Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
etenswaren

Deze 7 producten kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Advertentie

Je houdt niet van verspilling, dus probeer je alle etenswaren te gebruiken nog voor de houdbaarheidsdatum verloopt. Toch komt het af en toe voor dat iets in je keukenkastje of koelkast net over datum is. Soms zit er niets anders op dan het eten weg te gooien, maar sommige producten kun je nog prima eten. Welke zijn het en hoe weet je zeker dat ze nog goed zijn? Wij zochten het voor je uit!

Deze producten kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Wist je dat je veel producten na de THT-datum (ten minste houdbaar tot) nog prima kunt eten? Koekjes, chips, zuivel, pasta, rijst of kaas blijven vaak veel langer goed dan de datum op de verpakking aangeeft. Deze zeven onderstaande producten kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten.

Kijk eerst goed of het product er normaal uitziet. Zie je niets geks, ruik dan even of het geen vreemde geur heeft. Is dat ook prima, dan kun je een beetje proeven. Is de smaak in orde, dan kun je het product vaak nog prima eten. Benieuwd naar welke producten dit zijn?

Let wel op, dit geldt niet voor bederfelijke producten met TGT-datum (te gebruiken tot) oftewel uiterste consumptiedatum, deze moet je nooit eten als ze over de datum zijn.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Melk

Terwijl melk vroeger een heel bederfelijk product was dat hooguit enkele dagen goed bleef, zorgen de moderne conserveringsstechnieken er tegenwoordig voor dat melk bijna niet kan bederven. En dan hebben we het niet alleen over houdbare melk die in de winkel buiten de koeling ligt, maar ook over ‘verse melk’.

Hoewel je zou verwachten dat verse melk echt vers en onbehandeld is, is het tegendeel waar. Alle koelverse melk in de winkel is gepasteuriseerd ofwel verhit tot 85-90°C om micro-organismen te doden en de houdbaarheid op die manier te verlengen. Daarnaast wordt melk gefilterd, wat in combinatie met pasteurisatie het bederf heel effectief tegengaat. Melk die je gekoeld bewaart, kun je een paar dagen na de houdbaarheidsdatum vaak nog prima drinken.

Hoe je herkent dat de melk nog goed is? De vuistregel is: kijk, ruik en proef! Kijk eerst naar de verpakking of deze niet bol staat en dan naar de melk of deze een normale kleur heeft en geen klontjes bevat. Ruik dan even of de geur niet muf of zuur is. Is beide oké, dan kun je proeven of de melk ook prima smaakt. Heeft de melk de kijk, ruik en proef-test doorstaan, kun je het zonder gevaar drinken of gebruiken in een lekker baksel.

na houdbaarheidsdatum nog eten: melk

Eieren kun je na houdbaarheidsdatum nog eten

Ook eieren vormen enkele dagen na de houdbaarheidsdatum niet direct een gevaar voor je gezondheid. Het is wel belangrijk dat je de eieren na aankoop gekoeld bewaart en dat er geen scheuren of barstjes te zien zijn. Zeker weten dat een ei nog goed is? Leg het dan in een kom met koud water. Als het ei naar de bodem zinkt, kun je het nog veilig eten. Blijft het drijven, is het te oud en kun je het beter weggooien.

Zorg wel dat je eieren die over datum zijn goed verhit voor consumptie. Gebruik voor recepten waarbij de eieren niet helemaal gaar worden – denk aan meringue, gepocheerd of zachtgekookt ei – altijd hele verse eieren. Hoe verser, hoe beter!

Lees ook:

Koekjes, crackers en chips

Heb je koekjes, crackers of chips te lang  in je keukenkast laten liggen? Complimenten, we hebben bewondering voor je wilskracht! Bovendien hebben we goed nieuws voor je: ongeopende verpakkingen koekjes, crackers en chips blijven vaak nog enige tijd na de houdbaarheidsdatum goed, dus we raden je aan om ook in dit geval de kijk, ruik en proef-regel toe te passen.

Zien de koekjes er normaal uit, ruiken ze niet muf en vind je de smaak nog lekker? Dan is er geen reden om ze weg te gooien.

Zuivel

Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum?

Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.

Chocolade kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Heb je achter in de kast een reep chocola of een chocoladekerstman gevonden en blijkt die over datum te zijn? Geen paniek, chocolade blijft vaak nog wel twee maanden na de houdbaarheidsdatum goed, mits het om een ongeopende verpakking gaat en de smaak nog goed is.

Zie je een witte waas op het oppervlak, hoef je je geen zorgen te maken. Dit komt door kristallisatie en heeft niets met schimmel te maken. Ook dan kun je de chocolade nog veilig eten. Een geopende reep chocolade of een doosje bonbons kun je het beste in de koelkast bewaren, dan blijft de chocolade wel twee maanden goed.

chocolade kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Pasta en rijst

Rijst en pasta zijn altijd handig om in huis te hebben, dus misschien heb je ook altijd een flinke voorraad in je keukenkast. Ineens kom je erachter dat je pak rijst of pasta een paar maanden over datum is, is het devies dan opeten of weggooien? Ook hierbij geldt dat je de producten goed moet inspecteren om de juiste keuze te kunnen maken.

Rijst en pasta blijven in de ongeopende verpakking, mits ze op de juiste manier worden bewaard, vaak nog maanden na de houdbaarheidsdatum goed. De houdbaarheid die vermeld is op de verpakking, is tenslotte de garantie van de fabrikant die zegt hoe lang het product in ieder geval goed blijft. De houdbaarheid wordt uitgebreid getest en de houdbaarheidsdatum wordt uiteindelijk gebaseerd op de worstcasescenario, vandaar dat het in de praktijk vaker mee- dan tegenvalt.

Het produceren van rijst en pasta kost veel water en energie, dus om voedselverspilling tegen te gaan, adviseren we je om goed naar het uiterlijk te kijken en even te ruiken. Is er niets geks waarneembaar? Dan kun je de pasta of rijst nog prima eten.

Sauzen kun je na houdbaarheidsdatum nog eten

Ketchup, mayonaise, mosterd en andere sauzen worden gesteriliseerd en zijn daarom vrij lang houdbaar. Ook na de houdbaarheidsdatum, mits deze niet langer dan twee maanden geleden verstreken is, blijven sauzen vaak nog goed. Kijk altijd eerst goed naar het uiterlijk, ruik en proef om te bepalen of de producten nog goed zijn.

Bewaar geopende verpakkingen in de koelkast en ga er altijd met schone lepel in. Mayonaise kun je op die manier zeker twee tot wel vier maanden bewaren. Ketchup, mosterd of curry blijven na openen zelfs nog langer goed, zeker zes maanden tot maximaal één jaar.

soorten chilisaus

Meer inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!