Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

In samenwerking met Lindenhoff
  • Gemiddeld

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

De Simmentaler côte de boeuf is een van de absolute topsteaks voor op de barbecue. Er zit nog een bot in en daarom is hij altijd dik gesneden. Gebruik daarom een kernthermometer om de juiste gaarheid te bepalen. Steek de thermometer altijd in het dikste stuk, vlakbij het bot.

Bereiding

  1. 1. Roer de boter goed los en meng er de dragon, de sjalot en wat zout doorheen. Schep de boter op een stuk bakpapier en vouw het bakpapier eroverheen. Druk met een liniaal of lange spatel het bakpapier tegen de boter aan en vorm zo een lang werpige rol. Rol het papier verder om de boter en rol het geheel als een toffee op tot de rol mooi rond en strak is. Leg in de koelkast om op te stijven.

  2. 2. Steek de barbecue aan om op zowel directe als indirecte hitte te kunnen grillen. Een barbecue met deksel werkt het beste. Laat de côte de boeuf op kamertemperatuur komen. Het vlees moet je eerst op indirecte hitte rustig garen en daarna pas heet grillen. Deze techniek heet reverse-searing en geeft je meer controle over het garingproces van met name dikker gesneden steaks zoals deze mooie côte de boeuf.

  3. 3. Leg het vlees in de zone van indirecte hitte op de barbecue, sluit het deksel van de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot ca. 140°C. Gaar het vlees langzaam in ca. 30 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 45°C is bereikt. Controleer dit regelmatig met de kernthermometer. Neem het vlees van het rooster en laat de temperatuur van de barbecue oplopen tot ca. 225°C.

  4. 4. Gril het vlees nu ca. 2 minuten per zijde in de hete zone van de barbecue. Voor een mooi ruitjespatroon draai je het vlees na 1 minuut een kwartslag. Neem het vlees als het aan beide kanten mooi gegrild is van de barbecue en leg het op een rooster. Snijd wat plakjes van de rol dragonboter en laat deze op het vlees smelten. Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ca. 5 minuten rusten.

  5. 5. Bestrooi het vlees royaal met gerookt zeezout en snijd het in dunne plakken. Serveer het vlees direct. Lekker met een salade, wat brood en bijvoorbeeld een puree van gepofte knolselderij met bieslook.

Per portie: 516 kcal | 1 g koolhydraten | 40 g eiwit | 39 g vet

Receptuur, fotografie, styling en foodstyling: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)