
Als er iemand veel over vis weet dan is het Dagny Ros Asmundsdottir wel. Tijdens haar jeugd in IJsland werd het eten van vis haar met de paplepel ingegoten. Toen ze IJsland inruilde voor BelgiĆ« en haar eigen vis- en delicatessenwinkel Fisk Boutique opende, kwam ze erachter dat vis niet in alle landen dagelijks op het menu staat. Vandaar haar missie om de gezonde en lekkere eetcultuur van haar geboorteland te delen via verschillende kanalen. Zo schreef ze drie boeken over haar pure IJslandse keuken: Easy Iceland, Easy Nordic en Roots en is ze in verschillende tv-programma’s te zien zoals MasterChef, De Keuken van Sofie en programma’s op de culinaire zender Njam!.
Lees verder na de advertentie
Nooit meer dit soort culi-nieuwtjes en verhalen missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging Ć©n wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
In gesprek met Dagny Ros
Om erachter te komen hoe je op een duurzame manier met vis omgaat en waarom dit zo belangrijk is voor de tv-chef en MSC ambassadeur, ging Marieke in gesprek met Dagny Ros:
Waarom is bewust met vis omgaan zo belangrijk voor jou?
Dagny Ros: “Ik vind het Ć¼berhaupt heel belangrijk dat mensen bewust met eten omgaan. Dus ook met vis. Omdat ik uit IJsland kom, is vis voor mij extra belangrijk. Dat komt doordat dit het grootste exportproduct van IJsland is. Waar andere landen rijk worden van goud en olie, hebben wij vis. Bijna 70% van onze export bestaat eruit en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Wij hebben onwijs veel respect voor de vissers omdat zij door weer in wind ons eten gaan halen. En het weer is in IJsland niet zoals in Spanje hĆØ, er is vaak storm en slecht weer. En toch gaan de vissers elke nacht op pad en riskeren ze hun leven. Daarom leren wij van kleins af aan: vis gooi je nooit weg. Als je niet alles op kan, dan gebruik je het gewoon in weer in andere gerechten. De restjes maak je op. Doe je dit niet, dan geef je de visser eigenlijk een klap in zijn gezicht.”
Hoe maak je deze restjes op, heb je tips?
Dagny Ros: “Veel mensen kopen een filet of een haasje maar je betaald bij de visboer de hele vis. Dus vraag gewoon of je de kop en graten mee mag nemen. Hier trek je supersimpel bouillon van. Stop hiervoor de graten, het staartje en de kop in een pan met peperkorrels, uien, prei, wortel en laurier en laat het geheel lekker lang op het vuur pruttelen. Je kunt de bouillon zo drinken of invriezen. Dan heb je altijd wat in huis om een snelle en chique vissoep van te maken. Ook raad ik aan om de wangetjes van de vis niet weg te gooien. Het klinkt misschien gek maar dat is het lekkerste gedeelte van de vis. Het is het meest juicy stuk en in toprestaurants is het zelfs de duurste portie die je kan krijgen. En toch wordt het vaak weggegooid. Zonde! Ik bak de wangetjes graag met wat boter, salie en citroensap in de pan. Zo krijg je het meest sexy gerecht ooit, geloof mij maar. Maar andere restjes gooi ik ook niet weg. Als ik wat vis over houdt, dan maak ik er de volgende dag wat mee. Bijvoorbeeld een gratin, balletjes of een salade voor op brood. Met de ingrediĆ«nten uit je keukenkastje kan je al een hele hoop.”
Hoe verschilt de IJslandse eetcultuur van de Belgische?
Dagny Ros: “Dat is een heel groot verschil. Toen ik net begon met mijn delicatessenwinkel kreeg ik veel dankbare moeders over de vloer. Met mijn gerechten leerden hun kinderen vis eten want veel kinderen in BelgiĆ« lusten geen vis. Mijn tip voor moeilijke eters: maak visballetjes of vissticks. Dat lusten alle kinderen! In IJsland eet je van jongs af aan vis. We eten het wel drie keer in de week terwijl in BelgiĆ« mensen vaak maar een keer per week, of zelfs nooit, vis eten. Dat vind ik gek. Wij zijn in IJsland opgevoed met het idee dat vis ongelooflijk gezond is. Ik geloof dat er eigenlijk geen beter eten is om voor je kinderen op tafel te zetten dan vis. Vanaf een bepaalde leeftijd dan hĆØ. Vis is gewoon zo’n dankbaar product en ik vind het zo gek als mensen zeggen: ik eet geen vis. Dat gaat er bij mij echt niet in. Maar ja, ik kom ook uit IJsland. ”
Waarom zouden we meer vis moeten eten?
Dagny Ros: “Vis is niet alleen onwijs lekker en gezond maar goed voor je huid. Wist je dat er in de botten en huid onwijs veel collageen zit? Dat is eigenlijk een natuurlijke botox. Dat zouden alle vrouwen moeten weten. Veel mensen zeggen tegen mij: je ziet er zo jong uit. Maar ik ben opgegroeid met vis hĆØ, en ik eet heel veel vis. Dat maakt echt wel het verschil. Het is niet voor niets dat Japanners en IJslanders de oudste mensen ter wereld zijn. Wij zijn visnaties. Je bent wat je eet. Mijn kinderen eten ook veel vis en zijn echt nooit ziek. Wanneer ze zich wat minder voelen, maak ik een straffe visbouillon. Dat is echt goud waard. Je pept er zo van op.”
Hoe kan je bewuster vis eten?
Dagny Ros: “Eet eens een andere vis dan je gewend bent. In de Noord-Atlantische oceaan zitten onwijs veel overheerlijke vissoorten en veel mensen kennen ze niet eens. Denk bijvoorbeeld aan leng, heek, schelvis, roodbaars en zeewolf. Ik raad mensen altijd aan: doe eens zot en koop eens een andere vis dan kabeljauw. Dat is niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor de planeet Ć©n je portemonnee. Variatie is Ć©Ć©n van de oplossingen om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen, en overbevissing te voorkomen. Hoe meer verschillende vissoorten we eten, hoe minder druk op enkele soorten en hoe meer tijd en ruimte de vispopulaties krijgen om weer aan te groeien. Niet voor niets staat de Bewuste Visweek dit jaar in het teken van de onbekende helden uit het water. Daarbij zijn de onbekendere vissoorten vaak ook nog eens goedkoper. Let er wel altijd goed op dat de vis in het seizoen is. Vind je dat lastig? Vraag het dan gewoon eventjes bij de visboer of nog makkelijker: google het. Als wij de planeet mooi willen houden dan moeten we daar echt op letten.”
Recept van Dagny Ros
Speciaal voor de Bewuste Visweek ontwikkelde Dagny Ros een recept met minder bekende maar duurzame vissen uit de Noordzee in de hoofdrol. Deze vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese is makkelijk, snel en erg lekker!
> naar het recept: vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese
Foto: Wout Hendrickx
Lees ook: Visliefhebber? Dan mag je deze hotspot niet missen!
Onze tips

Bestel nu Foodies Italiƫ mƩt gratis kaasgids

De comeback van cognac: waarom iedereen het nu mixt

Dit zijn de belangrijkste vegatrends voor 2025

Lavashak: deze populaire Perzische snack wil je proberen

Dit zijn de meest gezochte recepten van januari

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.