Bereiding

  1. Verhit de olie en de boter in een ruime pan met dikke bodem en voeg de uien toe. Bak de uien op laag tot middelhoog vuur ca. 40 minuten tot ze goudbruin en mooi gekaramelliseerd zijn. Schep de uien regelmatig om. Neem hier goed de tijd voor, de gebakken uien bepalen voor een groot deel de smaak van de soep. Zet het vuur eventueel de laatste 10 minuten iets hoger.
  2. Smelt intussen voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Neem van het vuur en roer er de bloem doorheen. Zet opnieuw op het vuur en verhit al roerend tot de roux mooi begint te glanzen en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. De roux moet nog wel warm zijn maar de pan moet niet meer zo heet zijn dat de melk meteen begint te koken als je hem toevoegt. Voeg een scheutje melk toe en roer het geheel glad met een garde. Voeg nu geleidelijk telkens wat melk toe en roer tussendoor helemaal glad. Zet opnieuw op het vuur als je alle melk hebt toegevoegd en breng al roerend rustig aan de kook. Laat de saus op matig vuur ca. 4 minuten rustig doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer 50 g geraspte gruyère door de saus. Leg direct een stuk bakpapier of folie op de saus om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Laat afkoelen.
  3. Voeg de knoflook, de laurierblaadjes, de tijm en de rozemarijn toe aan de uien en fruit ca. 2 minuten mee. Bestrooi het geheel met de bloem en bak nog 1 minuut. Blus af met de madeira en laat 3 minuten inkoken. Voeg de runderbouillon en 750 ml water toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat ca. 25 minuten rustig sudderen. Verwijder de laurier en de takjes rozemarijn en tijm en breng de soep op smaak met zout en peper.
  4. Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd dikke plakken van het stokbrood (ca. 12 cm) en bestrijk ze met de bechamelsaus. Verdeel de soep over kommen en zet ze op een stevige bakplaat die niet kan kromtrekken in de oven. Leg in elke kom soep 1 of 2 plakken stokbrood en strooi er de overgebleven kaas overheen. Gratineer ca. 4 minuten in de oven tot de kaas mooi goudbruin en gesmolten is. Serveer direct.

Per portie (6): ca. 432 kcal
13 g eiwit | 18 g vet | 40 g koolhydraten

Receptuur: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen