Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat zijn psylliumvezels

Wat zijn psylliumvezels en wat kun je ermee?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

In de wereld van de superfoods gaan de ontwikkelingen snel. Het ene moment snellen we naar de winkel om avocado’s of chiazaad in te slaan, het volgende moment gaat het overal over psyllium of psylliumvezels. De term superfoods wordt gebruikt voor voedsel dat meer om de werking die eraan is toegeschreven wordt gegeten dan om de smaak. Om je een beetje up to date te houden vertellen wij je hier wat psylliumvezels precies zijn, waar je ze kan kopen en wat je ermee kan.

Wat zijn psylliumvezels?

Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat zijn psylliumvezels eigenlijk? Psyllium is een plant uit de weegbree-familie. Wij kennen die plant vooral als verzachtend middel als je door brandnetels bent geprikt, maar in warmere oorden maken worden de zaden van de plant als sinds mensenheugenis geoogst en gegeten. Eigenlijk gaat het niet om de zaden, maar om de zaadhuiden. Door de grote hoeveelheid vezels en slijmstoffen in die zaadhuiden is psyllium in staat veel water op te nemen, wel meer dan vijftig keer het eigen gewicht.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe werken psylliumvezels?

De werking van psyllium op de darmen wordt onderbouwd door de wetenschappelijk onderzoek. Want dat psylliumvezels zoveel water op kunnen nemen, betekent ook dat ze flink op kunnen zwellen; het water moet toch ergens naartoe immers. Door het zwellen neemt de druk op de darmwand toe, wat bevorderlijk is voor de peristaltiek. De claim dat ze je helpen om af te vallen, of zelfs medicinaal kunnen worden gebruikt bij obesitas, wordt vooralsnog niet ondersteund door de wetenschap.

Hoe vervang je psylliumvezels?

De werking is zo specifiek, daar is geen directe vervanging voor. De smaak is neutraal daarvoor hoef je het ook niet te doen. In het algemeen is het aan te raden vezelrijk voedsel te eten, dat zorgt voor een gezonde stoelgang. Denk dan aan groente, fruit en volkorenbrood.

Waar koop je het?

Psylliumvezels zijn te koop bij reformwinkels, of online. Ook zijn veel laxeermiddelen die je bij de apotheker of drogist kan kopen voor een deel gebaseerd op psylliumvezels. Let er wel op dat je goed inleest voor je psylliumvezels gaat eten – te veel van het goede is ook niet gewenst.

Wat kan je er allemaal mee?

De vezels worden meestal met wat water of vruchtensap gedronken. Het advies is ongeveer een eetlepel per dag. Er zijn ook recepten voor brood met psylliumvezels, en je kan het natuurlijk ook toevoegen aan je ontbijt.

wat zijn psylliumvezels
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!