Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat is kwark

Wat is kwark en wat kun je ermee?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Volgens de eerste hit bij Google is kwark een ‘zacht, wit, eiwitrijk zuivelproduct.’ Tot zover is alles helder. Ook dat kwark volgens de warenwet alleen van koemelk mag worden gemaakt is overzichtelijk. Maar als je verder kijkt dan de eerste hit, blijkt de vraag wat kwark is vooral verwarrend. Veel van wat als kwark verkocht wordt, is eigenlijk helemaal geen kwark. Wat kwark dan wel is, en waarom kwark die helemaal geen kwark is toch als kwark verkocht wordt, leggen we hier uit.

Wat is kwark?

Oorspronkelijk is het hele jonge kaas, die gemaakt wordt door zuursel en stremsel toe te voegen aan volle melk. Dat mengsel laat je minstens een dag staan en daarna laat je het uitlekken en roer je het glad. In België wordt kwark daarom ook wel plattekaas genoemd. Dit proces is echter behoorlijk tijdrovend en daarom heeft de zuivelindustrie een manier gevonden waarbij melk wordt gecentrifugeerd. Het overgebleven product wordt vervolgens aangevuld met yoghurt, room of melkpoeder, en dan mag het volgens de warenwet kwark mag heten. Maar of het ook echt kwark is, daarover kan lang worden gediscussieerd.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt kwark?

Nu we de vraag ‘wat is kwark’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Van nature is het een mager product. Volle kwark wordt dus gemaakt door er bijvoorbeeld room aan toe te voegen. Toch lijkt kwark, magere kwark dus, vaak vol en romig te zijn. Dat heeft alles te maken met de dikke, lobbige structuur ervan. Verder smaakt het lichtzuur, zijdezacht en vaak ook een tikje rins of wrang. Het heeft een hoog eiwitgehalte en wordt daarom door sporters vaak gegeten het herstel na een zware inspanning te bevorderen.

Hoe vervang je het?

Aangezien de meeste kwark in de supermarkt feitelijk meer met yoghurt dan met kwark te maken heeft, kan je het prima vervangen door yoghurt. Zeker als je gewoon zo een bakje eet als tussendoortje of dessert. Wil je een kwarktaart maken, dan is het zinvol te zoeken naar een variant die op de traditionele manier is gemaakt. Dat geeft een veel mooier en steviger resultaat bij het bakken. Het advies is dus eigenlijk: vervang dat wat we kennen als kwark door echte kwark…

Waar koop je het?

Elke supermarkt heeft uiteraard een uitgebreid assortiment in het zuivelschap, al dan niet met smaakjes. Maar wie op zoek is naar de traditionele variant, kan het beste op zoek gaan bij natuurvoedingswinkels, of boerderijwinkels die hun eigen zuivelproducten verkopen. Vaak vertelt een blik op de ingrediënten al heel veel. Hoe meer ingrediënten, hoe kleiner de kans dat je traditioneel gemaakte kwark te pakken hebt.

Wat kan je er allemaal mee?

Voor sporters is het dus een belangrijke bron van eiwitten, maar naast dat functionele aspect is het ook gewoon heerlijk als ontbijt, als tussendoortje, als dessert, al dan net met wat zelfgemaakte jam en/of granola. Ook leuk om mee te experimenteren: kwarkijs. Onze favoriet is toch wel kwarktaart, het is niet eenvoudig om hem helemaal perfect te krijgen, maar een flink stuk käsekuchen bij de koffie is onweerstaanbaar. Ook als je niet eerst een paar uur hard gesport hebt.

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!