Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
citroen mayonaise

Zelf mayonaise maken

  • Gemiddeld

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

Mayonaise is vrij gemakkelijk zelf te maken. Er kleven wel twee nadelen aan, je zit meteen vast aan een grote hoeveelheid en je werkt met rauwe eidooiers. Maar je weet wel precies wat je eet, er zitten geen additieven in en je kunt het recept helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Lees verder onder de advertentie

Ingrediënten

Mayonaise is vrij gemakkelijk zelf te maken. Er kleven wel twee nadelen aan, je zit meteen vast aan een grote hoeveelheid en je werkt met rauwe eidooiers. Maar je weet wel precies wat je eet, er zitten geen additieven in en je kunt het recept helemaal naar je eigen smaak aanpassen.
Tips
Vervang de azijn geheel of deels door citroensap, of voeg een scheutje olijfolie toe. Experimenteer met verschillende ingrediënten, bijvoorbeeld knoflook of dille.

Bereiding

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Roer de mosterd door de eidooier. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en roer het geheel tot een gladde crème.

  2. Druppel al kloppend de helft van de olie erdoorheen. Giet in een dun straaltje de rest van de olie erbij tot de saus de gewenste dikte heeft, blijf ondertussen goed roeren. Voeg als de saus niet bindt of gaat schiften nog een eidooier toe.

  3. Voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Voeg eventueel een eetlepel lauw water toe om schiften tegen te gaan.

Foto: Stephan van Raay

Bewaren?
Doe de mayonaise in een afgesloten pot en bewaar hem in de koelkast. Omdat er rauwe eieren in verwerkt zijn, is het verstandig om de mayonaise maximaal een paar dagen te bewaren en vooral goed op de geur en de textuur te letten. Bij twijfel: niet meer eten.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (8 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!