Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Aardappels bakken tips

Knapperig gebakken aardappelen

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de ideale aardappeltjes te zijn. Wij leren je perfect gebakken aardappelen maken. Met deze tips worden de aardappelen voortaan jouw star of the dish.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de ideale aardappeltjes te zijn. Wij leren je perfect gebakken aardappelen maken. Met deze tips worden de aardappelen voortaan jouw star of the dish.
Serveertip
Ook lekker zijn deze recepten: Zo weet je gelijk waarbij je het kan serveren.

Bereiding

  1. Doe de aardappels in een pan met ruim gezouten water. Zet het deksel op de pan en breng het water langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 8 minuten doorkoken tot de randjes van de aardappel zacht beginnen te worden. Giet de aardappels af in een zeef en schud de zeef om de randjes van de aardappel wat te kneuzen. Breng de aardappels op smaak met zout en peper en laat ze op een schaal volledig afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Verdeel het vet over een bakplaat en zet de bakplaat ca. 20 minuten in de oven om het vet te verhitten. Haal de bakplaat uit de
    oven (maar laat de oven aanstaan) en zet de plaat op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg de aardappels voorzichtig toe (pas op, het vet kan spatten) en meng ze goed door het vet.

  3. Zet de bakplaat terug in de oven en bak de aardappels ca. 40 minuten. Draai de aardappels om en bak nog 20-30 minuten verder tot ze goed goudbruin en heel knapperig zijn. Laat de  aardappels uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zeezout en serveer.

Per portie: 444 kcal | 56 g koolhydraten | 6 g eiwit | 21 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Alex Luck Styling: Morag Farquhar

Tips voor gebakken aardappelen
Wil jij perfect gebakken aardappelen maken? Volg dan deze tips:
  1. Kies voor kruimige aardappelen. Want iets kruimige aardappels hebben de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Met Frieslander, Maris Piper of Arran Victory zit je zéker goed.
  2. De aardappelen in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappelen in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven.
  3. Gebruik flink gezouten water. De aardappelen zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra  knapperig laagje.
  4. Door de aardappelen na het koken goed af te laten koelen, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappelen komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (7 stemmen)

Gebakken aardappelen

Met aardappelen kun je alle kanten op. Zo kun je frietjes makenaardappelpuree of misschien wel het allerlekkerste: gebakken aardappelen. Hiervoor kook je de aardappels en bak je ze af in de oven. Zo worden ze heerlijk krokant en knapperig. Het perfecte bijgerecht voor elke maaltijd. Of gewoon zo als snack, omdat het zo lekker is… Met een flinke dot zelfgemaakte mayonaise erbij natuurlijk!