Advertentie
Laat de kant-en-klare salades in de supermarkt voortaan maar liggen. Wij laten je zien hoe je in vijf simpele stappen de perfecte salade samenstelt. In no-time zet jij voortaan wat gezonds en lekkers op tafel!
Salades samenstellen
Wil je zelf de lekkerste salades samenstellen? Volg dan simpelweg deze vijf stappen op en je maakt gemakkelijk zelf de allerlekkerste salades. Ideaal als bijgerecht, maaltijdsalade of zomerse lunch.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stap 1: Groenten
Groenten vormen natuurlijk de basis van salades. Kies bij het samenstellen van salades voor verschillende kleuren, smaken en structuren. Van alleen sla wordt niemand blij, dus zorg dat je zowel verse als gekookte groenten gebruikt en dat je naast bladgroenten altijd ook stevigere, sappige of romige exemplaren toevoegt.
Wil je nog meer variatie in je salade, voeg dan ook wat fruit toe. Met sappige druiven, zoete nectarines, zachte bosbessen, verfrissende meloen of zoetzure appel voeg je meer kleur, smaak en structuur toe aan je salade en geef je hem net iets extra’s.
Stap 2: Koolhydraten
Koolhydraten zijn geen must, maar ze geven je salade extra body en zorgen dat je salade je van genoeg energie voorziet voor de rest van de middag.
Kies voor gekookte aardappels, pasta, rijst, couscous, quinoa, granen zoals spelt en parelgerst of noedels – net wat je over hebt van het avondeten of waar je zin in hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos bij het samenstellen van salades.
Parelcouscous met geroosterde paprika en kappertjes
Deze salade staat zo op tafel en zit boordevol smaak!
Stap 3: Crunch
Het is niet helemaal duidelijk waarom het zo is, maar we hebben allemaal een voorliefde voor knapperig eten. Het is vooral de lekkere crunch waardoor we maar door blijven eten als er een bak chips op tafel staat. Worden de chips slap en taai, dan hoeven we ze niet meer.
Voor salades geldt daarom dat iets knapperigs ze direct naar een next level brengt. Voeg bijvoorbeeld zelfgemaakte croutons of geroosterde noten toe, maar ook met een handje verbrokkelde tortillachips, crackers of toastjes geef je je salade iets extra’s. Verpak deze apart en garneer de salade er pas op het laatste moment mee, zodat ze lekker krokant blijven.
Olijvensalade met tijmdressing
In deze salade vind je naast heel veel groente ook een lekkere crunch.
Stap 4: Eiwit
Om je salade lekker voedzaam te maken, kun je het beste een eiwitbron toevoegen. Hiervoor kun je prima restjes vlees van het avondeten gebruiken zoals geplukte stukjes gebraden kip, dat is ook nog eens lekker no waste. Ook gerookte vis of vis uit blik zijn makkelijke en gezonde opties.
Liever vegetarisch? Een gekookt eitje of kaas zoals feta, geitenkaas, burrata of halloumi maken elke salade lekkerder. En als je all the way vegan wilt gaan, voeg dan peulvruchten en/of noten toe aan je salade. Deze zijn niet alleen rijk aan eiwitten maar ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen.
Warmgerookte zalm met spinazie en dragon-yoghurtdressing
Wat ons betreft is de zalm de ster in deze salade, al kun je natuurlijk ook andere gerookte vis gebruiken.
Stap 5: Dressing
Als je voor iedere salade dezelfde dressing uit een flesje gebruikt, is het niet zo gek dat ze allemaal hetzelfde smaken. Dressing is in feite het belangrijkste onderdeel van je salade omdat je hem hiermee op smaak brengt.
Maak je dressing lekker zelf, zo kun je hem precies zo zoet, zuur, fris, aromatisch of pittig maken als je zelf wil. Een potje zelfgemaakte dressing kun je zeker een week bewaren in de koelkast, dus het is de moeite waard om gelijk een grotere hoeveelheid te maken.
Neem de dressing in een apart potje of bakje mee (bij een goede saladebox is deze inbegrepen) en meng hem vlak voor gebruik door de salade zodat de groenten lekker fris en knapperig blijven.
Meer inspiratie voor salades? Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.