
Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke kruiden die minder bekend zijn. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediƫnten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over kurkuma. Want wat is kurkuma en wat maak je ermee?
Wat is kurkuma?
De kans dat je al eens van kurkuma is gehoord of er een potje van hebt vastgehad, is vrij groot. Door zijn felgele kleur valt namelijk ook in het kruidenschap flink op. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Deze Indiase specerij is familie van de gember en wordt vooral in die keuken veel gebruikt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant die luistert naar de naam Curcuma Longa. In Nederland noemen we de specerij ook wel geelwortel, wat natuurlijk perfect passend is. Het voordeel is dan ook niet alleen de lekkere smaak, maar ook het feit dat je jouw gerecht direct voorziet van een mooi kleurtje.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je kurkuma?
Kurkuma is bij de meeste supermarkten in gemalen vorm verkrijgbaar. Je vindt de specerij in het kruidenschap. De verse variant vind je met een beetje geluk bij de Indische winkel of de toko. Je kunt het ook online bestellen. Van de verse variant kun je bijvoorbeeld thee maken op dezelfde manier als je dat van gember doet. Probeer maar eens uit!
Hoe smaakt kurkuma?
Nu we je vraag āwat is kurkuma?ā beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het heeft een lekkere, milde smaak. Je proeft de kruidige en bittere tonen al snel. Dit past goed in onderstaande recepten en het is dan ook een fijne smaakmaker.
Wat kun je er allemaal mee?
Door de milde smaak past het in veel gerechten. Gebruik het eens in je curry of in combinatie met bloemkool of pompoen. Voeg ook eens een theelepeltje toe aan je rijst of maak een golden latte. Benieuwd naar de beste recepten met kurkuma? Probeer deze eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediƫnt is!

Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Heb je over? Eet dit gerecht gerust als lunch de volgende dag.

Kleurrijke buddha bowl
Heb jij al weleens een buddha bowl gemaakt? Kurkuma zorgt niet alleen voor fijne smaken, het geeft dit gerecht ook prachtige kleuren.

Mechoui lamsbout met labneh
Lamsbout past goed in de keuken van het Midden-Oosten. En raad eens welke specerij daar ook goed bij past? Precies, kurkuma!
Onze tips

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste receptenĀ

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.