Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Soufflé

Soufflé

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillemerg. Laat ca. 5 minuten trekken. Kluts de eidooiers met 50 g suiker en roer er de bloem doorheen. Schenk de warme melk al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en verwarm al roerend tot de crème net begint te koken. Schenk de crème in een kom, dek het oppervlak af met vershoudfolie en laat ca. 30 minuten afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Vet de souffléschaaltjes in met boter en bestrooi de binnenkant met ca. 2 el suiker. Tik de overtollige suiker uit de bakjes.

  3. Klop de eiwitten met 2 el suiker stijf. Roer 1⁄3 van het eiwitschuim met een garde door de vanillecrème. Spatel er vervolgens voorzichtig het overige eiwitschuim doorheen. Verdeel het beslag over de souffléschaaltjes. Strijk de bovenkant van het beslag glad met een paletmes. Ga met de punt van een mesje langs de rand van de schaaltjes om het beslag los te maken van de rand.

  4. Zet de soufflés voorzichtig in de oven en bak ze 10-12 minuten. Houd de ovenklep gesloten. Neem de soufflés voorzichtig uit de oven en bestuif ze met poedersuiker. Serveer direct.

Alsof je in een wolkje hapt, zo luchtig zijn deze soufflés. Met dit basisrecept en drie variaties heb je een nieuwe favoriet uit de oven. 

  1. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillemerg. Laat ca. 5 minuten trekken. Kluts de eidooiers met 50 g suiker en roer er de bloem doorheen. Schenk de warme melk al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en verwarm al roerend tot de crème net begint te koken. Schenk de crème in een kom, dek het oppervlak af met vershoudfolie en laat ca. 30 minuten afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Vet de souffléschaaltjes in met boter en bestrooi de binnenkant met ca. 2 el suiker. Tik de overtollige suiker uit de bakjes.
  3. Klop de eiwitten met 2 el suiker stijf. Roer 1⁄3 van het eiwitschuim met een garde door de vanillecrème. Spatel er vervolgens voorzichtig het overige eiwitschuim doorheen. Verdeel het beslag over de souffléschaaltjes. Strijk de bovenkant van het beslag glad met een paletmes. Ga met de punt van een mesje langs de rand van de schaaltjes om het beslag los te maken van de rand.
  4. Zet de soufflés voorzichtig in de oven en bak ze 10-12 minuten. Houd de ovenklep gesloten. Neem de soufflés voorzichtig uit de oven en bestuif ze met poedersuiker. Serveer direct.


Probeer ook 'ns deze kwarksoufflé met vanille, chocoladesoufflé of een soufflé met kaas: roquefortsoufflé.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Femke van Waveren
Servies etc.: Dille & Kamille, Subba

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Femke van Waveren
Servies etc.: Dille & Kamille, Subba

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)