Advertentie
Eén boek dat vol staat met al het lekkers dat de Spaanse keuken te bieden heeft, mag je met recht een bijbel noemen. Dit is deBijbel van de Spaanse keuken; wij vertellen je er alles over, delen onze favoriete recepten én een heerlijke actie!
De bijbel van de Spaanse keuken
De meeste voorwoorden in kookboeken zijn een soort vogelvlucht naar het verleden. Daarin lees je hoe de auteur opgroeide tussen de potten en pannen en de familierecepten kreeg doorgegeven. Raquel valt anders met de deur in huis: “Hoewel mijn moeder gehaktballen draait waar je spontaan de polonaise van inzet, was eten nooit een groot onderdeel van mijn leven. Tot ik het een groot onderdeel van mijn leven maakte”, vertelt ze op een van de eerste pagina’s van haar boek.
Ze werkte jaren als food-editor en ontwikkelde zich in rap tempo tot een echte foodie. Maar toen uitgeverij Carrera haar vroeg om de Bijbel van de Spaanse keuken te schrijven, twijfelde ze toch. “Wie ben ik? Waar hoor ik? Ben ik wel Spaans genoeg om zo’n boek te schrijven?”
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mother knows best
En wat doe je als je het antwoord even niet weet? Juist, je moeder bellen! En dus vroeg Raquel haar moeder om advies. En die reageerde op een wel hele emotionele manier: “Niet omdat haar dochter een boekendeal in haar schoot geworpen kreeg, maar omdat ik hiermee eindelijk op zoek kon gaan naar wie ik ben; het laatste puzzelstukje leggen. Met dit idee stapte ik een paar weken later opnieuw de uitgeverij binnen. ‘Ik wil het doen!’, riep ik. ‘Op de voorwaarde dat we de waarheid vertellen. Het verhaal van een half-Spaanse, half-Nederlandse thuiskok die aan de hand van receptuur op zoek gaat naar haar afkomst.”
Persoonlijke zoektocht
In mijn ogen maakt die zoektocht van Raquel dit boek alleen maar ontzettend uniek. Het boek is compleet, inclusief allemaal how-to’s, zoals ‘hoe maak je de perfecte aioli?’. Dingen die een Spanjaard kan dromen, maar in dit boek toch heel duidelijk worden uitgelegd.
Het leukste zijn de introducerende verhaaltjes bij de recepten over waar een recept vandaan komt of anekdotes over bezoekjes van Raquel aan Spanje. Speciaal voor deze uitgave zocht ik gerechten waarvan ik ook niet wist dat ze ‘typisch Spaans’ waren, zoals de gebakken zeebaars in knoflookolie en de cheesecake met blauwe kaas. De ajo bianco, oftewel de koude amandelsoep kende ik wel, maar ik vond de toevoeging van geroosterde druiven zó’n goed idee van Raquel.
Onze favoriete recepten uit De Spaanse bijbel
Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit De Spaanse Bijbel zodat je meteen aan de slag kunt gaan.
Cheesecake met blauwe kaas
Een cheesecake met blauwe kaas? Dit recept bewijst dat het kan! De Spaanse klassieker is de ideale combinatie tussen zoet en hartig.
Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie
Vergeet garnalen pili pili, deze gebakken zeebaars in pittige knoflookolie is het recept dat je wil maken bij een etentje!
Zoete anijscrackers
Deze zoete anijscrackers smaken heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs, of als basis van een zoet ontbijt.
Koude amandelsoep met geroosterde druiven
Dit recept voor koude amandelsoep met geroosterde druiven is een echte Spaanse klassieker. Lekker als voorgerecht op een warme zomerdag.
Krijg De Spaanse bijbel cadeau
Vind jij dit boek net zo fantastisch als wij en wil je het in huis halen? Wees dan geen dief van je eigen portemonnee en sluit een jaarabonnement op Foodies af. Want bij 12x Foodies ontvang je krijgt dit heerlijke boek (t.w.v. € 34,99)cadeau.
Onze tips
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.