Bereiding

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Roer de mosterd door de eidooier. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de azijn toe en roer het geheel tot een gladde crème.
  2. Druppel al kloppend de helft van de olie erdoorheen. Giet in een dun straaltje de rest van de olie erbij tot de saus de gewenste dikte heeft, blijf ondertussen goed roeren. Voeg als de saus niet bindt of gaat schiften nog een eidooier toe.
  3. Voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Voeg eventueel een eetlepel lauw water toe om schiften tegen te gaan.

Variatie

Vervang de azijn geheel of deels door citroensap, of voeg een scheutje olijfolie toe. Experimenteer met verschillende ingrediënten, bijvoorbeeld knoflook of dille. Op deze manier heb je bij elk gerecht een lekkere bijpassende saus.

Bewaartips

Doe de mayonaise in een afgesloten pot en bewaar hem in de koelkast. Omdat er rauwe eieren in verwerkt zijn, is het verstandig om de mayonaise maximaal een paar dagen te bewaren en vooral goed op de geur en de textuur te letten. Bij twijfel: niet meer eten.