. Daarom hebben wij de lekkerste recepten met gekookte recepten verzameld. Doe er je voordeel mee!

Goedgevuld broodje ei met mayo

Goedgevuld broodje ei met zelfgemaakte mayo

Wat zou een eitje zijn zonder een likje goede mayo? De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken! Het is een variant op een broodje gezond maken.

Naar het recept
Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Deze heerlijke en verwarmende misosoep staat al binnen een kwartiertje op tafel. Kies je favoriete noedels, leef je uit met toppings zoals verse groenten en geniet van dit snelle succes!

Naar het recept
Eieren in kruidige spinaziesaus met citroengras

Eieren in kruidige spinaziesaus met citroengras

In combinatie met de kruidige saus met spinazie smaken de eieren onweerstaanbaar lekker. Zeker omdat het citroengras een mooie balans aanbrengt in dit gerecht.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!