Bereiding

  1. Kook de rode bieten in ca. 45 minuten gaar in water met wat zout. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd de bovenkant van de bol knoflook en verpak de bol in aluminiumfolie. Pof de knoflook ca. 30 minuten in de oven.
  2. Verhit de boter in een pan en bak er de sneeën brood aan beide zijden goudbruin in. Snijd het brood in repen en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rasp de gruyère. Verdeel de geitenkaas en de gruyère over het brood. Bak de croutons in ca. 15 minuten goudbruin en krokant in de oven.
  3. Giet de bieten af en laat ze kort afkoelen. Neem de knoflook uit de oven en druk de teentjes uit de schil. Roer de rodewijnazijn en de olijfolie door de knoflookpulp. Pel de schil van de bieten (let op, de bieten geven kleur af, gebruik eventueel plastic handschoenen). Snijd of schaaf de bieten in dunne plakken en verdeel ze over borden.
  4. Was de tuinkers en dep hem voorzichtig droog. Bestrijk de bieten met het knoflookmengsel en bestrooi met zout en peper. Verdeel de tuinkers over de bietencarpaccio en serveer met de kaascroutons.

Foto’s: Stephan van Raay, Food styling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp