
De oven is de allrounder van de keuken. Bakken of roosteren: hij tovert de lekkerste gerechten tevoorschijn. Mét een mooi bruin kleurtje en knapperige korst! Wat wil je nog meer? Wij delen de lekkerste ovengerechten met je.
Lees verder na de advertentie
Ovengerechten
Ben jij ook zo fan van ovengerechten? Dan zijn onze ovengerechten recepten helemaal aan jou besteed. Wij hebben namelijk de lekkerste ovengerechten voor je verzameld en onder elkaar gezet. Zo hoef jij alleen nog maar de boodschappen te doen en de oven aan te zetten. De oven doet het meeste werk!
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Cajun kip uit de oven van Jamie Oliver
Deze kip uit de oven staat in een uur op tafel. Naast de malse kip voeg je zoete uien en paprika’s toe samen met fluffy rijst, yoghurt en rucola. Om je vingers bij af te likken!

Snelle gebakken masalarijst uit de oven met spinazie en erwtjes
Dit ovengerecht is zo makkelijk te maken en staat binnen een handomdraai op tafel. Je doet alles in de ovenschaal, mengt het door elkaar en de oven doet de rest. Ideaal!

Pompoenlasagne
Weinig is er zo comfortabel als een grote ovenschaal vol smeuïge lasagne. Maak deze ovenschotel ook eens een keer met pompoen en salami. Maar pas op: hierna wil je nooit meer anders!

Maisbroodjes met oregano
Lekker bij de borrel: maïsbroodjes met oregano. Je bakt ze eenvoudig in je eigen oven. Tip van ons: bestrijk de broodjes na het bakken met een laagje olie voor een mooie glans.

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei
Een goede ovenschotel is ieders beste vriend in de keuken. Het is eenvoudig, snel en altijd lekker. Dit ovengerecht met zalm en gegrilde prei is wat ons betreft een echte winner. Zet die oven dus maar aan.

Riblappen uit de oven met port en sjalotten
Een gezelliger gerecht voor een mooie weekenddag kunnen we niet bedenken. Voor deze zachtgestoofde riblappen met een zoete portjus en pittige gember loopt iedereen warm.

Paddenstoelen uit de oven met oregano en knoflook
Je maakt dit bijgerecht met paddenstoelen naar keuze. Smaakvolle exemplaren in de lente zijn cantharel, oesterzwam, champignon of shiitake. Ga later in het jaar bijvoorbeeld bundelzwam, eekhoorntjesbrood en koningsboleet. Kies wat jij lekker vindt!

Gemarineerde rosbief
Op zoek naar het lekkerste recept voor rosbief uit de oven? Ga direct aan de slag met dit recept.

Kip parmigiana
Een klassiek Italiaans ovengerecht: kip parmigiana. Naar klassiek recept maken ook wij deze ovenschotel met tomatensaus, mozzarella en wat parmazaan. En natuurlijk wat basilicumplaatjes erop om de kleuren van de Italiaanse vlag compleet te maken. Begint jouw buik ook al te knorren?

Zoete-aardappelgratin met knoflookboter en tijm
Dit ovengerecht smaakt heerlijk kruidig, romig en lichtzoet. Geloof ons maar: deze schaal gaat leeg! Want een ovenschotel vol met zoete-aardappelgratin met knoflookboter en tijm is het ultieme comfort food.

Paella uit de oven (met chorizo en kip) – Kookvideo
Met dit recept maak je een variatie op de klassieke paella met chorizo en kip. Dit paella recept is een makkelijkere versie, omdat je de paella in de oven gaart. Ideaal want met deze oven-paella kun je tussendoor andere dingen doen en hoef je niet bij het fornuis te blijven. Gebruik een lage grote pan die zowel in de oven als op het fornuis kan.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Cajun kip uit de oven van Jamie Oliver
Deze kip uit de oven staat in een uur op tafel. Naast de malse kip voeg je zoete uien en paprika’s toe samen met fluffy rijst, yoghurt en rucola. Om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 3 paprika’s (verschillend gekleurde)
- 4 kippenbouten (biologische en vrije-uitloop)
- 1 el cajunkruiden
- 4 tenen knoflook
- olijfolie
- rodewijnazijn
- 1 mok basmatirijst (300 g)
- 4 el yoghurt (biologisch)
- 60 g rucola
Bereiding
Verhit de oven tot 200 °C. Pel en halveer de rode uien. Trek de paprika’s in grove stukken uit elkaar en gooi de zaadjes en steeltjes weg. Doe alles met de kippenbouten, cajunkruiden en de hele, ongepelde tenen knoflook in een braadslede van 25 x 35 cm. Sprenkel er 1 eetlepel (van elk) olijfolie en rodewijnazijn over, breng ze op smaak met zwarte peper, hussel alles goed en leg de bouten met het vel naar boven. Zet de slede 40 minuten in de oven.
Zet de waterkoker aan. Haal de slede uit de oven, prak de zachte tenen knoflook in het vocht in de slede en vis de velletjes eruit. Strooi de rijst om de kippenbouten heen en giet er twee mokken (600 ml) kokend water bij. Dek de slede zorgvuldig af met aluminiumfolie en zet hem nog 20 minuten terug in de oven, of tot de rijst luchtig is en de kip makkelijk van het bot loslaat. Breng de boel perfect op smaak en serveer met yoghurt, rucola, een snuf peper en eventueel een scheutje extra vierge olijfolie.
ONE by Jamie Oliver is published by Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE), Photography: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.
Onze tips

Ovenschotel recepten: 7x de lekkerste ideeën

11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

4x heerlijke vegetarische ovenrecepten ‘en papillotte’

5x heerlijke ovengerechten die binnen 60 minuten klaar zijn

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.