Bereiding

  1. Karamelliseer de suiker met een scheutje water in een pannetje tot een goudbruine karamel. Neem van het vuur en blus voorzichtig af met 100 ml water. Breng opnieuw aan de kook tot de karamel is opgelost tot een stroopachtige saus. Breng de karamel op smaak met 2 el balsamico, zout en peper. Vet de vormpjes in met boter en verdeel de karamel erover. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is. Bedek de bodem van de taartvormpjes dakpansgewijs met plakjes spruit. Bestrooi de spruitjes met zout, peper en de gehakte blaadjes van 5 takjes tijm.
  2. Steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg (12 cm Ø). Bedek de spruitjes in de vormpjes met de deegcirkels en druk bij de randen goed aan. Prik in het midden van het deeg een klein gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de taartvormpjes ca. 10 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de taartjes ca. 20 minuten in de oven. Roer intussen de olijfolie, de tomaat, de olijf en nog wat tijmblaadjes door elkaar en breng op smaak met zout, peper en balsamico.
  4. Neem de taartjes uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de taartjes voorzichtig ondersteboven op een schaal of een stuk bakpapier. Pas op voor de hete karamel.
  5. Zet de taartjes (eventueel kort in de oven opgewarmd) op borden en schep er de olijftomatendressing overheen. Maak af met wat blaadjes rucola en tijm.

Per portie: ca. 316 kcal
4 g eiwit | 21 g vet | 27 g koolhydraten

Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: Femke van Waveren