
We delen graagĀ tips &Ā tricksĀ voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.Ā Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee Ć©n het milieu. Vandaag vertellen we je hoe je eten opnieuw kunt opwarmen in de oven of magnetron.
Lees verder na de advertentie
Eten opwarmen
Heb je heerlijk gekookt, maar is het net iets teveel om in een keer op te eten? Gooi deze kliekjes dan zeker niet weg, maar warm het eten gemakkelijk opnieuw op. Want naast het feit dat je de volgende keer flink wat tijd bespaart, is het ook nog eens een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen! Benieuwd hoe je dit het beste doet in de oven of magnetron? Wij leggen het graag voor je uit.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Eten opwarmen in de oven
Wil je eten opwarmen en heb je geen haast? Dan is de oven je beste vriend. Hierin kun je namelijk je voedsel voor langere tijd op een lage temperatuur verwarmen. Hierdoor behoud je de textuur en kan eten zelfs een knapperig korstje krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pizza, lasagne, broodjes of ovengerechten.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het langer kan duren om eten te verhitten in de oven. Een oven moet je namelijk van tevoren opwarmen en heeft meer tijd nodig om je eten te verhitten dan de magnetron. Hier heb je niet alleen geduld, maar ook energie voor nodig. Voor wie energie wil besparen tijdens het koken, is deze methode wellicht minder geschikt.

Eten opwarmen in de magnetron
Ben je op zoek naar een snelle manier om je eten op te warmen? Dan is het gebruik van een magnetron misschien een beter idee. Hierin kun je snel en eenvoudig je eten verhitten. In de magnetron kan je allerlei soorten eten opwarmen: van soepen tot stoofschotels. Houd er wel rekening mee dat de textuur niet behouden blijft en dat je eten niet zo’n lekker knapperig korstje krijgt.
Daarbij wordt de temperatuur niet altijd even gelijkmatig verdeeld, waardoor een deel van het eten warm kan zijn terwijl een ander deel nog koud is. Het Voedingscentrum raadt aan om hiermee op te passen. In die koude gedeeltes kunnen namelijk nog bacteriƫn zitten, waarvan je ziek kunt worden.
Ook is niet elk voedingsmiddel even geschikt om opnieuw te verwarmen. Check dus altijd of het veilig is, want er zijn veel feiten en fabels in omloop. Bijvoorbeeld over spinazie opnieuw opwarmen.
Tips voor eten opwarmen
Sommige gerechten kunnen beter worden opgewarmd in de oven en andere in de magnetron. Dat is afhankelijk van de textuur en samenstelling van het eten. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je eten veilig en smaakvol opwarmt:
- Wil je uitdroging voorkomen? Zorg er dan voor dat het voedsel goed is afgedekt. Dat kan bijvoorbeeld met een deksel, bord of magnetronfolie. Hierdoor kan het vocht niet ontsnappen en wordt je eten niet droog. Let er wel op dat je nooitĀ aluminiumfolie in de magnetron gebruikt. Hierdoor ontstaan vlammen.
- Schep het eten tijdens het verwarmen regelmatig om. Zo zorg je ervoor dat het gelijkmatig wordt opgewarmd. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt, is het nog steeds belangrijk om eten door te roeren.
- Verdeel de gerechten in kleine porties, zodat ze sneller verwarmen.
- Zet de oven of magnetron op de juiste temperatuur en tijd. Let op dat de tijd afhankelijk is van de hoeveelheid en soort voedsel en pas de bereidingstijd hierop aan.

Onze tips

Ovenschotel recepten: 7x de lekkerste ideeƫn

Lekker thuiskomen: 5x recepten voor ovenschotels

Gespot: zo kun je het beste friet of patat opnieuw opwarmen

Kibbeling opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.