Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Leg de knoflookhelften op een stuk aluminiumfolie. Bedruip het snij vlak met de olijfolie en bestrooi met wat zout. Pak de knoflook goed in het folie. Leg het pakketje ca. 1 uur in de oven. Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Druk de knoflookpulp uit de schil.
  2. Zorg dat alle ingrediënten op kamertempera tuur zijn. Meng de eidooiers met de azijn, de mosterd, 2 tl knoflookpulp, ½ tl zout en de suiker goed door elkaar in een kom. Voeg nu al kloppend met een garde zeer geleidelijk de olie toe. Langzamerhand kun je de olie steeds sneller toevoegen maar zorg telkens dat de olie goed opgenomen is voor je meer olie toevoegt. Klop net zo lang tot er een mooi gebonden, romige mayonaise ontstaat.

Het recept is voor ongeveer 500 ml mayonaise.

*Maak met de overige gepofte knoflook een lekkere kruidenboter of gebruik hem in het deeg voor gnocchi. Je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren onder een laagje olijfolie.

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers