Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Zo houd je je bieslookplantje wél lang in leven

Zo houd je je bieslookplantje wél lang in leven

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Neem je je bij ieder aangeschaft bieslookplantje steevast voor om hem deze keer wél in leven te houden? En staat hetzelfde plantje een paar weekjes later uitgedroogd op het aanrecht, klaar om de groene kliko in te gaan? Met onze tips gaat jouw bieslookplantje nooit meer dood en ga je bovendien veel meer verse bieslook oogsten!

Bieslook verzorgen

Je kent het vast, in een recept staat verse bieslook. Een duur bakje met een handjevol sprietjes bieslook kopen zie je niet zitten. Je koopt een mooie bieslookplant en zet ‘m trots in de keuken neer. Verse bieslook is erg lekker én zo’n plantje staat ook nog eens leuk. Maar hoe moet je bieslook verzorgen? Hoe zorg je dat het plantje lang in leven blijft én dat je vaker kunt oogsten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe moet ik mijn bieslook verzorgen?

In salades, door een dip, voor de garnering of bijvoorbeeld als smaakmaker in eiersalade. Verse bieslook kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. De smaak is ook nog eens heerlijk aromatisch en lijkt ietwat op de smaak van ui, maar dan milder. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd verse bieslook voorhanden te hebben. Het bieslookplantje is dan ook één van de populairste kruidenplantjes dat we in huis nemen.

Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken al dood. Dat komt vaak omdat het plantje niet krijgt wat het nodig heeft om goed te gedijen. Als je namelijk weet hoe je bieslook moet verzorgen, gaat je plantje waarschijnlijk nooit meer dood. Daarnaast ga je ook nog eens zoveel bieslook oogsten dat je iedere week wel een verse bak eiersalade kunt maken. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je alle tips om je bieslook te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

bieslook

Waarom gaat een bieslookplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je bieslookplantje het beste kunt verzorgen, kijken we eerst waarom het bieslookplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig iedere dag water.

Toch merk je vaak al na een week of twee (of soms zelf eerder) dat je bieslookplantje steeds minder fris en levendig wordt. Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Bieslook in een pot dat je bij de supermarkt koopt, is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie. Niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten.

Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien. Daardoor gaan ze als het ware stikken. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel bieslook te kweken, maar die niet geschikt zijn voor de lange termijn. Bieslook uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes. Zo bedacht dat je heel snel veel bieslook kunt oogsten, maar het plantje ook weer snel doodgaat. Jouw plantje gaat dus veelal niet dood omdat je er slecht voor zorgt, maar omdat het al bij aanschaf zo aangeplant is dat het op die manier onmogelijk lang in leven kan blijven. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte bieslookplantje uit de winkel lang meegaat.

Bieslook verzorgen: laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat bieslook uit de supermarkt te weinig ruimte heeft en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om bieslook na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Alleen op die manier zorg je dat je plantje lang in optima forma blijft. Daarnaast vergroot het ook je oogst. De beste manier om je bieslook te verzorgen. Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuinen en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je bieslookplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en er makkelijk af halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten, want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet). Probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zult merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 bieslookplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan. Druk deze weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist helemaal de bedoeling! Je zult zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien. De plantenbakken zullen binnen no time vol groene bieslook zitten. Geef je aangeplante bieslookplantjes direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats om bieslook te verzorgen

Bieslook groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond, vorst, gedeeltelijke schaduw en volle zon. De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar als je de plant af en toe snoeit, kun je bijna het hele jaar door blad (en bloemen) oogsten. Heb je een balkon of tuin? Zet de bieslook bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is.

Water

Als bieslook goed aangeplant is, zal je merken dat bieslook verzorgen eigenlijk heel makkelijk is. Bieslook heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig, dus regelmatig water geven is belangrijk. Geef de plantjes bij voorkeur elke dag wat water. Als je het 1 of 2 keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit? Met wat water zullen ze snel weer opleven. Dus kijk vooral goed naar hoe warm het is en hoe de plantjes eruitzien. De plantjes horen groene sprieten die naar boven groeien te hebben en de aarde moet wat vochtig (maar niet doorweekt) aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Bieslook verzorgen: voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten, volgens de instructies van de fabrikant. Dit is geen must, maar zal je plantje op termijn goed doen.

Bloemen wegknippen

Rond juni en juli krijgen de bieslookplantjes waarschijnlijk kleine, paarse bloemen. Deze zijn eetbaar en hebben een subtiele smaak. We raden je aan om de bloemen weg te knippen om je plantjes in goede conditie te houden. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de blaadjes gaat.

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze snel gaan groeien. Je plantjes kunnen na een tijdje wel 50 cm hoog worden, wat in de originele pot uit de supermarkt nooit was gelukt. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Je kunt bieslook oogsten als de plantjes minimaal 15 tot 20 cm hoog zijn. Kies de lange, groene, holle bladeren. Het ziet eruit als grassprietjes, maar het zijn eigenlijk blaadjes. Knip het plantje af, maar laat ca. 1 cm aan de bol zitten boven de grond.

Recepten met bieslook

Is het allemaal gelukt met de bieslook verzorgen en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse bieslook een van deze heerlijke gerechten maken:

Gorgonzoladip met zoetzure rode uitjes, bieslook en zwarte peper

Gorgonzoladip met zoetzure rode uitjes, bieslook en zwarte peper

Deze dip is bij haast alles wel lekker, het is niet voor niets één van de meest gemaakte recepten voor bij de borrel. De verse bieslook mag natuurlijk niet ontbreken.

Naar het recept
Zuurdesem met appel, manchego en bieslook

Zuurdesem met appel, manchego en bieslook

Niet alleen door een salade of dip is verse bieslook erg lekker, ook als topping op dit heerlijke broodje zorgt het voor balans in alle smaken.

Naar het recept
Scones met bieslook en zure room

Scones met bieslook en zure room

Normaal gezien bak je bieslook niet zo snel mee in een gerecht, maar deze scones zijn een uitzondering. De verse kruiden gaan door het beslag, zodat je bij elke hap de bieslook proeft.

Naar het recept
Vispannetje

Vispannetje met crème fraîche en bieslook

Misschien denk je bij vis eerder aan verse dille, maar juist de milde smaak van bieslook is een goede combinatie. Zeker bij dit recept voor een heerlijk vispannetje.

Naar het recept
Wedge salad met blauwe-kaas-bieslookdressing

Wedge salad met blauwe-kaas-bieslookdressing

Een wedge salad is het ultieme low-carb gerecht. In plaats van brood of tortilla’s gebruik je een mooi groot blad sla. Lekker (en) gezond!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Weet je nu alles over bieslook verzorgen? Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!