Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Dit is waarom het ei het meest bijzondere voedingsmiddel is

Dit is waarom het ei het meest bijzondere voedingsmiddel is

Advertentie

Weinig producten zijn in de keuken zo veelzijdig en onmisbaar zoals het ei. Hoog tijd dus om eitjes eens goed in het zonnetje te zetten. Dit is waarom je altijd eieren in huis moet hebben!

Het ei: bijzonder voedzaam

Een ei is bij dieren de plaats waar de twee voortplantingscellen zich verbinden en waar het embryo ontstaat. Tijdens de eerste fase verschaft het ei ook voedsel voor het groeiende embryo. Vandaar dat eieren, net zoals melk, bijzonder voedzaam zijn. Beide zijn bedoeld als volledige voeding voor een nieuw leven en zitten daarom vol belangrijke voedingsstoffen. Zo bevatten eieren veel hoogwaardig eiwit, essentiële vetzuren, belangrijke antioxidanten en een heel scala aan vitaminen en mineralen. Dankzij de vele voedingsstoffen behoren eieren tot de meest complete voedingsmiddelen en zijn ze daarnaast een uitstekende vleesvervanger.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zo maak je de perfecte schuimomelet

Cholesterol in het ei

Eieren bevatten veel cholesterol, ruim vier keer zoveel als dezelfde hoeveelheid vlees. Omdat een hoog cholesterolgehalte de kans op hart- en vaatziektes verhoogt, luidde vele jaren het advies om maximaal 2 eieren per week te eten. Maar dankzij nieuwe onderzoeken weten we nu dat eierconsumptie weinig invloed heeft op ons cholesterolgehalte. Het zijn vooral verzadigde vetten in ons eten die het cholesterolgehalte verhogen, niet de cholesterol zelf. Het oude advies kun je dus overboord gooien, maar voor alles geldt natuurlijk dat overdaad schaadt. Als je niet meer dan 6 eieren per week eet, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken en kun je gewoon genieten van je eitje.

Lees ook: Vrije uitloop, kipster, rondeel of bio: welke eieren zijn het diervriendelijkst?

Het ei = het meest universele voedingsmiddel

Soufflé, pannenkoeken, omelet, gepocheerd ei, quiche, cake, brioche, roerei, spiegelei, advocaat, meringue, mayonaise, hollandaisesaus. De lijst met eiergerechten is oneindig. Eiwitten opgeklopt met suiker vormen een heerlijk luchtig en glanzend schuim. Eieren in deeg en beslag zorgen voor binding en een luchtige, zachte structuur. Door de toevoeging van eigeel kan vet zich goed met azijn verbinden, waardoor er zijdezachte sauzen ontstaan. Het wentelen van vlees, vis of groenten in losgeklopt ei en panko of paneermeel zorgt voor het heerlijke knapperige laagje van gefrituurde producten zoals schnitzel of bitterballen. Je kunt eieren heel of losgeklopt bakken, frituren, pocheren of koken. Kortom, een ei is misschien wel het meest veelzijdige on onmisbare ingrediënt dat je in huis hebt.

pesto-eieren nieuwe trend

Eieren vervangen

Ben je allergisch voor eieren of eet je geen dierlijke producten? Dan kan het een uitdaging zijn om je favoriete baksels te bereiden. Gelukkig zijn er een aantal producten waar je eieren prima mee kunt vervangen. Aan cake- en pannenkoekenbeslag kun je 1 geprakte banaan of 3 el appelmoes toevoegen om 1 ei te vervangen. Of meng 1 el chia- of lijnzaad met 3 el heet water en laat dit ca. 10 minuten staan. Mix het papje in een blender en klaar is je plantaardige ‘ei’! Ook psylliumvezels – een soort plantaardige vezels die op zemelen lijken – kun je gebruiken als plantaardige vervanging van eieren. Gebruik hiervoor ongeveer 1 tl psyllium gemengd met 50 ml water.

Lees ook: Shocking! Dit is het verschil tussen witte en bruine eieren

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!