Kippensoep met prei en aardappel
Eenvoudig
35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd
Bereiding
Snijd het restje kippenvel in reepjes en bak deze licht goudbruin in een grote, diepe pan in 1 eetlepel olijfolie op matig-hoog vuur. Snijd het brood (zonder korstjes) in blokjes, doe deze erbij en hussel ze tot ze goudbruin zijn. Trek twee takjes peterselie in stukjes en doe ze erbij, bak ze een minuut mee, schep het mengsel op een bordje en laat de pan op het vuur staan.
Snijd de preien in de lengte doormidden, was ze, snijd ze in dunne halve ringen en doe ze met een scheutje water of bouillon in de pan. Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukjes, doe deze in de pan en voeg eventueel een restje gepocheerde groenten toe. Kook de groenten 15 minuten, of tot ze zacht zijn, en blijf regelmatig roeren en zo nodig scheutjes water toevoegen.
Giet 1 liter bouillon in de pan, breng aan de kook, doe de kip erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep (in porties) met de zure room fijn in een blender, verdun zo nodig met de extra bouillon, breng perfect op smaak en verdeel driekwart van de soep over je serveerkommen.
Pureer de rest van de soep met de rest van de peterselie en de mierikswortel, en roer het felgroene mengsel door de romige soep in je kommen.
Strooi er wat crispy kippenvelletjes en croutons over, maak af met een snufje zwarte peper en, als je wil, een scheutje extra vierge olijfolie, en ga meteen aan tafel.