
Romig, zoet en met een tik. In de jaren zestig was een glaasje advocaat lepelen nog helemaal bon ton. Maar uiteindelijk wordt alles weer retro, ook advocaat. Daarom delen we je hoe je thuis zelf advocaat kan maken.
Lees verder na de advertentie
Ben jij ook zo gek op advocaat? De romige eierlikeur smaakt voor velen nostalgisch en is erg lekker. Je kunt natuurlijk een fles kant-en-klaar in de supermarkt kopen maar nog leuker is om zelf advocaat te maken. Met ons recept en tips maak jij hem net zo ouderwets lekker als vroeger bij oma thuis.
Meer handige tips voor in de keuken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat is advocaat?
Voordat we je kunnen uitleggen hoe je zelf advocaat kan maken, moet je eerst weten wat advocaat is. Dit is een eierlikeur met een kenmerkende gele kleur die vooral in Nederland wordt gedronken. Deze Hollandse delicatesse is een mengsel van eidooiers, suiker, melk en alcohol. Meestal wordt de likeur met brandewijn of jenever gemaakt maar als je geen fan bent van brandewijn, kun je de advocaat ook maken met rum, cognac of whisky. Traditioneel wordt advocaat met hele eierdooiers gemaakt waardoor het een lobbige structuur heeft. Hierdoor kan je de likeur niet drinken maar wordt het met een lepeltje gegeten. Vaak wordt het met een toef slagroom geserveerd.
Zelf advocaat maken
Ben je van plan om zelf advocaat te maken? Goed idee! Het is niet alleen makkelijk om te maken, maar het resultaat is ook nog eens onweerstaanbaar lekker. Het is de perfecte drank om te serveren bij een feestje of om cadeau te geven aan vrienden en familie.
Advocaat recept
- Klop 8 eidooiers en 2 eieren glad met 175 g suiker, het merg van 1 vanillestokje en een snuf zout. Voor de perfecte gladde structuur, pureer je de eieren en dooiers voor gebruik kort in een blender. Voeg al roerend 250 milliliter cognac (of een jenever, brandewijn, whiskey of rum) aan het mengsel toe.
- Verwarm het mengsel al roerend au bainmarie tot het ca. 60°C is en dik begint te worden. Het geheim van een perfecte advocaat is om het mengsel langzaam te verwarmen, zodat het dik en romig wordt zonder te schiften. Zodra het mengsel dik wordt, neem je de kom en giet je het mengsel in een schone fles of pot en sluit direct af.
Serveer je zelfgemaakte advocaat dezelfde dag nog of bewaar de afgesloten fles of pot in de koelkast. Na enkele dagen in de koelkast is hij het lekkerst. Gekoeld blijft de likeur tot 3 weken houdbaar.
Advocaat recepten
Puur oplepelen uit een glaasje mag, of gebruik hem in een advocaattaart, pasteitjes of cake. Wij delen de lekkerste recepten:
Advocaatpasteitjes

Advocaatpasteitjes
Ben jij gek op Portugese gebakjes Pastéis de Nata? Dan moet je deze advocaatpasteitjes eigenlijk ook eens proberen. Het idee is hetzelfde maar in dit recept voegen we een scheutje van je lievelingslikeur toe.

Advocaat-chocoladetaart voor Pasen
Jaren geleden sierde deze prachtige feestelijke taart de cover van ons paasnummer, maar deze taart is nog steeds tijdloos lekker. Pak je oude Foodies erbij of klik gewoon op onderstaande link om hem te maken. Vergeet ‘m vooral niet rijkelijk met (paas)eitjes te versieren. Zo is ‘ie helemaal in thema!

Smeuïge advocaatcake met chocoladestukjes
Deze smeuïge advocaatcake is niet alleen heerlijk bij een warme kop thee tijdens deze winterse lente, maar ook geschikt als feestelijk paasgebak.
Onze tips

5x lekkers bakken voor Pasen

Dit zijn de beste hapjes voor de paasborrel

Bakken met paaseitjes: 5x recepten voor Pasen

Dit is hét ultieme paasmenu

Dit is hét recept voor de ultieme hartige paastaart

Pasen: 6x heerlijke hoofdgerechten voor het paasdiner

Dit zijn de lekkerste recepten voor een vegetarische paasbrunch

Frisse start: lekkere lente recepten

Lekker met lemoncurd: 5x zoete recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.