Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is granaatappel en wat kun je ermee?

Wat is granaatappel en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Ananassen, appels en mango’s zijn niet meet weg te denken uit onze fruitschaal, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over granaatappel. Want wat is granaatappel en wat maak je ermee?

Wat is granaatappel?

Granaatappels komen oorspronkelijk uit Iran en zijn dan ook zeer geliefd in de Midden-Oosterse keuken. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de naam van deze vrucht is hartstikke misleidend. Een granaatappel is namelijk helemaal geen appel. Maar wat is granaatappel dan wel? Deze fotogenieke vitaminebom is…een bessensoort! Je bent zeker niet de enige die door zijn formaat en rode schil op het verkeerde been is gezet, maar vanaf nu vergeet je dit vast niet meer. Over die schil gesproken…wist je dat er ook gele granaatappels bestaan?

Welk deel is eetbaar?

Van een granaatappel gebruik je alleen de pitjes en dus niet de schil of het witte vruchtvlees. Het verwijderen van de pitjes is helaas niet het makkelijkste klusje allertijden. De beste manier is om de granaatappel in vier stukken de snijden en hem in een kom of bak met water te leggen. Haal vervolgens (onder water!) met je vingers de pitjes eruit. Deze zinken naar de bodem en naderhand kun je ze zo makkelijk pakken. Door deze methode te gebruiken, voorkom je dat je hele aanrecht onder de rode spetters komt te zitten.

Waar koop je het?

Bij de meeste supermarkten kun je prima terecht als je granaatappels wil bemachtigen. Als hij niet als volledige vrucht in de schappen ligt, kun je vaak wel de pitjes kopen. Die liggen zowel in de koeling als in de diepvries.

Hoe smaakt granaatappel?

Nu we je vraag ‘Wat is granaatappel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De felrode pitjes hebben een frisse, zoetzure smaak. Je kunt ze heel veelzijdig gebruiken, maar daar vertellen we je straks meer over.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen granaatappel vinden? Vervang hem dan door bijvoorbeeld frambozen. De smaak van je gerecht zal dan natuurlijk wel veranderen.

Hoe moet je granaatappel bewaren?

Gebruik de vrucht zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Een granaatappel bewaar je buiten de koelkast. Heb je een verpakking gekocht met alleen de pitjes? Bewaar hem dan in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Granaatappel is een heerlijke toevoeging aan salades, dressings, je schaaltje yoghurt en in Midden-Oosterse gerechten. In combinatie met aubergine kun je nooit de mist in gaan. Benieuwd geworden? Probeer deze recepten eens:

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

Nieuwe recepten om je zomer te vieren; met aubergines, granaatappelpitjes en harissa gaat dat wel lukken.

Naar het recept

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!