Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor de tijgermelk

Voor de bieslookolie

Voor de coquille-krokant

Bereiding

  1. Maak de coquilles schoon of spoel de al schoongemaakte coquilles onder koud water af. Laat ze 1 uur weken in ijswater met veel ijs. Hierdoor stijven ze mooi op. Kijk elke coquille stuk voor stuk na en bewaar ze tussen twee keukenpapiertjes in de koelkast.

  2. Meng voor de tijgermelk het limoensap met het yuzusap, de knoflook, de gember, het citroengras, het limoenblad en het zout. Breng dit dan aan de kook. Wanneer het kookt haal je de pan van het vuur en laat je het afgedekt 1 uur marineren. Zeef dit dan en meng het met de sojasaus, de mirin, de sesamolie en de kokosmelk.

  3. Doe voor de bieslookolie de olie en de bieslook in een blender en blendt tot de olie 65°C is. De olie zal opwarmen door de wrijving in de blender. Dit duurt 3 à 4 minuten. Giet het in een zeef bedenkt met keukenpapier, een servet of koffiefilter en laat uitlekken in de koelkast. Zo behoudt de olie zijn groene kleur.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 130°C / hetelucht: 110°C). Doe voor de coquille-krokant alle ingrediënten in de schoongemaakte blender en blendt tot het een glad beslag is. Strijk uit op een siliconenmat met een coquille schelp stencil* en verwijder daarna het stencil. Zet in de oven en laat in 2 uur helemaal droog worden. Haal uit de oven en verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 130°C / hetelucht: 150°C). Vorm de krokantjes wanneer ze nog warm zijn tussen een coquille schelp press* om de gewenste vorm te creëren. Bewaar ze afgedekt op kamertemperatuur.

  5. Snijd de yacon wortel in dunne plakjes en steek deze uit met een kleine ronde steker. Bewaar ze afgedekt in de koelkast.

  6. Toast de pistache ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven voor een mooie getoaste smaak. Zout ze licht wanneer de nootjes nog warm zijn en bewaar ze afgedekt voor later.

  7. Snijd de coquille in achten en zet ze helemaal onder met de tijgermelk. Laat 1 uur marineren in de koelkast. Je kunt de coquilles van tevoren snijden, maar marineer ze het liefst slechts 1 uur voor het serveren.

  8. Schep een grote lepel coquille in een glas en voeg ook twee lepels van de tijgermelk toe. Druppel hier de bieslookolie over en plaats een aantal plakjes yacon wortel ertussen, ca. 8 à 9 per glas. Leg er dan ook 8-9 pistachenootjes op. Leg een mooie dot kaviaar in het midden en decoreer met korenbloemblaadjes. Denk het glas dan af met het coquille krokant en serveer direct.

Per portie: 395 kcal | 22 g koolhydraten | 10 g eiwit | 29 g vet

Receptuur: Jules Wiringa Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)