Bereiding
- Meng 50 gram lauwwarm water met de gist en klop met een vork door. Laat 10 minuten staan tot het water begint te schuimen en de gist actief is.
- Meng 500 g bloem met het zout en de suiker en voeg de melk, het ei en het gistmengsel toe. Kneed dit met de hand of op lage snelheid in een keukenmachine met een deeghaak tot alle ingrediënten gemengd zijn. Voeg de zachte boter stukje voor stukje toe en kneed op mediumsnelheid verder. Er moet een soepel deeg ontstaan dat loslaat van de kom en dat je kunt uittrekken tot een dun vliesje, zonder dat het scheurt. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg verdubbeld is in volume (eerste rijs).
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Rol voor hamburgerbroodjes 16 bolletjes. Of verdeel voor hotdogbroodjes het deeg in 16 stukken, rol elk stuk uit tot een brede lap van 7 centimeter lang bij 12 centimeter breed. Rol het deeg op zodat je een staaf van ongeveer 12 centimeter hebt en vouw de uiteinden naar binnen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 2½ centimeter van elkaar, dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur (tweede rijs).
- Bestrijk de broodjes na de tweede rijs met de losgeklopte eidooier en besprenkel de hamburgerbroodjes eventueel met sesamzaad. Bak de broodjes in de oven in 25 minuten mooi goudbruin.
Dit recept is voor ongeveer 16 broodjes.
