Advertentie
Een koude pastasalade, daar zeggen wij nooit nee tegen. Maar hoe maak je nou een salade om van te smullen? Wij delen tips en recepten ter inspiratie!
Pastasalade
Een warme dag waarop je liever in de tuin zit dan in de keuken staat? Dan is een goede pastasalade is je partner in crime. Terwijl de pasta kookt, maak je de rest van de ingrediënten klaar. Vervolgens meng je alles door elkaar en hup de tuin in!
Deze heerlijke recepten zijn de perfecte inspiratiebron voor wie zelf een koude pastasalade bij de BBQ wil maken. Kun je naast recepten ook wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!
Koude pastasalade maken
Een koude pastasalade maken is niet moeilijk maar je moet wel net even weten hoe het moet. Je kunt natuurlijk de onderstaande recepten stap-voor-stap opvolgen maar nog leuker is om je eigen salade samen te stellen. Zo kun je zelf de ingrediënten uitkiezen en een salade naar eigen smaak maken. Houd hierbij ongeveer 75 gram pasta per persoon aan en een dubbele hoeveelheid aan smaakmakers.
Kies altijd voor gedroogde in plaats van verse pasta. Gedroogde pasta blijft namelijk een stuk langer stevig en dat is handig wanneer je de salade even wil bewaren.
Je kunt daarbij het beste kiezen voor pasta met ribbels of bochten, zoals fusilli of penne, omdat deze vormen ervoor zorgen dat de dressing aan de pasta blijft kleven. Wil je er zeker van zijn dat dressing goed blijft plakken? Meng deze dan met de pasta wanneer die nog warm is. Dan absorbeert de pasta de dressing beter en trekken de smaken er goed in.
De overige ingrediënten voeg je pas toe zodra de pasta afgekoeld is. Hoe langer je het vervolgens laat staan, hoe smaakvoller het wordt. Al kent de houdbaarheid natuurlijk zijn grenzen… lees dus ook onze tips & tricks voor salades bewaren!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor koude pastasalade
Pastasalade met mozzarella, kappertjes en tomaten
Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!
Pastasalade met tonijn en kappertjes
Wil je een snelle salade op tafel zetten? Dan is dit hét recept voor jou. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis en de salade staat binnen een kwartier op tafel.
Orzo salade met sperziebonen en tonijn
Bij het maken van een pastasalade, denk je misschien niet gelijk aan het gebruik van orzo. Zonde, want dit is een pastasoort die je heel goed kunt gebruiken in maaltijdsalades. De korrels zijn namelijk klein en door hun stevige bite ook koud heel lekker.
Orzosalade met artisjok
Ben je overtuigd? Dan moet je eigenlijk ook dit recept met artisjok eens proberen. Door de orzo vult de salade goed, de artisjokken, uien en olijven geven de salade diepte en smaak.
Orecchiette-salade met garnalen en feta
Voor garnalen mag je ons altijd wakker maken, maar al helemaal in combinatie met orecchiette, feta en een dressing van zongedroogde tomaat. Een feestje op je bord, snel én ook nog eens erg lekker!
Ons favoriete koude pasta salade recept
Pastasalade met mozzarella, kappertjes en tomaten
Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!
Ingrediënten
- 150 g korte pasta (bijv. radiatori)
- 3 trostomaten (in blokjes)
- 2 el olijfolie
- 1 el rodewijnazijn
- 1 el kappertjes
- zout en peper
- 150 g mozzarella (uitgelekt & in stukken gescheurd)
- 1 handje basilicum (alleen de blaadjes – fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng intussen in een grote kom de tomaten, de olijfolie, de azijn en de kappertjes. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de pasta af, spoel hem onder koud stromend water en laat uitlekken. Meng de pasta goed door het tomatenmengsel. Laat ca. 5 minuten rusten en schep af en toe om.
Meng de mozzarella, de basilicum en de bieslook door de pastasalade en serveer.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush
Onze tips
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
5x lekkere salades om van te genieten
10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt
13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet
Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten
11x zomerse salades: dit zijn de beste recepten
5x de beste maaltijdsalades voor de winter
De beste temperaturen om wijn te serveren
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.