Bereiding

  1. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de zonnebloempitten erin. Voeg de ui toe en fruit enkele minuten mee. Doe de blokjes knolselderij in de pan en schenk het appelsap erbij. Laat met een cartouche 1 uur zachtjes koken, het appelsap zal iets inkoken. Een cartouche maak je van vetvrij (bak)papier. Knip het papier rond uit zodat het in de pan past boven op de ingrediënten. Maak een klein gat in het midden waar de stoom uit kan ontsnappen. De cartouche zorgt ervoor dat de ingrediënten niet uitdrogen als het appelsap is verdampt.
  2. Verwijder de cartouche en schenk 1 liter water in de pan, breng aan de kook en laat de soep zachtjes pruttelen tot de knolselderij echt goed gaar en zacht is. Maal daarna de soep glad in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met de miso, een snuf zout en een snuf cayennepeper.
  3. Verhit voor de topping de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster het handje zonnebloempitten erin tot ze goudbruin zijn. Schep uit de pan en bak de stukken pastinaak aan met zout en peper tot ze zacht en gaar zijn. Voeg de salie toe aan de pan en leg de pastinaak en salie direct in de soepkommen. Schenk de hete soep in de kommen en garneer met de kervel, rauwe sjalot en geroosterde zonnebloempitten.
Soep van Sam & Joris

Uit het boek:

Soep van Sam & Joris
€25,00